
Milo cookies atau biskut Milo ni memang nampak potensinya laku keras bila buat berniaga.
Ramuan utama milo (nak guna vico, ovaltine atau minuman coklat lain boleh aje. Jangan lupa badam nibs ( serbuk kasar badam) dan coklat cip penyedap rasa.
Dan kalau nak paipkan nutella atasnya, dengan taburan nestum dan badam, masukkan semula biskut dalam oven biar nutella keras sedikit, bakar dalam lima minit lagi.
Jom semak resipi dari Azlina Ina Fans ini.
MILO COOKIES MUDAH DENGAN NUTELLA

BAHAN-BAHAN :
- 250g mentega + 1 sudu besar shortening (minyak sayuran)
- 1 cawan gula perang(180g)- beli online DI SINI
- 1sudu besar esen vanila- beli online DI SINI
- 1 sudu besar emulco coklat – beli online DI SINI
- 1 biji telur gred A atau B(kuning sahaja)
- 1/2 @ 100gml minyak
- 1/2 cawan tepung jagung (120gm) – beli online DI SINI
- 2 cawan 1/2 tepung gandum(240gm+60gm)
- 1/2 cawan susu tepung(optional)
- 1/2 cawan milo
- 1 sudu besar empleks- beli online DI SINI
- 1/2 sudu besar baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 cawan kacang badam nibs dah bakar awal- beli online DI SINI
- 1 cawan coklat chips(simpan peti ais 1 jam) tujuan supaya masa uli ,Coklat chip tak cair dan warna biskut tak terjejas
Hiasan :
- Nutella secukupnya
- Nestum secukupnya
- Badam (almond nibs) secukupnya
CARA PENYEDIAAN :
1. Mentega+shortening+gula+esen dan emolco sebatikan
2. Tambah telur kacau kemudian minyak dan kacau rata.
3. Tambah kan milo dan semua serbuk2 penaik yang ada kacau rata
4. Tambahkan tepung jagung dan tepung gandum sket2 uli sampai habis
5. Tambah kan badam dan coklat chips gaul kan
6. Bungkus dalam plastikwrap dan simpan peti ais 10 minit
7. Keluarkan biar sekejap dan bentuk kan

8. Bakar suhu 170 masa 20-25 mnt api atas bawah

9. Kalau korg nak letak nutella bakar 20 mnt keluarkan lorek nutella dan tabur badam dan nestum masukkan semula bakar lagi 5 minit dan keluar
kan siap 🤩tujuan bakar semula bg nutella keras dan mudah disusun

ANDA MUNGKIN JUGA INGIN MENCARI OVEN UNTUK MEMBAKAR BISKUT, JOM BELI SECARA ONLINE DI SINI.
Kredit : FB Azlina Ina Fans
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Sajian Ibu Dari Kampung Jadi Pengubat Rindu, Menangis Kesedapan!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 IDEA ANEKA ROTI MENARIK, BOLEH HIDANG DI JAMUAN ANAK-ANAK

Pilihan bakeri kali ini memang sesuai kalau nak buat ‘tea party’ atau makan petang bersama anak-anak dan seisi keluarga. Selain tekstur yang gebu dan lembut, gaya hiasan dan persembahan roti yang lahir daripada kreaviti pembuatnya juga menjadikan ia semakin berselera untuk dinikmati.

Jom cuba buat resipi dari blogger dan pengajar kelas masakan secara online Zalina Zainal @ Zalynz Oven ini Sedap weiii…
1. FROGGY CUTE BREAD

