1cawan gula *boleh dikurangkan tengok byk mana kelapa parut..
Secubit garam
Plastik @ daun pisang | untuk balut , tali
Pewarna Hijau
CARA MEMASAK :..
1. Pulut cuci dan rendam, bubuh pewarna hijau. Biarkan sejam dua.
2. Kukus pulut,letak santan cair. Biar nampak tenggelam pulut, masukkan secubit garam dan kukus sampai masak.
3. Pisang kukus sekejap sampai separuh masak sahaja.
4. Bila pulut hampir sejuk, mula lah gulungkan pisang dalam pulut. Diikuti proses membalut dan membungkus. Gunakan kreativiti sendiri.
.
Ads
.
5. Kukus balik sekejap utk memantapkn pulut..
6. Biar sejuk baru boleh dipotong.
7. Gula dimasak dgn hanya sedikit air..campur secubit garam..
8. Bila gula hancur..angkat dan gaulkan dgn kelapa parut..
9. Gaulkan kelapa parut dgn pulut pisang yg dipotong tadi..
Ads
kredit: zulhaijah mamat
FB : Resepi Hangat
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
1. Goreng atau tumis sehingga layu dan naik bau. 2. Kisar bersama minyak tumisan (kisar kasar-kasar je atau nak tumbuk pun boleh, lagi sedap) 3. Masak sekali lagi hingga mendidih dan pecah minyak. Masukkan sedikit air asam jawa dan perasakan gula garam.
Kaki ayam Sup bunjut 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 1 inci halia Garam Daun sup
CARA-CARA:
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan masukkan kaki ayam, air, sup bunjut. 2. Masak hingga kaki ayam empuk dan perasakan garam. Taburkan daun sup.
Apabila bayi anda sudah mulai berusia setahun, boleh cuba berikan mereka makanan yang lebih sedap dan menyelerakan. Salah satunya adalah bubur sumsum yang diletakkan buah-buahan segar. Hal ini boleh membantu tumbesaran bayi.
Jom cuba.
BUBUR SUMSUM VERSI BABY
BAHAN-BAHAN
3 sudu besar tepung beras
1 cawan santan segar
Topping buah pilihan (buah naga dan mangga)
Buah pilihan boleh juga dipilih seperti pisang.
.
CARA MEMBUAT
1. Satukan tepung beras dan santan di dalam periuk. Kacau sebati. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana kecil sehingga adunan menjadi likat.
2. Pastikan tepung beras telah benar benar masak. Kemudian tutupkan api.
3. Tuangkan adunan ke dalam bekas yang bersesuaian.
4. Biarkan adunan sejuk seketika sebelum diletakkan topping buah-buahan kegemaran.
5. Sejukkan di dalam peti sebelum dihidangkan. Siap.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Jom kali ini kita cuba buat nasi arab mandy pula. Bagi peminat nasi arab, selalunya nasi arab mandy menjadi pilihan kerana cita rasanya yang tidak terlalu berempah.
Ayuh kita lihat resipinya.
NASI ARAB MANDY
AYAM MANDY
BAHAN AYAM MANDY
1 ekor ayam (dibelah 4)
Rempah mandy
CARA MEMBUAT AYAM MANDY
1. Rebus ayam sehingga empuk.
2. Lumurkan rempah mandy pada ayam yang sudah direbus tadi.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah selsius dan bakar selama 20 minit.
4. Sapukan sedikit minyak masak pada ayam dan balik-balikkan.
NASI MANDY
BAHAN NASI MANDY
2 pot beras basmathi
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang holand (racik halus)
2 biji buah pelaga
rempah 3 sekawan
sedikit lada hitam
5 tangkai cili kering
3 tangkai cili api
sedikit daun salam
Air rebusan ayam
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT NASI MANDY
1. Rendam beras basmathi selama setengah jam. Basuh beras dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak.
3. Tumis bawang holand, buah pelaga, 3 sekawan, biji lada hitam, cili kering, cili api dan daun salam.
4. Apabila naik bau dan garing, masukkan beras, air rebusan ayam dan garam.
5. Apabila nasi sudah agak kering, letakkan sedikit rempah mandy yang sudah diletak sedikit air ke dalam nasi.
6. Tunggu 10 minit. Gunakan garpu dan kacau nasi supaya warna nasi tadi sebati.
BAHAN SUP KABSA
Minyak masak untuk menumis.
1 labu bawang besar
Rempah 3 sekawan
5 ketul ayam (hiris kecil)
3 biji kentang
Daun sup dan daun bawang
CARA MEMBUAT SUP KABSA
1. Tumiskan bawang besar dan 3 sekawan.
2. Masukkan rempah sup dan air rebusan ayam.
3. Masukkan ayam dan kentang.
4. Biarkan sehingga ayam dan kentang masak.
5. Taburkan daun sup dan daun bawang.
BAHAN SAHAWAK (SAMBAL ARAB)
10 biji cili padi
4 biji tomato
3 ulas bawang putih
Daun ketumbar
Daun pudina
1 sudu kecil jintan putih
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT SAHAWAK (SAMBAL ARAB)
1. Kisar semua bahan di atas tanpa menggunakan air.