Asparagus mempunyai khasiat yang tersendiri. Ia kaya dengan vitamin B6, magnesium dan zink serta kaya dengan serat serta asid folik. Bagi memastikan khasiat sayur ini tidak berkurangan, ada cara terbaik yang boleh anda cuba. Cara-caranya ialah potong asparagus sepanjang 1 inci dan tumis menggunakan sedikit minyak. Kacau dengan pantas dan perasakan secukupnya. Sedia untuk dihidangkan.

Petua Masak Asparagus Tanpa Hilangkan Khasiatnya.

Ads

RESIPI ASPARAGUS SOS TIRAM

Ads

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 600gm asparagus |potong
  • 1 biji bawang besar |hiris
  • 3 ulas bawang putih |hiris
  • 10 biji cili api | hiris
  • 50gm udang kering
  • 5 sudu makan sos tiram
  • Garam secukupnya
  • Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih serta cili api.
2. Tumiskan hingga kekuningan. Masukkan udang kering. sos tiram dan garam secukup rasa.
3. Masukkan asparagus.  Tumiskan hingga asparagus lembut. Angkat dan sedia dinikmati.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI