
Ada yang teringin nak buat cup cake untuk hidangan tetamu raya nanti? memang mudah dan yang penting ia sedap dan tidak menjemukan. Perisa coklat memang menjadi kegemaran ramai. Min yakin korang pun sukakan. Lihat bahan yang digunakan dan langkah membuatnya.
Kredit : Intan Rohainah Pudin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Soto Ayam Hidang Dengan Bergedil & Sambal Kicap Puas Hati Makan

Isi Kandungan
ToggleBosan dengan menu nasi dan lauk pauk, kita ubah selera dengan soto ayam pasti sekeluarga suka. Apa yang penting sekeluarga bakal kenyang dari air tangan anda.
SOTO AYAM & BERGEDIL
Bahan kisar:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup / serbuk kunyit 1 sudu teh
- 2 batang serai
- 1 inci lengkuas
Bahan-bahan ini semuanya dikisar halus. Untuk serai tu terpulang kalau nak kisar sekali boleh nak titik aje pun boleh. Kalau kisar ambil bahagian perdu serai yang putih sahaja. Kalau nak kisar sekali serai tu, guna dua batang sahaja pun cukup.
Bahan tumis:
- Kulit kayu manis
- bunga lawang
- bunga cengkih
- buah pelaga
1 peket kecil rempah kurma
1 bunjut Sup bunjut
Bahan lain:
- 1 ekor ayam – potong 4
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 kiub ayam
Cara memasak:
1.Mula-mula panaskan minyak.
2.Kemudian tumiskan bahan tumis, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, tumis hingga harum.
3.Kemudian masukkan bahan yang dikisar halus.
4.Masukkan rempah kurma.
5.Masak hingga garing dan terbit minyak ( rempah kurma kena masak lama)
6.Kemudian masukkan air secukupnya.
7.Biarkan air mendidih.Bila dah didih, masukkan sup bunjut, ayam dan kiub ayam.Biarkan kuah mereneh
8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
9.Angkat ayam dan toskan. Ayam kemudian digoreng. Kemudian siat-siat halus.
10.Baki kuah tambahkan air. Biarkan didih
11.Kacau dan biarkan kuah didih sekali lagi.
12.Keluarkan ayam dan toskan. Ambil sedikit ayam untuk dibuat begedil ayam.
13.Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan.Kemudian bolehlah disiat halus.
14.Dah siap kuah soto.
BERGEDIL DAGING
- 4 biji kentang
- 200 gm daging cincang
Cara membuat:
1.Kupas kulit kentang dan potong bulat nipis.
2.Kemudian goreng sampai masak.
3.Angkat, toskan minyak dan tumbuk lumat.
4.Daging pun digoreng sekejap.
5.Angkat dan tumbuk lumat.
- 1 pokok daun sup – cincang halus
- 1 pokok daun bawang – cincang halus
- bawang merah – cincang halus
- bawang goreng
- dua biji kuning telur – putih telur untuk celup sebelum begedil di goreng
- 1 sudu besar perencah sup
- 2 biji putih telur
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan dalam bekas kecuali putih telur.
2.Perasakan dengan garam.
3.Bulat-bulatkan.
4.Celupkan dalam putih telur.
5.Goreng dalam minyak panas hingga masak.
6.Sedia dihidangkan
SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:
- 15 tangkai cili padi
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 cawan kicap manis
- secubit garam
- 2 biji limau kasturi
Cara memasak:
1.Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan cili padi hingga layur.
2.Masukkan dalam blender bersama kicap manis dan garam.
3.Kisar halus.
4.Tuangkan dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi.
Soto ni dimakan bersama nasi himpit,taugeh, ayam yang di siat-siat halus,daun sup dan daun bawang dihiris,kacang goreng,bawang goreng,bergedil dan sambal kicap
Kredit: Rozelkitchen
https://www.rasa.my/14-aneka-resipi-sahur-yang-mudah-cepat/
Resipi Kuih Akok Sedap & Mudah Boleh Buat Untuk Berbuka Puasa
Nampak Sedap & Berlumut Cantik Je Agar-agar Pandan Santan Ni, Jom Cuba Buat
Terliur Nak Makan Mee Kari? Boleh Cuba Resipi Mee Kari Netup!

