Untitled-design18

Elok cantik pau kukus gebu ni, antara resipi pau yang cantik dan lembut hasilnya. RASA kongsikan resipi dari Rasidah Mohamad pau kampung air tangannya. Nampak lazat sekali, puan-puan boleh cuba untuk hidangan pagi atau petang nanti.

RESIPI PAU KAMPUNG

Pau Kampung Gebu Gebas

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 500gm tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh mauripan
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 1/2 sudu the softener
  • 2 sudu makan minyak
  • 4 sudu makan gula
  • 1 1/4 cawan air (saya tambah 2 sudu untuk lebih lembut)

CARA MEMASAK:

  1. Uli semua bahan diatas sampai elastic atau anjal
  2. Boleh bentuk dan isi into yang disukai
  3. Kukus selama 8 minint
    Siap.

Kongsi resipi: Rasidah Mohamad

IKLAN

TIps :
*Air perlu lah betul-betul panas @ mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu bagi megelakkan pau anda mengerutu dan kemek..

IKLAN

*mengukus pau cuma 5 – 6 minit sahaja dan apabila masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau dengan penutupnya sekali ke bawah, barulah buka penutupnya.

*Apabila penutupnya dibuka semasa pau masih di kukusan, wap akan masuk maka pau anda yang sedang mengembang, terkejut, lalu kemek dan mengerutu..

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI