
Kalau korang tengah merisik biskut raya, apa kata cuba buat sendiri biskut untuk hari raya kali ini. Hanya guna tiga bahan, korang dah boleh buat biskut yang sedap.
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
450 gram Nutella
1 biji telur ayam
CARA MEMBUAT
1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
2. Masukkan nutella dan telur ayam.
3. Gaul semua bahan sehingga sebati dan menjadi doh.
4. Ambil adunan dan bulatkan. Letak di atas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 10 minit.
6. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Boleh juga tontot video ni untuk lebih faham.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=jEX5sjucVpo
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Coklat Pisang Yang Moist & Gerenti Jadi, Tak Payah Guna Mixer

Kek Coklat Pisang boleh dikatakan kek yang paling senang nak buat. Ada berbagai versi kek pisang namun jika anda ingin cuba kek pisang sedikit lain daripada biasa, boleh cuba buat Kek Coklat Pisang seperti yang dikongsikan resipinya oleh Asrinna Bakri. Paling best nak buat kek ini tak perlu guna mixer pun. Hasilnya tetapi moist dan yang penting jadi! Resepi yang mudah, ringkas dan gerenti sedap. Dapur pun tak berkecah.
RESIPI KEK COKLAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – beli online
1 sudu kecil baking powder – beli online
1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online
1/2 cawan minyak jagung – beli online
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla – beli online
1/2 cawan serbuk koko
3/4 cawan gula perang (brown sugar) – beli online
1 cawan pisang berangan yang dilenyekkan
Coklat chip – beli online
Pisang untuk hiasan
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, masukkan pisang lenyek, gula, minyak, telur dan esen vanilla. Kacau sebati.
2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Selepas itu masukkan tepung gandum dalam adunan pisang tadi. Kaup balik hingga sebati dan masukkan coklat chip.
3. Tuang sikit adunan dalam loyang 10×10 yang dialas kertas minyak, susun pisang di atas adunan. Kemudian tuang baki adunan. Kalau nak ringkas, tuang je adunan terus dalam loyang. Tak perlu susun hirisan pisang.
4. Boleh juga guna loyang 8×8 untuk kek yang lebih tinggi.
5. Taburkan coklat chip atau hirisan coklat sebagai hiasan.
6. Bakar pada suhu 160C selama 35 minit. Suhu dan waktu bergantung pada oven masing-masing.
Sumber kredit: Asrinna Bakri
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sekali Buat Dapat 30 Biji. Resipi Golden Fries Ball Ni Memang Sedap & Mudah
Resipi Apam Jagung Yang Senang Nak Buat, Guna Jagung Dalam Tin Je
Biskut Chocolate Almond Slices Sekali Makan Confirm Nak Lagi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Dapat 29K Share Di FB. Resipi Kek Gula Hangus Kukus Ni Memang Sedap.

Sedap nampak Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuhar. Hanya perlu kukus sahaja. Nampak sedap dan gebu kan? Malah resipi Kek Sarang Semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Memang elok bersarang. Yang mana suka makan Kek Sarang Semut / Gula Hangus, boleh cuba resipi mudah ni.
KEK GULA HANGUS KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan marjerin
- 4 biji telur gred B
- 3/4 cawan susu pekat manis – boleh guna 1/2 cawan jika nak kurang manis
- 2 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
- 1 penutup botol esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Cairkan gulag una api sederhana hingga hangus ( keperangan). Kecilkan api dan tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis. Kacau dan masak guna api perlahan sahaja hingga gula hangus dan air jadi sebati.
2. Masukkan marjerin. Kacau hingga larut. Padamkan api dan biar adunan seketika.
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kemudian kacau manja supaya telur kuning pecah sahaja.
4. Tambahkan susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau lagi hingga sebati.
5. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
6. Satukan gula hangus ke dalam bekas berisi adunan telur tadi. Kacau rata.
7. Masukkan campuran tepung yang diayak tadi. Adun hingga sebati.
8. Alas loyang dengan kertas minyak dan griskan sekeliling loyang dengan marjerin.
9. Panaskan periuk kukus hingga mendidih sebelum dimasukkan loyang berisi adunan kek tadi.
10. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jika nak bakar, panaksan ketuhar pada suhu 170C dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungking berbeza ikut jenis ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Empayar Annur
Kek Karamel Pelangi Basah Basah Lembut Memang Tak Cukup Satu

Mungkin ada masih rasa sangsi nak membakar kek, takut menjadi ke sebaliknya. Resipi kek karamel pelangi kukus memberi anda idea untuk menghasilkan kek secara kukus. Hasilnya gebu dan lembut.
Bahan-bahan:
2 sudu besar gula kasar. (Taburkan dalam loyang bagi rata dan bakar dalam oven lebih kurang empat minit atau sehingga gula cair dan perang. Jangan bagi hangus. Ketepikan.
Bahan-bahan untuk karamel:
1 tin susu cair
1/3 cawan susu pekat. Kalau suka manis boleh tambah lagi
2 sudu besar tepung kastard
3 biji telur
2 biji kuning telur sahaja
Sedikit esen vanila
1. Kisar semua ni bagi sebati dan berbuih-buih.
2.Masukkan dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. Kukus selama 20 atau 25 minit.( Jangan lama sangat)
Bahan-bahan untuk kek:
2 cawan @ 250gram tepung self raising (guna jenama mfm)
5 biji telur gred A
2 sudu besar gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan minyak masak
(apa-apa minyak masak pun boleh, minyak jagung lagi elok)
Esen vanila sikit -BELI ONLINE DI SINI
Pewarna ikut nak letak warna apa -BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1. Campurkan semua sekali dan kisar sampai putih dan gebu.
2.Kemudian boleh bahagikan apa saja warna yang korang nak.

4.Letak selang seli warna itu sampai habis.
5.Kemudian kukus selama satu jam kalau korang guna loyang 8 inci atau 9 inci.
6.Kalau loyang 5 inci boleh bahagi 6 atau 5. Loyang 6 inci dapat 4.Kukus selama setengah jam.
*satu pesanan terpenting. Api kukus jangan kuat. Steamer trio tak sesuai. Nanti kek korang terbantut tumbesarannya.
Kredit : Teratai Putih
ADA YANG NAK SHOPPING BARANGAN RUMAH, BOLEH LIHAT DI SINI
LIHAT JUGA RESIPI BERIKUT:
Whipping Cream Homemade Gerenti Segar. Guna Empat Bahan & Ais Aje.