Selera bila duduk rumah ni, memang lain macam kan. Apa-apa resipi yang terlintas dalam online, mesti kita nak cuba.
Nah, resipi ini pasti boleh menambat selera ahli keluarga di rumah kan. Lebih-lebih lagi resipi mee kari netup pong pong menjadi bualan apabila ramai yang berkongsi akan kesedapan mee kuning dengan kuah kari yang pekat.
Jadi apa kata kita mula masak kuah mee kari netup pong pong hasil resipi Afy Al Habibi ini. Tengok pada bahan-bahan, sesuai untuk empat hingga lima orang makan. Seronok dapat makan satu keluarga!
MEE KARI NETUP PONG PONG
BAHAN-BAHAN:
3 biji bawang merah (saiz bola ping pong)* – beli online di sini
1 ulas bawang putih* – beli online di sini
½ sudu besar ketumbar+jintan manis*
Sehiris nipis halia*
Dua hiris bulat nipis serai* – beli online di sini
7 ekor udang kering* – beli online di sini
(Kisar semua bahan bertanda * sehingga lumat)
½ sudu besar cili boh – beli online di sini
Sebatang serai
Setangkai daun kari
1 cawan air
Secubit asam jawa
1 keping gula melaka – beli online di sini
1/3 sudu besar garam
Serbuk perasa
3 ketul ayam | dicincang kecil-kecil
Segenggam kerang
3 cawan santan – beli online di sini
½ kiub pati ayam
TONTON Salted Brown Butter Crispy Treats
TONTON Sizzling Yee Mi, Sedap & Mudah
BAHAN CAMPURAN REMPAH:
3 sudu besar rempah kari – beli online di sini
½ sudu kecil serbuk kunyit – beli online di sini
Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
½ sudu besar serbuk lada
BAHAN TAMBAHAN:
Tauhu pok | dibelah empat
Fishcake
Fishball goreng
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai dan masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan cili boh.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Selepas itu, masukkan bahan rempah campuran ke dalam periuk. Diikuti serbuk lada. Kacau sehingga sebati. Guna api paling perlahan sahaja.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Kacau sehingga terbit minyak. Kemudian masukkan air dan secubit asam jawa.
5. Kemudian, masukkan perasa peringkat pertama iaitu gula melaka, garam dan serbuk perasa. Kacau. Pada waktu ini juga, tutup periuk agar tumisan mereneh sehingga pecah minyak kira-kira selama 7 hingga 8 minit.
6. Apabila keluar lapisan berminyak, itulah yang dikatakan pecah minyak. Kemudian, barulah masukkan ketulan ayam yang dicincang kecil dan kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang). Kacau rata.
7. Selepas 10-15 minit, tumisan mendidih dan boleh dikatakan isi ayam sudah masak. Masukkan santan dan diikuti secawan air (tengok kepada kepekatan dan sukatan kuah yang diingini). Kacau rata.
8. Kemudian, perasakan kuah peringkat kedua iaitu masukkan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa sendiri.
9. Masukkan kiub ayam untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
10. Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah pada akhir proses masakan. Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mee kari yang sangat lazat!
BAHAN SAMPINGAN UNTUK DIMAKAN BERSAMA MEE KARI:
Telur rebus
Fishball putih | dicelur seketika
Fuchuk goreng kering | beli siap lalu digoreng sampai garing – beli online di sini
Tauhu | digoreng
Kacang panjang | dicelur seketika dan direndam dalam ais
Taugeh | dicelur seketika dan direndam dalam ais
Limau kasturi – beli online di sini
Cili merah – beli online di sini
Daun sup
Bawang goreng
Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Masukkan 1 Bahan Ni, Kuah Asam Pedas Ikan Jenahak Jadi Lebih Berlemak & Pekat
Kuih Tepung Kapur, Rupa Seperti Kuih Kaswi Tapi Rasa Berbeza
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Cheesecake Sandwich Tak Perlu Bakar Atau Kukus

Isi Kandungan
ToggleCheesecake sandwich ini sangat mudah untuk dibuat. Tak perlu dibakar atau dikukus. Yang penting, ia tetap sedap.
Hanya perlu simpan dalam peti sejuk saja sebelum makan. Nak tahu caranya Ikuti resipi yang dikongsikan oleh puan Norfazida Gda ini.
CHEESECAKE SANDWICH
Bahan-bahan:
1 paket kecil biskut cream crackers – boleh dibeli secara online di sini
250 gram cream cheese – boleh beli secara online di sini
1 cawan whipping cream
1/2 cawan gula halus (boleh tambah kalau nak lebih manis)
2 sudu kecil jus lemon
½ sudu kecil esen vanilla – boleh beli secara online di sini
3 sudu kecil gelatin halal
1/3 cawan air panas
Chocolate rice/ chocolate chip/ biskut Oreo
Gula aising (pilihan) – boleh beli secara online di sini
Cara Memasak:
Larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan sedikit sejuk. Putar cream cheese, whipping cream dan gula sehingga kembang. Masukkan jus lemon, esen vanilla dan larutan gelatin kemudian putar lagi sehingga sebati.
Masukkan pula chocolate rice/chocolate chip/ biskut Oreo yang telah dihancurkan dan gaul sekata.
Susun biskut cream crackers dalam loyang/bekas sehingga penuh. Tuangkan adunan cheese dan ratakan.
Susun selapis lagi biskut di atas cheese. Simpan ke dalam peti ais selama 2-3 jam.
Potong sandwich mengikut bentuk biskut cream crackers (segi empat) dan taburkan gula aising.
Sandwish sedia untuk dinikmati. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah Legend Guna Sukatan Cawan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official