Min cukup berkenan menengok pau tiga warna nih. Comel aje bentuk bunga rosnya. Namanya pun pau mawar. Boleh aje dijadikan kudapan bila tetamu datang berkunjung.
Jom kita semak resipi dari FB : Jalilah JJ
PAU MAWAR JJ
BAHAN-BAHAN :
Ads
500gm tepung pau
7gm double action baking powder
45gm shortening
7gm mauripan
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh garam halus
10 oz @ 235 ml air
10gm cream super
Bahan inti :
(salah satu dari inti di bawah) Kaya Kaya pandan Kacang merah
CARA MEMASAK :
Ads
1. Ayak tepung pau dengan double action baking powder. 2. Kemudian gaulkan shortening dan tepung jadi serbuk roti 3. Satukan air, gula, susu dan larutkan. Biarkan berbuih, dalam 10 minit 4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati. 5. Masukan air dalam tepung uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh. 6. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
7. Uli doh hingga licin dan lembut dalam 1/2 jam kalau guna tangan dan jika menggunakan mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
8. Timbang setiap doh 15 g dan inti kacang 9 g.
Ads
Peringatan: ***Jerang air kukusan dahulu sebelum membuat pau. Kalau nak pau kita wangi semasa jerang, kukusan itu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan, baru dikukus Nanti mesti rasa pau yang dibuat lagi sedap dan wangi.
Insyallah.. ***Kukus selama 7 minit
Sumber fb: Jalilah JJ
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sawi jepun memang sedap dimasak sos tiram, ala-ala masakan di The Chicken Rice Shop. Menu ini memang mudah untuk disediakan. Sedap dan confirm lauk ni yang akan habis dulu. Malah, sayur juga banyak khasiatnya. Jom kita intai resipi yang dikongsi oleh saudari Zurina Zulkefli ini. Senang dan paling cepat untuk disediakan.
SAWI JEPUN MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN:
3 batang sawi jepun | belah 2 jadi 6 bahagian
4 ulas bawang putih | dihiris halus (beli online DISINI)
Teringin pula dan merasa kek buah buatan sendiri. Kalau beli pun tidak memenuhi cita rasa.Resipi kek buah ada pelbagai. Ini antara yang min kongsikan untuk korang cuba.
Bahan A
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
250g (1buku) butter
500g mix fruit
– panaskan gula dlm kuali hingga berwarna perang gelap (guna api kecil)
– masukkan air panas perlahan2 dan masak semula hingga gula larut.
– masukkan butter dan kacau hingga butter cair.
– masuk pula mix fruit,masak hingga mendidih
angkat dan biarkan sejuk.
Bahan B
325gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan) -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh soda bikarbonat-BELI ONLINE DI SINI
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (jika suka)
– ayak bahan2 3 kali
– masukkan ke dalam adunan A sikit-sikit sambil dikacau hingga rata.
Bahan C
3 biji telur gred A
1 sudu teh perisa oren
Cara memasak:
1.Pukul telur hingga kembang berbuih,masuk dlm adunan tadi dan kacau hingga rata.
2.Boleh tambah 2 sudu besar sunquick jika suka.
3.Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan dialas baking paper. (jika guna acuan plastik,sapu minyak sahaja)
4.Tutup loyang dengan plastik atau aluminium foil supaya wap dr penutup kukusan tak jatuh atas kek.
5.Pastikan air kukusan sudah mendidih baru kukus kek.
6.Kukus kek selama 2 jam.
7.Sejam yang pertama kukus guna api sederhana,sejam yang kedua guna api kecil.
8.Tunggu sejuk baru potong.
Kredit: Maz Abdul
ADA YANG NAK MENUKAR PERIUK KUKUS BARU? BOLEH BELI DI SINI.
