Selalu bila goreng ikan cencaru sumbat minyaknya akan jadi hitam. Untuk goreng ikan seterusnya kita kena tukar minyak baru pula. Jadi banyak pulak penggunaan minyak.

Supaya tak guna minyak yang banyak, boleh guna tip yang dikongsi oleh Ariza Kak Chik ini.

Tip ini katanya diperoleh daripada laman TikTok @richardiscooking dan dipraktikkan.

Jernihkan semula minyak lepas goreng ikan cencaru sumbat

Pernah jadi masalah macam ni bila goreng ikan cencaru sumbat? Kadang-kadang untuk goreng ikan seterusnya kita terpaksa tukar minyak baru kerana dah hitam.

Petua untuk jimatkan minyak dan tak payah tukar baru ialah dengan guna tepung jagung. Caranya;

1.Ambil 3-4 sudu besar tepung jagung yang ditambah dengan air.

IKLAN

Cara Jernihkan Semula Minyak Yang Hitam Selepas Goreng Ikan Cencaru Sumbat

 

2. Bancuh tepung tadi dan tuang air tepung jagung dalam minyak gorengan hitam yang sedang panas.

 

IKLAN

3. Biarkan seketika, nanti kita akan dapati kotoran yang ada dalam minyak akan melekat pada bancuhan tepung tadi dan minyak akan kembali jernih.

Cara Jernihkan Semula Minyak Yang Hitam Selepas Goreng Ikan Cencaru Sumbat

 

IKLAN

Minyak dah jernih bolehlah goreng ikan seterusnya. Jadi tak perlu tuang minyak baru.

Tip ini guna boleh digunakan untuk membersih dan jernihkan kembali minyak untuk gorengan lain juga.

Selamat mencuba.

Sumber: Ariza Kak Chik ini

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI