1

Makanan yang tidak diolah dengan bersih akan memudahkan anda mendapat sakit akibat makanan yang dimakan. Mikro-organisma termasuk bakteria, virus dan kulat yang terdapat dalam makanan boleh menyebabkan keracunan makanan yang membawa kepada pelbagai tanda-tanda yang tidak menyenangkan seperti sakit perut, cirit-birit dan muntah-muntah.

Kebersihan makanan perlu dititikberatkan bagi menghindari penyakit berbahaya daripada membelenggu diri. Keracunan makanan kadang-kadang boleh membawa kepada gastroenteritis, yang merupakan keradangan perut dan usus, atau masalah kesihatan yang lebih serius seperti keracunan darah (septisemia) dan kegagalan buah pinggang.

Ingat beberapa perkara yang mudah bagi mencegah keracunan makanan. Kebersihan makanan di tahap terbaik boleh melindungi keluarga tersayang daripada dijangkiti penyakit berbahaya. Semuanya bermula dari rumah.

 1. Amalan mencuci tangan

Salah satu perkara yang paling penting ialah memastikan tangan sentiasa bersih daripada sebarang kuman dan bakteria.
Pembersihan tangan tidak bermakna hanya lulus apabila tangan anda di bawah air paip, tangan perlu digosok dengan betul menggunakan sabun. Tangan perlu dibasuh selepas menggunakan tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas batuk atau bersin dan semasa penyediaan makanan.
Ia mungkin kelihatan berlebihan untuk membasuh tangan lima kali atau lebih semasa menyediakan hanya satu hidangan, tetapi ini adalah cara terbaik bagi memastikan tangan anda bersih dan bebas daripada sebarang kotoran serta bakteria yang boleh merebak.

 1. Kaunter kerja bersih

Sebelum anda bermula untuk menyediakan apa-apa makanan, pastikan kawasan kerja di dapur berada dalam keadaan bersih dan sempurna. Work tops perlu dicuci dengan menggunakan kain bersih atau span. Selain itu, peralatan dapur juga perlu dibersihkan sebelum anda menggunakannya. Ia perlu dicuci dengan cecair pencuci dan air panas.

Ruang kerja yang sentiasa digunakan juga pastinya terdedah kepada sebarang kekotoran. Oleh itu, pastikan anda membersihkan apa-apa makanan tertumpah merta bagi mengelakkan daripada berlarutan ke ruang lain. Mengekalkan ruang kerja yang bersih mampu mengurangkan risiko makanan tercemar.

IKLAN

Pastikan Kebersihan Makanan di Tahap Terbaik. Semuanya Bermula Dari Rumah Dan Ini Caranya

 1. Penyimpanan
 • Jika anda menyimpan makanan di tempat yang salah atau pada suhu yang salah, ia boleh membawa kepada pertumbuhan bakteria. Oleh itu, anda perlu sentiasa periksa label untuk panduan di mana untuk menyimpan makanan.
 • Menyimpan makanan segar dan beku di dalam peti sejuk atau beku secepat mungkin selepas anda membelinya. Ini adalah penting terutamanya dalam cuaca panas.
 • Simpan daging mentah dan makanan laut yang berasingan daripada makanan lain.
 • Menyimpan daging mentah dalam bekas kedap udara di bahagian bawah peti sejuk bagi mengelakkan jus atau darah menitis ke makanan lain.
 • Letakkan bahan mentah di dalam bekas supaya ia tidak menitik sekali gus mencemarkan makanan lain.
 • Buang sebarang makanan yang telah luput tarikh.
 • Menyimpan makanan dengan betul dapat membantu mengekalkan kualiti supaya ia selamat untuk dimakan. Barang-barang kering seperti gula atau tepung perlu disimpan dalam bekas kedap udara yang bersih dan kering. Bekas kemudiannya diletakkan ke dalam pantri atau di kaunter dapur di mana ia bebas daripada kelembapan dan suhu yang melampau.
 • Selain itu, ketahuilah bahawa makanan yang telah dimasak atau disediakan kebiasaannya selamat untuk dimakan dalam masa yang singkat. Selepas itu makanan tersebut yang perlu disejukkan atau dibuang. Jika makanan yang ditinggalkan terlalu lama, bakteria boleh mula tumbuh di atasnya. Makanan rosak atau tercemar boleh mengakibatkan keracunan makanan atau penyakit lain.
Pastikan Kebersihan Makanan di Tahap Terbaik. Semuanya Bermula Dari Rumah Dan Ini Caranya

Pastikan Kebersihan Makanan di Tahap Terbaik. Semuanya Bermula Dari Rumah Dan Ini Caranya

 1. Persediaan
 • Jangan mengendalikan makanan jika anda mempunyai masalah perut, seperti cirit-birit, muntah-muntah, bersin atau batuk dengan kerap.
 • Periksa label makanan sebelum anda membuat keputusan apa yang perlu digunakan. Makanan kedai yang dibeli datang dengan dua tarikh iaitu penggunaan mengikut tarikh dan terbaik sebelum tarikh. Jangan gunakan apa-apa makanan yang telah luput tarikh. Walaupun anda fikir ia kelihatan baik, ia mungkin tidak selamat untuk dimakan.
 • Rambut yang panjang harus diikat bagi menampilkan kekemasan dan juga mengelakkan daripada rambut termasuk ke dalam makanan semasa penyediaan.
 • Sebelum memasak, tanggalkan barang perhiasan seperti cincin, jam tangan dan gelang dan membasuh tangan. Ia adalah tempat pembiakan yang sesuai untuk bakteria yang kemudiannya boleh mencemarkan makanan. Ia juga membuat aktiviti memasak lebih mudah tanpa sebarang perhiasan.
 • Tukar semua tuala teh, tuala dapur dan bahan-bahan pembersihan yang lain dengan kerap kerana ini boleh menyebabkan pembiakan bakteria terutamanya jika ia lembap.
 • Bersihkan pinggan mangkuk sebelum meletakkannya di atas meja makan. Walaupun pinggan yang disimpan di dalam almari mungkin agak bersih, ia perlu dibilas dengan air panas dan sedikit sabun bagi menghalang bakteria daripada terus tersembunyi. Ini adalah penting terutamanya untuk peralatan makan yang sudah lama tidak digunakan untuk tempoh yang agak lama.
 1. Gunakan pemotong yang berbeza

Sebaik-baiknya, anda perlu menggunakan papan pemotong yang berlainan untuk daging mentah, produk tenusu, ikan, dan barang salad. Anda boleh membeli papan pemotong kod warna (misalnya, merah untuk daging mentah dan hijau untuk buah-buahan dan sayur-sayuran), yang membantu mengelakkan kekeliruan.
Tetapi jika anda tidak dapat berbuat demikian, pastikan anda membasuh setiap papan yang telah digunakan dalam air sabun panas bagi mengelakkan pencemaran.

IKLAN

Pastikan Kebersihan Makanan di Tahap Terbaik. Semuanya Bermula Dari Rumah Dan Ini Caranya

Sumber gambar: 123 royalty free

Nak dapatkan pelbagai peralatan memasak elektrik di Shopee?  Jom klik sini

IKLAN

https://www.rasa.my/kehadiran-tumbuhan-herba-di-dapur-menghijaukan-dan-menyegarkan/

Ini Caranya Nak Jimat Masa Memasak

Kaedah Memasak Sayur Untuk Pelihara Khasiatnya

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI