Puding tiramisu cukup sedap dijadikan pencuci mulut dan manisan yang enak.Cuba check ada tak susu pekat, susu cair, tepung kastad dan biskut Marie dah boleh buat puding tiramisu ini.
Menurut empunya resipi gunakan dalam bekas besar lebih senang, kalau nak buat dalam cawan dadih lambat juga nak siap satu satu. Sedap dimakan sejuk-sejuk bila keluar peti sejuk. Tapi kalau untuk jualan boleh guna cawan tu.
🍮PUDING TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : 1 tin susu pekat 1 tin susu cair 5 tin air(guna bekas tin susu tadi untuk sukat air) 11 sudu makan tepung kastad(penuh membukit) Biskut marie(nak sedap cari yang perisa kopi) Milo secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan susu sejat,susu pekat,air dan tepung kastad ke dalam periuk,kacau bagi sebati semua dulu kemudian baru buka api sederhana.. 2. Kacau sampai pekat dan berkilat,tutup api.. 3. Masukkan kedalam bekas/cup ataw apa2 yang sesuai secara berlapis.. 4. Kastad,biskut,tabur milo kemudian kastad dan ulang lagi kastad,biskut,milo sampai last biar tinggal kastad jaa.. 5. Lepas tu blend kasar sedikit biskut dengan milo untuk tabur bahagian atas(tapi yang ni saya blend biskut asing, tak campur milo)saya tabur dulu milo,lepastu baru tabur biskut yang dikisar. 6. Siap..Masuk freezer,tunggu sejuk dah boleh makan..Sejuk ja lalu tekak😋😋
Sesekali, selera kita pasti berubah-ubah kan? Asyik makan nasi, nak juga rasa makan pasta. Kali ini kami tampilkan resipi ringkas tapi bukan main sedap lagi iaitu Angel Hair Goreng Cili Padi. Kalau ikutkan, pasta memang tidak pedas. Tapi kita ubah sedikit untuk sesuaikan dengan cita rasa tempatan. Letak cili padilah baru syok!
ANGEL HAIR GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN
2 sudu makan minyak masak| untuk menumis
5 ulas bawang putih | cencang halus
10 tangkai cili padi | tumbuk kasar
300 gram daging | hiris nipis
1 sudu makan sos tiram
1 peket pasta angel hair | celur dan toskan
1 batang lobak merah | parut kasar
¼ biji kobis | hiris halus
1 sudu teh MAGGI CUKUP RASA
1 sudu teh serbuk lada hitam
Lada sulah secukup rasa
Cencangan daun bawang – hiasan
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan cili padi.
2. Masukkan hirisan daging dan sos tiram. Goreng sehingga daging masak.
3. Masukkan pasta angel hair dan gaul sebati.
4. Masukkan lobak merah dan kobis. Kaup-balikkan semua bahan sehingga sebati.
5. Tambah MAGGI CUKUP RASA, lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
6. Tabur cencangan daun bawang sebagai hiasan.
* Selepas menggunakan MAGGI CUKUP RASA, anda tak perlu masukkan garam kerana segalanya sudah cukup dalam setiap penggunaan serbuk MAGGI CUKUP RASA. Senang, kan?
Nak tengok video masak Angel Hair Cili Padi? Jom tengok di sini.
Sedapnya waffle homemade ni. Kalau dapat makan panas-panas, memang layan. Kanak-kanak pun sangat suka makan waffle. Kalau beli, sekeping dalam Rm3- RM3.50. Mahal… Bayangkan kalau nak kena beli untuk 4-5 orang anak. Buat sendiri lagi jimat. Satu adunan ni anda boleh dapat dalam 5 keping waffle. Cukup untuk sajian minum petang satu keluarga. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Asiah ni. Mudah & pasti menjadi. Tak perlu dah beli lagi lepas ni.
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati. 2. Biarkan adunan selama 10-15 minit. 3. Panaskan acuan waffle dan masak hingga sempurna. 4. Boleh hidangkan waffle mengikut perisa yang digemari.
Bila dah bosan menghadap nasi dengan lauk pauk, ubah menu yang lain pula. Makan malam dengan makaroni bakar ni memang mengenyangkan. Kita buat ikut resipi Chef Ritz. Kebetulan bahan-bahan pun ada di dapur. Kalau dah pandai nanti boleh buat niaga online. Jom kita buat.
Makaroni Bakar Bahan-Bahan sos daging 300g daging kisar 150g sos tomato-BELI ONLINE DI SINI 150g tomato puree 100g air rebusan makaroni 1 kiub pati daging 1 biji bawang Holland (potong dadu) 1/4 biji capsicum hijau (potong dadu) 1 sudu teh lada hitam 1/2 sudu teh gula 1 sudu teh butter-BELI ONLINE DI SINI Makaroni 250g Makaroni – Rebus sehingga al dente
Topping Chicken sausage, beef pepperoni dan mozarella cheese secukupnya
Cara membuat:
1.Panaskan kuali dan tumis bawang Holland dan lada hitam sehingga bawang sedikit layu. 2.Masukkan daging kisar, pati daging, capsicum hijau dan masak sehingga sedikit garing. 3.Tuangkan campuran sos, tomato puree dan air rebusan makaroni di dalam kuali dan masak sehingga sebati dengan daging. 4.Perasakan dengan gula.
5.Padamkan api dan masukkan butter ke dalam sos. Gaul sehingga sebati. 6. Tuangkan makaroni yang sudah direbus dan gaul sebati. 7.Pindahkan makaroni ke dalam dulang pembakar dan seterusnya tuangkan royal creme. 8.Susun dengan topping kegemaran masing-masing. 9.Bakar pada suhu 220 darjah selsius selama 15 minit atau sehingga cheese bertukar warna keperang-perangan. 10.Sedia untuk dihidang. Kredit : Ritz the BAKER