Popia Begedil Isi Padat Buat Tak Henti Nak Makan

Share

Menu berbuka apa ye hari ini? Ada yang suka berbuka dengan menu yang simple tapi mengenyangkan seperti Popia Begedil.Ubi kentang dan isi ayam yang digoreng memberi kesedapan pada begedil anda.

Popia Begedil
Bahan-bahan:
Ubi kentang digoreng dan dilenyek sampai lembut


Daun Sup/bawang dihiris halus
Isi ayam digoreng+garam sikit dan digunting halus
Bawang goreng
Bawang putih digoreng dan ditumbuk
Lada cili / merah ikutla rentak rasa uolls

Cara memasak:

1.Masukkan bahan-bahan tadi,lada sulah sikit dan gaulkan sampai sebati .

2.Ambil kulit popiah kecil lipat sikit bahagian atas dan letak inti dan gulunglah begedil bersama kulit popia tadi. (kalau tak lekat letak air di mana bahagian yang tak lekat)


3.Panaskan api seperti biasa sebelum digoreng.


4.Pukul 3 biji telur dalam mangkuk lain dan ambil begedil popia tadi dan celupkan begedil tadi dan terus masuk kuali untuk digoreng.

5. Nampak kekuningan terus angkat dan bolehlah hidang dan taburlah sikit daun sup.
Sumber : Noraini Othman

IKLAN