Aneka resipi masakan kategori nasi, ringkas dan mudah. Nasi sememangnya makanan ruji kita sebagai orang Malaysia. Kalau tak makan nasi sehari, mesti rasa tak lengkap. Tapi, kalau makan nasi putih bersama lauk setiap hari, bosan juga.
Untuk itu, RASA sediakan aneka resepi nasi yang simple dan mudah dibuat untuk anda.
NASI HUJAN PANAS
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi
1-2 sudu besar minyak masak
1-2 sudu besar mentega
1-2 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
2 cawan susu cair
2 ½ cawan air
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
1-2 sudu kecil gula
Pewarna kuning
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
NASI MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk beras
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 tin susu cair
½ ketul mentega
1 helai daun pandan
2 cawan air
1 ketul kiub pati ayam
2 sudu teh garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
NASI AYAM ONE POT ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan beras
3 ketul ayam (paha)
Daun ketumbar (untuk nasi & sos)
2 biji cili merah
10 biji cili padi
4 biji limau kasturi
1 biji bawang merah
2 inci halia
100gm mentega
Akar daun ketumbar
1 helai daun pandan
10 ulas bawang putih
2 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan sos cili thai
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos tiram
Sedikit air
Sedikit gula, garam & serbuk perasa
Sedikit serbuk bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
NASI GORENG KOBOI
BAHAN-BAHAN:
Minyak secukupnya
2 biji telur kuning
1 biji bawang merah besar
2 sudu makan udang kering
3 mangkuk nasi putih
Daun bawang
1 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 kiub pati ikan bilis
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
NASI GORENG CENDAWAN BUTANG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan nasi sejuk
5-6 biji cendawan butang – hiris
1 bjji cili merah – dadu kecil
2 bij telur
1-2 sudu makan BESTARI Campuran Telur Masin Keemasan
Hirisan daun bawang – hiasan
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
NASI AMBENG
KOMPONEN:
Nasi Putih
Ayam Masak Semur/Kicap Sambal Goreng Jawa
Serunding Kelapa
Mi Goreng
Ikan Masin Bulu Ayam
Rempeyek Kacang Tanah (pilihan)
NASI PUTIH
BAHAN-BAHAN:
5 cawan beras
6 cawan air
1 helai daun pandan – siat & simpul
Cara-cara memasak:
1. Satukan beras, air dan daun pandan di dalam periuk.
2. Masak nasi hingga tanak.
SERUNDING KELAPA
BAHAN-BAHAN A:
1 biji Kelapa parut – putih sahaja 1⁄2 sudu teh gula
1⁄2 sudu teh serbuk kunyit
1⁄2 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
BAHAN-BAHAN B (kisar):
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 sudu makan udang kering 1 sudu teh ketumbar
1⁄2 sudu teh jintan manis 1⁄2 sudu teh jintan putih
AYAM MASAK SEMUR/KICAP
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (tanpa dipotong) – bersihkan 400ml santan
300ml kicap manis
2 helai daun salam
1 batang kulit kayu manis 4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang 1 batang serai – ketuk
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk kunyit Garam secukupnya
Bahan-bahan B (kisar):
8 tangkai cili kering – rebus dan potong 8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2sm lengkuas
2sm halia
3 biji buah keras
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih
SAMBAL GORENG JAWA
BAHAN-BAHAN:
2 biji tauhu – potong dadu
2 biji tempe – potong dadu
2 biji ubi kentang – potong dadu
30gram şuhun – rendam & toskan 30gram fucuk – rendam & toskan 100gram hati/pedal ayam – potong kecil 6-8 batang kacang panjang – hiris serong 2 biji cili merah – hiris serong
6 biji bawang merah – mayang halus
3 ulas bawang putih – mayang halus
2 sudu makan cili kisar
4-5 sudu makan kicap manis
1 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Santan cepat basi? Ketahui rahsia santan tahan lama dengan petua mudah. Dari pemilihan kelapa, teknik perahan, hingga cara simpan santan agar masakan kekal segar & berlemak!