Selalu kita hanya beli tauhu cukup-cukup untuk sekali masak sahaja. Kita tak nak beli banyak sebab bimbang tauhu rosak sekali gus merugikan kita. Nah, RASA kongsikan tip cara simpan tauhu supaya tauhu lebih tahan lama.
PERIKSA TAHU SEBELUM BELI
1. Ketika membeli tauhu pastikan bahagian luar tauhu tidak berlendir.
2. Cium bau tauhu. Jika bau kurang menyenangkan, jangan beli.
Ads
CARA MENYIMPAN
1. Setelah beli dan sampai di rumah, terus bersihkan tauhu di bawah air mengalir, kemudian toskan.
2. Simpan tauhu dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti ais.
3. Tip tauhu tahan lebih lama. Isikan air dalam bekas simpanan tauhu. Pastikan semua bahagian tauhu terendam sepenuhnya.
4. Tukar air setiap hari.
5. Jangan potong tauhu. Potong hanya apabila hendak digunakan sahaja.
Ads
Ads
Mudahkan? Dengan cara ini korang boleh simpan tauhu lebih lama. Sekurang-kurangnya tiga hari boleh tahan dalam peti ais.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Geram betul, bila goreng tauhu biasa pun hancur apatah lagi tauhu jenis lembut yang sentuh je dah hancur. Lebih sakit hati bila melekat pada kuali. Jangan cepat putus asa, ini ada cara mudah untuk menggoreng tauhu tanpa hancur.
Rendam Tauhu Dalam Air Panas
Paling mudah, rendam tauhu dalam air panas, jika tauhu lembut dalam bekas atau tiup, potong atau belah dua kemudian keluarkan perlahan-lahan, buang air sebelum sedia digoreng.
Elak Potong Tauhu Terlalu Nipis
Potong tauhu ikut saiz yang anda suka tetapi tidak terlalu nipis atau terlalu kecil. Gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam. Selepas disaluti tepung , tauhu sedia digoreng. Tapi pastikan salutan tepung nipis sahaja.
Goreng Menggunakan Minyak Banyak Dan Panas
Semasa menggoreng, gunakan minyak yang banyak dan goreng tauhu apabila minyak betul-betul panas dan pastikan tauhu tenggelam sepenuhnya dalam minyak. Balikkannya apabila bahagian bawah sudah garing sepenuhnya.
Jika anda penggemar tauhu, tapi selalu menghadapi masalah tauhu hancur semasa menggoreng. Ikut cara di atas, pasti anda puashati kerana tauhu yang digoreng ranggup di luar dan lembut di dalam.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Rice cooker atau periuk nasi elektrik antara alat yang selalu ada di setiap rumah. Kebiasaan alat ini kita pakai dalam jangka masa yang lama.
Boleh jadi juga bila dah lama digunakan rice cooker ini akan mengalami masalah lampu tak menyala dan berfungsi bila tekan suis untuk memasak nasi.
Kalau jadi begini pada rice cooker yang lama jangan terus buang. Ia masih boleh dipakai dan dibaiki sendiri. Cara baiki pun mudah sangat, memang boleh DIY. Tukar fius saja.
Dikongsi oleh Wan Azmi ini panduan baiki rice cooker yang boleh kita lakukan sendiri.
1. Lampu yang dibulatkan takkan menyala bila rice cooker ini dah ‘mati’/ tak berfungsi.
2. Cara baiki, terbalikkan rice cooker dan buka skru cover.
3. Buka bahagian yang dibulatkan.
4. Tukar thermal fuse/ bahagian yang dibulatkan. Boleh cari di kedai sparepart elektrik atau Shopee. Kos dalam RM5. Pastikan beli jenis yang sama ya.
Selepas ganti fius tadi dengan yang baru, pasang semula ikut aturan. Insya-Allah rice rice cooker anda akan kembali berfungsi seperti biasa.
Ada masanya bila membeli buah-buahan tak semuanya boleh dimakan terus. Ada yang masih muda dan perlu diperam beberapa hari sebelum boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda. Dikongsi oleh Ashraf Shuib ada tiga cara yang boleh kita dipraktikkan untuk peram buah.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak. Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Nikmati promosi Krismas 2025 dan Tahun Baru 2026 di Concorde Hotel Shah Alam dengan sajian istimewa di Melting Pot Café. Buffet meriah, hiburan menarik dan pengalaman perayaan yang memukau menanti anda.