
Sekali tengok macam kuih lapis. Dua kali tengok pun macam kuih lapis.Tiga kali tengok pun serupa kuih lapis.Tapi ini bukan kuih lapis. Ini puding tau. Puding empat bahan sangat mudah membuatnya. Dah siap, potong-potong, masuk dalam bekas dan sejukkan. Esok pagi sambung makan lagi.
Puding Biskut Cream Cracker
Bahan-bahan:
24 keping biskut krim craker
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
Pewarna-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
1.Rendam biskut dalam air panas sampai kembang
2.Toskan
3.Masukkan semua bahan dalam pengisar.
4.Kisar sampai halus.
5.Bahagikan tiga warna.
6.Tuang warna pertama.Kukus 5 minit..
7.Lapiskan lagi sampai habis.
8. Yang terakhir kukus lagi 10 minit
Siap dan boleh dihidang.
Kredit : Siti Aishah Hussin
NAK DAPATKAN BLENDER BARU? BOLEH KLIK DI SINI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Idea Menu Berbuka Yang Boleh Buat Kecur Liur

Melihat cara Mohd Asri Atan atau dikenali nama glamournya Ashh sho shedap dalam instagramnya berkongsi masakan memang menyelerakan. Ringkas dan terpaut suka untuk mengikuti setiap masakan yang dimuatnaik oleh Ashh ini. Koleksi resipi olehnya boleh beri idea untuk berbuka dan bersahur nanti.
KEPAH MASAK KICAP CILI BERAPI
Bahan-bahan:
2kg kepah segar
Bahan hirisan (A)
9 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 hirisan halia
30 biji cili padi
Bahan dikisar (B)
15 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Bahan (C)
Kicap lemak manis
Kicap lemak masin
Kicap pekat pedas
Sos tiram
Bahan (D)
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 cawan air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B dahulu sehingga naik bau.
2. Selepas itu baru masukkan bahan A tumis sehingga layu
3. Masukkan bahan C secukupnya.
4. Selepas itu masukkan bahan D secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan kepah yang siap dibasuh dan biarkan sehingga masak lebih kurang 5 hingga 7 minit.
6. Siap untuk dihidang.
SALTED EGG CHICKEN SHO SHEDAP
Bahan A
Isi ayam-dipotong petak
Tepung goreng ayam
Bahan B
Daun kari
Cili padi merah-dipotong bulat
Bawang putih-dipotong dadu
Bahan C
Tepung telur masin sho shedap
Kiub pati ayam setengah kiub
Setengah tin susu cair
5 sudu makan gula
Cara memasak:
1. Isi ayam digaulkan dahulu bersama sebiji telur dan dicelup bersama tepung goreng ayam.
Goreng menggunakan minyak yang panas. Selepas itu ulang langkah ini sehingga isi ayam habis digoreng.
2. Cairkan mentega di atas kuali yang panas selepas itu masukkan bahan-bahan B, biarkan kekuningan warna bertukar dan bau semerbak.
3. Masukkan susu setengah tin,kiub pati ayam dan tepung telur masin sho shedap dan gula.
4. Selepas rasa dah sedap masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul sehingga rata dan siap untuk dihidang.
DAGING BLACK PEPPER.
Bahan-bahan:
Daging lembu -dipotong lawan urat
Kicap manis
Sos tiram
Bahan kisar
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah besar
Bahan hiris
15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 inci halia
Bahan tumbuk
Lada hitam
Cara memasak:
1. Tumis bahan-bahan kisar dahulu. Selepas naik bau baru masukkan bahan hirisan dan juga lada hitam yang
telah ditumbuk halus dan kasar.
2. Masukkan daging lembu di dalam kuali,biar reneh sehingga empuk.
3. Selepas daging empuk, masukkan kicap manis dan sos tiram. Jika perlu masukkan garam sedikit.
4. Selepas itu boleh rasa mengikut kesesuaian lidah masing-masing dan siap untuk dihidang.
KETAM MASAK LEMAK PEKAT BERAPI.
Bahan A
1 kg ketam -dibersihkan dibelah dua
500ml santan
Bahan kisar
30 biji cili padi
5 biji bawang putih
2 biji bawang merah besar
Udang kering- setengah gengam
3 inci kunyit
1 inci belacan
3 batang serai- diketuk
Daun kunyit-dihiris halus
Serbuk perasa
Cara memasak:
1. Masukkan bahan-bahan kisar dan serai di dalam periuk sehingga bahan-bahan kisar kering.
Resipi ini tidak menggunakan minyak.
2. Selepas bahan tumisan sudah masak dan kering, masukkan air satu jug biar sehingga air mendidih dan
baru masukkan ketam.
3. Selepas ketam mula berubah warna, masukkan santan dan juga garam serta serbuk perasa.
4. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris cantik, tabur di dalam periuk
biar sehingga tiga minit dan siap untuk dihidang.
UDANG SAMBAL BERLADO.
Bahan-bahan:
Udang
Sos tiram
Serai-dititik
Petai
Bahan-bahan kisar:
25 biji cili padi
10 biji bawang merah kecil
7 biji bawang putih
Gula dan garam-secukup rasa
Cara memasak:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau dan masak.
2. Masukkan sos tiram, gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan udang. Selepas udang bertukar warna kekuningan masukkan petai.
4. Siap untuk dihidang.
DAGING SALAI BERLADO SHO SHEDAP.
Bahan-bahan:
200gm daging salai
Petai
Sos tiram
Sos cili
3 sudu gula
1 sudu teh garam
Bahan kisar:
Cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 inci belacan
Cara memasak:
1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak dan masak.
2. Selepas itu masukkan sos tiram, sos cili dan 3 sudu gula. Jika perlu masukkan garam sesudu kecil.
3. Selepas rasa dah sedap, masukkan daging salai dan gaul sehingga rata bersama kuah
4. Dan terakhir masukkan petai yang telah dihiris nipis.
5. Selepas itu siap untuk dihidang.
Foto & Resipi: Mohd Asri Atan
Kerabu Kerang Pucuk Paku. Memang Layan!

Pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu sebelum dipotong dan diadun di dalam kerabu. Satukan semua bahan dengan secukupnya untuk mendapatkan rasa kerabu yang enak.
BAHAN-BAHAN:
- 200gm pucuk paku | dicelur
- 50gm tauge | dicelur
- 100gm isi kerang | direbus
- 30ml pati santan
- 1 sudu teh kerisik
- 1 labu bawang besar | dihiris
- 4 tangkai cili padi | dikisar halus
- 2 tangkai cili merah | dikisar halus
- 2 sudu makan udang kering | dikisar halus
- 1 sudu makan serbuk belacan
- 2 sudu makan jus limau
- 1 sudu kecil garam
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Di dalam sebuah bekas, satukan bahan yang telah dikisar bersama serbuk belacan dan jus limau. Gaul rata.
- Masukkan kerisik, garam, gula,dan santan. Gaul sebati.
- Selepas itu, masukkan pucuk paku, tauge dan kerang. Gaul rata.
- Hidangkan dan sedia dinikmati.
Cara Buat Bubur Lambuk Daging Sedap, Cepat Masak Guna Rice Cooker

Bubur Lambuk Daging memang popular dan sinonim dengan bulan puasa. Pendek kata kalau tak makan juadah ni waktu berbuka, rasa tak lengkap. Bagi anda yang teringin nak cuba masak Bubur Lambuk versi Utara yang enak, saudari Nur Haziqah ada kongsikan resipinya. Jom cuba. Sangat sedap dan membuka selera.
RESIPI BUBUR LAMBUK DAGING MUDAH & SIMPLE GUNA RICE COOKER
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 pot beras – basuh, rendam selama 15 minit dan toskan
- Daging – dihiris kecil, basuh dan toskan
- 1 bungkus Perencah Sup – beli online disini
- Daun sup – dihiris kecil
- 1 batang lobak merah – potong dadu
- 1 biji ubi kentang – potong dadu – beli online disini
- 4 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam – beli online disini
- 100ml santan
- 2 liter air
- Bawang goreng – beli online disini
- Gula dan garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Kisar halia, bawang putih dan bawang merah dengan sedikit air sehingga halus.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan 1 bungkus perencah sup dan kacau.
4. Masukkan daging dan kacau dalam 1 minit.
5. Masukkan beras dan kacau rata.
6. Masukkan periuk beras ke dalam rice cooker.
7. Masukkan air, ubi kentang dan lobak merah.
8. Masak sehingga beras kembang.
9. Bila beras sudah kembang, masukkan santan, gula, garam, serbuk lada hitam, daun sup dan bawang goreng.
10. Kacau sebati dan masak lagi sehingga beras hancur.
11.Bubur Lambuk Daging versi Utara yang sedap sedia untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Nur Haziqah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official