Usai menjamu selera puding manis lemak berkrim pastinya melengkapkan sajian makan tengahari atau makan malam anda.
Enak dimakan sejuk dari peti ais, dua puding hasil idea tenaga pengajar dari KDU University College , Chef Fame Taufiq Fakarudin memang istimewa. Lembut dan cair di mulut…aahhh nyaman di tekak. Selamat mencuba.
PUDING SANTAN DAN MOUSSE SANTAN
Ads
BAHAN-BAHAN ;
300 gm susu segar @ penuh krim
200gm krim cair
3gm garam @ secukup rasa
100gm gula kastor
15gm serbuk gelatin
30gm air
50gm daun pandan | dikisar bersama susu
Bahan mousse santan :
120gm santan pekat
300gm coklat putih
15gm serbuk gelatin
35gm air
400gm krim putar manis
3gm gula
CARA MEMASAK : Puding Pandan
Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
Kisar daun pandan bersama susu, tapis dan buang serat pandan
Campurkan krim, susu, garam dan gula ke dalam periuk
Panaskan kesemua bahan tersebut diatas api yang sederhana dan masak sehingga suam
Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
Tuangkan adunan pandan ke dalam loyang atau gelas dan simpan di dalam peti sejuk sehingga kental
Potong puding mengikut kehendak hidangan
Mousse Santan
Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
Cairkan coklat putih di atas air panas yang mendidih
Panaskan santan dan garam bahan tersebut di atas api yang sederhana sehingga suam
Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
Campurkan coklat puti yang cari kedalam adunan tadi
Pukul krim putar sehingga kembang
Masukkan krim putar tadi kedalam adunan santan, gaulkan sehingga sebati
Masukkan kedalam beg piping bersama star nozzle
Paipkan mousse santan ke atas puding pandan
SAIZ HIDANGAN : 6- 8 orang
INFO CHEF :
1. Hiaskan bersama kepingan isi kelapa yang dihiris nipis, daun pandan dan juga sedap bersama kepingan coklat
2. Garam akan menaikkan rasa lemak di dalam setiap hidangan yang mengandungi santan, susu dan krim
Ads
PUDING STRAWBERI & KOPI ITALI
Untitled design (21).
BAHAN-BAHAN :
Ads
200gm susu segar @ susu penuh krim
500gm krim cair
4gm garam @ secukup rasa
120gm gula kastor
20gm serbuk gelatin
60gm air
10gm pes strawberi
10gm pes kopi
CARA MEMASAK :
Taburkan serbuk gelatin ke dalam air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
Campurkan krim, susu, garam dan gula ke dalam periuk
Panaskan kesemua bahan tersebut diatas api yang sederhana dan masak sehingga suam
Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
Bahagikan adunan tadi kepada dua bahagian dan masukkan pes starwberi kedalam satu bahagian dan pes kopi ke dalam bahgian yang lain
Tuangkan adunan strawberi ke dalam gelas yang disengetkan di dalam peti sejuk
Sejukkan sehingga kental dan tuang adunan kopi kedalam gelas yang sama dan sejukan sehinggan kental
Boleh dihindangkan bersama krim putar yang diletakkan hirisan strawberi, daun pegaga dan coklat ‘shaving’
INFO CHEF :Untuk memberi keenakan yang unik, puding ini boleh dihidangkan bersama sos strawberi
Resipi : Chef Fame Taufiq Fakarudin
Terima kasih : KDU University College, Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shah Alam. www.kdu.edu.my
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Pilihan bakeri kali ini memang sesuai kalau nak buat ‘tea party’ atau makan petang bersama anak-anak dan seisi keluarga. Selain tekstur yang gebu dan lembut, gaya hiasan dan persembahan roti yang lahir daripada kreaviti pembuatnya juga menjadikan ia semakin berselera untuk dinikmati.
Jom cuba buat resipi dari blogger dan pengajar kelas masakan secara online Zalina Zainal @ Zalynz Oven ini Sedap weiii…
1. FROGGY CUTE BREAD
BAHAN-BAHAN : :
500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
100gm @ 2 biji telur gred B
210ml air suam kuku * uli tangan
5gm @ 1 sudu teh garam halus
10gm @ 2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 peket yis kering
1 sudu teh pewarna hijau
Susu cair secukupnya | untuk sapuan atas roti
Bahan Inti Coklat :
300ml susu penuh krim
40gm coklat gelap | dipotong kecil atau beli bentuk ‘coin’
20gm serbuk koko
30gm tepung jagung
50gm gula kaster
15gm mentega
Coklat putih secukupnya | dicairkan untuk hiasan mata
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Masukkan bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
Kemudian kita keluarkan dan uli atas tikar/ silikon mat supaya senang kerja menguli. Boleh juga diuli atas papan canai atau meja.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sehingga doh betul-betul licin. Selepas itu tutup dengan plastic dan biarkan selama 30 minit
Lepas 30 minit, doh sudah kembang, tepuk-tepukkan dan buang angin.
Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh. Biarkan doh mengembang berasingan.
Paipkan inti coklat di dalam doh 25gram, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan acuan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2biji doh 2gram untuk mata.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible (selamat dimakan). Lekatkan gula-gula untuk mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Cara buat inti coklat:
Kacau semua bahan atas api secara kaedah double boiler (beralaskan bekas berisi air).
Kacau hingga pekat, bila dah masak, tekapkan plastik atas inti coklat.
Bila inti dah sejuk simpan dahulu dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 35 minit termasuk hiasan
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF : Boleh pelbagaikan inti contoh seperti jem strawberi, kaya dan inti kacang merah.
2. BEAR CUTE BUN WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm mentega atau marjerin
2 biji telur @ 100gm gred B
210ml air suami kuku | untuk uli pakai tangan
1 sudu teh @5 gm garam halus
2 sudu teh @ 10gm susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan dari bekas dan uli atas tikar silicon (silicon mat), atau atas papan canai.
5. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau hingga doh betul-betul licin.
6.Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit. Lepas 30 minit, bila doh dah kembang, tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Timbang juga doh 2 gm untuk telinga. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
9. Paipkan inti coklat di dalam doh 25gm, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
10. Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gm untuk telinga.
11. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
12. Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF: Boleh juga dimasukkan pewarna jika mahukan roti cute bear berwarna yang lebih menarik
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh air suam dan gula dahulu, kemudian letak yis. Kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Kemudian keluarkan doh dan uli atas silikon mat atau papan canai untuk memudahkan kerja menguli dengan tangan. Uli tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Selepas itu tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit..
Lepas 30 minit, doh bila doh sudah kembang, tepuk-tepuk doh untung buang anginnya.
Timbang doh seberat 40gm untuk bahagian badan, 5gm untuk kepala, 5 biji doh 2gm untuk kaki, tangan dan ekor. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Paipkan inti coklat di dalam doh 40gram, tutup doh dan terus susun di atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan kertas baking. Susun terus doh untuk kaki, tangan dan mata pada doh badan kura-kura.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti.
Cairkan coklat coin atau bar coklat bar secara kaedah double boiler. Kemudian celup bahagian atas badan kura-kura pada coklat yang telah dicairkan. Letak coklat cip putih di bahagian atas sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 20 ketul, anggaran 40gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Gaya corak roti yang sesuai untuk selera anak-anak
INFO CHEF : Sedap juga kalau menggunakan hiasan keju, kastad atau jem beri.
CHICKEN FLOSS EGG ROLL
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm majerin atau mentega
2 biji telur Gred B (100gram)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan untuk hiasan :
Chicken floss secukupnya | ada dijual di kedai bakeri
2 biji telur | dikacau untuk disapu atas roti
Daun sup secukupnya | helaian daun
Cili merah secukupnya
Sos cili secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
Mayonis secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
CARA MEMASAK : 1.Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2.Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis , kacau dan biar hingga berbuih. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata. Keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai . Taburkan sedikit tepung.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh kembang, tepuk atau tumbuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 200gram setiap satu.Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Gelek doh dan muatkan doh di dalam loyang 22.9 sm ( 9 inci) . Cucuk-cucuk doh dengan garfu.
9. Biarkan doh mengembang lebih kurang sejam. Pecahkan 2 biji telur dan kacau. Kemudian sapukan atau tuang telur ke atas doh. Hias dengan daun sup, cili merah dan bijan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas dibakar, boleh terus keluarkan roti dari loyang dan terbalikkan roti pada plastik atau kertas baking.
12. Paipkan sos dan mayonis dan taburkan chicken floss secukupnya. Roti hendaklah digulung waktu masih suam. Selepas digulung kemas, boleh potong roti dan dihidang.
Keistimewaan : Roti gulung dengan chicken floss,gaya menarik menggantikan bun.
Info Chef : Chicken floss juga boleh digantikan dengan inti tuna atau sardin yang telah digaulkan dengan sedikit mayonis. Anda boleh juga menggunakan serunding ayam atau serunding daging.
*Pukul creamcheese dan gula icing sehingga lembut. Kemudian masukkan susu cair. Pukul rata.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata.
4. Kemudian keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai/permukaan rata untuk memudahkan kerja menguli menggunakan tangan. Uli lebih kurang 15 minit atau sampai doh licin.
5. Tutup doh dengan plastik atau kain dan biarkan selama 30 minit.
6. Selepas 30 minit, doh sudah mengembang, kemudian tepuk atau tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dalam doh.
7.Timbang doh seberat 500gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8.Tabur sedikit tepung pada meja. Gelek doh memanjang menjadi ukuran 30cm x 40cm.
9. Cairkan sedikit mentega. Sapu mentega menggunakan berus pada keseluruhan bahagian atas doh yang telah digelek.
10.Tabur rata serbuk kayu manis yang telah digaulkan dengan gula perang.
11.Gulung kemas doh. Potong doh menggunakan pisau gerigi pada 9 bahagian.
