Jika anda kehabisan gas memasak dan tiada periuk elektrik, boleh cuba masak nasi menggunakan ketuhar gelombang mikro (microwave). Memang sangat mudah dan menjimatkan masa. Jika anda nak masak nasi dalam jumlah yang sedikit, memang sesuai masak guna cara ini. Langkah-langkahnya adalah:

Langkah 1: Gunakan bekas seramik (kaca juga tergolong dalam kumpulan seramik) yang mempunyai penutup. Masukkan beras (contohnya seperti dalam gambar-2 cawan beras).

 

Langkah 2: Basuh beras seperti biasa dengan menggunakan yang air biasalah juga.

IKLAN

Langkah 3: Basuhlah ikut berapa kali yang biasa anda buat. (Gambar adalah rupabentuk beras yang telah dibasuh)

Langkah 4: Masukkan air yang secukupnya seperti yang biasa anda lakukan semasa masak nasi dalam rice cooker. Kalau ikut petua kawan saya yang bapanya ada restoren, letakkan tapak tangan anda atas permukaan nasi dan pastikan air berada diparas atas tangan anda. Saya dah cuba memang sentiasa menjadi.

IKLAN

Langkah 5: Masukkan bekas seramik tadi ke dalam microwave tanpa penutupnya. Setkan suhu tertinggi (high) dan masanya pula 15 minit (untuk 2 cawan beras). Tunggu sehingga cukup 15 minit.

Langkah 6: Buka microwave anda, tutupkan bekas seramik yang berisi nasi separa masak tadi dan setkan semula microwave anda pada suhu tinggi selama tiga minit lagi.

IKLAN

 

Langkah 7: Tadaaaa! Nasi anda telah pun sempurna masak.

 

Kredit resipi & gambar: http://semuamenjadi.blogspot.my/2012/08/cara-masak-nasi-menggunakan-microwave.html