Biasanya kita nampak sausage bread rolls ni hanya dijual di kedai roti. Tengok pada bentuknya, nampak macam agak rumit nak buat kan tapi sebenarnya sangat mudah!
Menerusi resipi dan cara yang dikongsikan Khairunnisa Mohammad ini, sangat mudah dan boleh disediakan sendiri di rumah.
Manakala bahan-bahan yang diperlukan mudah didapati dan tidaklah serumit yang digambarkan.
Buat orang bujang, kadang-kadang nak juga merasa masak sendiri di rumah kan. Selain boleh berjimat, boleh juga melatih diri untuk rajin memasak di dapur.
Resipi orang bujang yang dikongsi Mohd Nubli Kumkum Mohd Nor @ Uncle Nublikumz ini memang sangat mudah untuk dimasak. Rasanya pasti sedap!
KARI IKAN TANPA SANTAN
BAHAN-BAHAN:
Ikan (apa-apa jenis pun boleh) 3 sudu besar rempah kari 3 biji bawang merah | dihiris – beli online di sini 2 ulas bawang putih | dihiris – beli online di sini Halba campur Air asam jawa 1 biji tomato | belah 4 4 biji bendi 2 biji lada hijau/merah – beli online di sini Daun bawang Garam 2 tangkai daun kari
BAHAN KISAR:
5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris. Masukkan halba campur dan daun kari sehingga wangi. 2. Kemudian masukkan bahan kisar dan rempah kari yang dah ditambah air. Masak hingga pecah minyak. 3. Masukkan air asam jawa. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, tomato dan bendi. Perasakan dgn garam secukup rasa. Siap. 4. Sebelum dihidang, taburkan daun bawang serta hirisan lada merah/hijau.
5 ulas bawang putih 4 biji bawang merah 2 sudu besar cili kisar
BAHAN SOS:
2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap manis 2 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan tumbuk dengan cili kisar sampai pecah minyak. Masukkan semua bahan sos dan gaul rata. Masukkan sedikit air. 2. Masukkan udang dan kuey teow kacau sehingga rata. Ketepi sedikit kuey teow dan pecahkan telur. 3. Telur dikacau sehingga agak masak, baru digaul rata dengan kuey teow. Tabur tauge dan kucai. Kacau rata. Siap.
RENDANG SOTONG
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong Santan 2 sudu besar kerisik Daun limau purut Garam & gula secukupnya Minyak masak
BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering 10 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 3 batang serai 3 cm lengkuas 3 cm halia 2 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak. 2. Masukkan santan, kerisik, daun limau purut. Kacau sampai naik minyak. 3. Masukkan sotong. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. 4. Masakkan sekejap. Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat. Siap.
KUPANG BERLADO
BAHAN-BAHAN:
Kupang
BAHAN KISAR:
6 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 5 biji cili merah Daun sup | dipotong-potong Garam
CARA MEMASAK:
1. Cuci kupang dan toskan. Tumis bahan kisar hingga harum. Masak hingga terbit minyak. 2. Masukkan kupang. Kacau sekali sekala hingga masak. 3. Tambah garam secukup rasa. Tabur hirisan daun sup. Siap.
AYAM MASAK BLACKPEPPER
BAHAN-BAHAN:
Ayam Sos Tiram Sos Kicap Lada hitam (jenis serbuk yang kasar bukan lada hitam yang serbuk halus tu atau boleh guna yang biji tapi kena tumbuk bagi hancur dulu) 3 biji bawang merah 2 biji bawang putih 1 sudu bancuhan tepung jagung dicampur sedikit air Garam & gula secukupnya 1 biji bawang besar Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dgn sos tiram, sos kicap dan lada hitam. Kemudian goreng separuh masak. 2. Kalau malas, goreng je tak perlu perap dengan apa-apa. Kemudian angkat. 3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sampai naik bau. 4. Masukkan bancuhan air + sesudu kecil tepung jagung. Pastu masukkan ayam tadi dan gaul la biar jadi sekata. 5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Nak cair boleh tambah air, nak pekat tak perlu tambah. 6. Dah nak masak, tabur bawang besar. Tutup api dan tabur daun bawang. Siap!