12. Susun doh yang telah dipotong di dalam loyang 20 sm (8 inci). Loyang hendaklah disapu marjerin atau dialas dengan kertas baking.
13. Biarkan doh mengembang bercantum.
14. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
15. Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh sapu bahagian atas roti dengan krim keju dan taburkan hirisan badam yang telah dibakar terlebih dahulu.
Anda suka makan Char Kuay Teow? Ya..Ini ada resipi untuk membuat kuah kicap, pes cili dan juga cara-cara masak menu ni secara homemade. Resipi perkongsian saudari Azrina Surono ni memang berbaloi untuk dicuba. Lepas ni bolehlah buat sendiri. Lebih bersih, diyakini halal dan sedap! Selamat mencuba.
RESIPI PES CILI, KUAH KICAP & CARA MASAK CHAR KUAY TEOW
RESIPI KUAH KICAP
1 liter air
6 ulas bawang putih -ditumbuk
1 kiub pati ayam
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
10 sudu makan kicap manis
3 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali garam. Didihkan 20-25 minit.
Kemudian baru letakkan garam secukupnya. Untuk kuah kicap ni, biar kuah rasa masin sedikit.
RESIPI PES CILI
100gm pes cili
1 genggam udang kering – bersihkan
1 labu bawang putih
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan. Kemudian tumis sampai garing dan pecah minyak.
Bila dah siap, sejukkan dan simpan. Guna bila nak masak.
RESIPI MINYAK BAWANG PUTIH: (TIADA DALAM GAMBAR)
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang putih
1 cawan minyak masak
CARA MEMBUAT:
Kisar bawang putih dan rendam dalam minyak.
RESIPI CHAR KUAY TEOW
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan minyak bawang putih
1 sudu makan pes cili
1 senduk kuah kicap
Udang secukupnya – dibersihkan
Tauge & kucai secukupnya
Kuetiau halus
Telur
( boleh juga tambah kerang )
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak bawang putih dan goreng udang sebentar. Jika suka, boleh tambah isi kerang bila udang dah masak.
Masukkan pes cili. Kacau sebati.
Seterusnya masukkan kuah kicap. Jumlahnya boleh ditambah jika nak char kuay teow yang berkuah. Biarkan mendidih.
Dengan pantas, masukkan tauge, kucai dan kuetiau. Kacau cepat dan laju. Jangan lama sangat nanti kuah akan kering.
Pecahkan telur, padam api dan kacau laju-laju. Siap untuk dinikmati.
INFO:
Setiap kali buat set char kuay teow ni, masakan yang pertama mesti kena cuba dulu dan adjust masin, manis, pedas semua.sebab setiap bahan yang kita gunakan tak sama. Lain jenama, lain rasanya. Ubah suai rasa dalam kuah kicap tu. Tambah apa yang kurang. Bila dah ok masakan pertama, barulah senang nak masak yang seterusnya.
Udang ikut suka nak kopek kulit atau tak. Kalau kopek,kulitnya jangan buang tapi direbus dan masukkan airnya dalam rebusan kicap tadi.
Melalui facebook group Rasa Share Resepi, Meor Abd Marliza telah berkongsi resipi mi udang nyonya. Bagi peminat sup pastinya akan menggemari mi udang nyonya ini. Cita rasa mewah dengan udang segar dan hirisan fish cake. Boleh buat untuk hidangan seisi keluarga pada waktu hujung minggu nanti.
MI UDANG NYONYA
BAHAN-BAHAN
2 peket mi kuning (celur)
8 tangkai kangkung (potong 2 inci dan celur)
2 mangkuk taugeh (celur)
8 biji limau kasturi (belah dua)
4 biji telur ayam (rebus dan belah 2)
12 tangkai cili padi (hiris dan campur ke dalam 1/2 cawan kicap cair)
BAHAN KUAH
1 kg udang saiz besar (buang kepala dan kulit)
1 cawan ikan bilis (basuh bersih)
5 liter air
200 gram halia (buang kulit dan ketuk kasar)
4 keping fishcake (hiris)
1 kiub ikan bilis
1 senduk kecil prawn garlic cili sambal
Garam
CARA MEMBUAT KUAH
1. Rebus kepala udang, kulit udang dan ikan bilis bersama 5 liter air selama 20 minit. Selepas mendidih, keluarkan kepala udang, kulit udang dan ikan bilis tadi. Tinggalkan air rebusannya sahaja.
2. Masukkan halia dan fishcake ke dalam air rebusan.
3. Tambah kiub ikan bilis dan prawn garlic cili sambal.
4. Masukkan udang yang telah dikopek. Perasakan garam secukupnya. Masak lebih kurang 5 minit dan tutup api.
CARA MENGHIDANG
1. Masukkan mi kuning ke dalam mangkuk. Letakkan kangkung, taugeh, limau kasturi dan telur ayam rebus.
2. Tuangkan kuah atas mi. Bagi yang suka pedas boleh makan bersama cili padi kicap.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.