BAHAN-BAHAN:

  • 500 gm nangka muda | dipotong dan rebus sehingga empuk
  • 1 ½ sudu serbuk ketumbar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • ½ sudu serbuk jintan putih
  • 1 batang serai
  • 1 biji kelapa diambil santan
  • 3 helai daun limau purut
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 sudu makan kerisik
  • Penumis 4 sekawan (bunga lawang/cengkih/pelaga dan kayu manis)
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • ½ inci halia
  • ½ inci lengkuas

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak, tumiskan empat sekawan.
  2. Masukkan bahan kisar, serai dan semua serbuk jintan dan ketumbar.
  3. Setelah pecah minyak, masukkan santan, kerisik dan daun limau purut.
  4. Akhir sekali masukkan nangka muda yang telah direbus.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Setalah secukup rasa, angkat dan hidangkan.