IKAN BAKAR SAMBAL
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar 2 biji bawang putih ½ cm belacan 1 biji tomato
BAHAN-BAHAN:
Ikan (apa-apa ikan pun boleh) Cili kisar Daun pisang 3 biji atau lebih limau kasturi Garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan tumis sampai naik minyak. Masukkan garam dan perasa. Bila dah garing, angkat dan ketepikan. 2. Letak sedikit sambal atas daun pisang kemudian letak ikan. Tutup ikan dengan sambal sekali lagi dan balut ikan tu dengan daun pisang elok-elok. 3. Bakar ikan hingga masak. Perahkan limau sebelum dihidangkan.
AYAM BUTTERMILK
BAHAN-BAHAN:
2 ketul besar ayam, bahagian isi ½ tin susu cair 3 ulas bawang putih, hiris halus ½ biji bawang besar holland atau bawang besar biasa | potong dadu 4 sudu besar mentega 2 tangkai daun kari 4 biji cili padi
BAHAN UNTUK TEPUNG SALUTAN AYAM:
2-3 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar serbuk kari 1 biji telur Sedikit garam Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Potong dadu isi ayam, masukkan telur dan garam ke ayam dan gaulkan sebati. 2. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Gaul dan biar tepung menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih. 3. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
CARA BUAT BUTTERMILK:
1. Panaskan butter dalam kuali sehingga cair dan masukkan bawang putih, cili dan daun kari, tumis sehingga naik bau. 2. Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi. 3. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap.
BUBUR NASI AYAM GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan beras 1 ½ inci halia | diketuk 1 kiub pati ayam Sedikit garam 1 liter air Ayam goreng Lada merah Daun bawang & daun sup Sedikit minyak bijan (kalau ada)
1. Basuh beras bersih. Masukkan beras dan air dalam periuk. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. 2. Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam. 3. Bubur bolehlah dihidang dengan potongan ayam goreng, bawang goreng, lada merah dan daun sup. Titiskan sikit dengan minyak bijan kalau ada. Siap.
AYAM PHAT PHET
BAHAN-BAHAN:
Ayam 1 batang serai 1 asam keping 4 helai daun limau purut Garam Gula
BAHAN KISAR:
5 biji cili padi 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 1 atau 2 batang serai 5 ulas bawang putih 1 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan secawan air. 2. Masukkan serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula. 3. Gaul sekali sekala hingga ayam masak. Jika suka berkuah, boleh tambah air. Siap.
AYAM GORENG BERLADA
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam 1 biji bawang besar | dihiris 1 biji tomato | dicincang dadu 2 sudu besar gula 1 – 2 sudu kecil garam 1 asam keping/air asam jawa
BAHAN KISAR/ TUMBUK KASAR:
10 batang cili merah 5 tangkai cili padi (optional) 7 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 inci halia
CARA MEMASAK:
1. Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng sehingga masak. 2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak. 3. Masukkan tomato cincang dadu, air asam jawa atau asam keping, gula dan garam. 4. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sehingga ayam masak. 5. Taburkan hirisan bawang. Gaul seketika, Siap!
Kudapan sambil tengok TV boleh buat tak berhenti mengunyah. Jom kita buat jajan homemade menggunakan cornflakes dan kekacang dengan resipi yang dikongsikan Afieza Ariffin.
Sedap tau sebab rasanya macam muruku. Ada rasa pedas sebab guna cili padi. Boleh buat bersama anak-anak kerana prosesnya sangat mudah dan cepat siap.
CORNFLAKES ALA MURUKU
BAHAN-BAHAN:
250gm marjerin – beli online di sini Hirisan cili padi Daun kari 1 sudu besar serbuk cili – beli online di sini 1 sudu kecil cumin powder (optional) 1 sudu besar mango powder (optional) 1 sudu besar gula – beli online di sini 1 sudu besar madu 2 kotak Nestle cornflakes Gajus Kacang tanah goreng Kacang dhal goreng Kismis
CARA MEMBUAT:
1. Cairkan marjerin. 2. Tumis cili padi dan daun kari hingga wangi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...