BAHAN-BAHAN : :
- 500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 100gm @ 2 biji telur gred B
- 210ml air suam kuku * uli tangan
- 5gm @ 1 sudu teh garam halus
- 10gm @ 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Susu cair secukupnya | untuk sapuan atas roti
Bahan Inti Coklat :
- 300ml susu penuh krim
- 40gm coklat gelap | dipotong kecil atau beli bentuk ‘coin’
- 20gm serbuk koko
- 30gm tepung jagung
- 50gm gula kaster
- 15gm mentega
- Coklat putih secukupnya | dicairkan untuk hiasan mata
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Masukkan bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Kemudian kita keluarkan dan uli atas tikar/ silikon mat supaya senang kerja menguli. Boleh juga diuli atas papan canai atau meja.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sehingga doh betul-betul licin.
Selepas itu tutup dengan plastic dan biarkan selama 30 minit - Lepas 30 minit, doh sudah kembang, tepuk-tepukkan dan buang angin.
- Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh. Biarkan doh mengembang berasingan.
- Paipkan inti coklat di dalam doh 25gram, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
- Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan acuan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2biji doh 2gram untuk mata.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible (selamat dimakan). Lekatkan gula-gula untuk mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Cara buat inti coklat:
- Kacau semua bahan atas api secara kaedah double boiler (beralaskan bekas berisi air).
- Kacau hingga pekat, bila dah masak, tekapkan plastik atas inti coklat.
- Bila inti dah sejuk simpan dahulu dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 35 minit termasuk hiasan
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF : Boleh pelbagaikan inti contoh seperti jem strawberi, kaya dan inti kacang merah.
2. BEAR CUTE BUN WITH CHOCOLATE FILLING

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm mentega atau marjerin
- 2 biji telur @ 100gm gred B
- 210ml air suami kuku | untuk uli pakai tangan
- 1 sudu teh @5 gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan dari bekas dan uli atas tikar silicon (silicon mat), atau atas papan canai.
5. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau hingga doh betul-betul licin.
6.Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit. Lepas 30 minit, bila doh dah kembang, tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Timbang juga doh 2 gm untuk telinga. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
9. Paipkan inti coklat di dalam doh 25gm, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
10. Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gm untuk telinga.
11. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
12. Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF: Boleh juga dimasukkan pewarna jika mahukan roti cute bear berwarna yang lebih menarik
TORTOISE BREAD WITH CHOCOLATE TOPPING

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm mentega atau majerin
- 2 biji @ 100gm telur Gred B
- 210ml air suam | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
- Coklat gelap @ coklat masakan @ coklat coin secukupnya | masak cara ‘double boiler’
- Coklat cip putih secukupnya | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh air suam dan gula dahulu, kemudian letak yis. Kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Kemudian keluarkan doh dan uli atas silikon mat atau papan canai untuk memudahkan kerja menguli dengan tangan. Uli tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Selepas itu tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit..
- Lepas 30 minit, doh bila doh sudah kembang, tepuk-tepuk doh untung buang anginnya.
- Timbang doh seberat 40gm untuk bahagian badan, 5gm untuk kepala, 5 biji doh 2gm untuk kaki, tangan dan ekor. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Paipkan inti coklat di dalam doh 40gram, tutup doh dan terus susun di atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan kertas baking. Susun terus doh untuk kaki, tangan dan mata pada doh badan kura-kura.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti.
- Cairkan coklat coin atau bar coklat bar secara kaedah double boiler. Kemudian celup bahagian atas badan kura-kura pada coklat yang telah dicairkan. Letak coklat cip putih di bahagian atas sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 20 ketul, anggaran 40gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Gaya corak roti yang sesuai untuk selera anak-anak
INFO CHEF : Sedap juga kalau menggunakan hiasan keju, kastad atau jem beri.
CHICKEN FLOSS EGG ROLL

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm majerin atau mentega
- 2 biji telur Gred B (100gram)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan untuk hiasan :
- Chicken floss secukupnya | ada dijual di kedai bakeri
- 2 biji telur | dikacau untuk disapu atas roti
- Daun sup secukupnya | helaian daun
- Cili merah secukupnya
- Sos cili secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
- Mayonis secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
CARA MEMASAK :
1.Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2.Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis , kacau dan biar hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata. Keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai . Taburkan sedikit tepung.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh kembang, tepuk atau tumbuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 200gram setiap satu.Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Gelek doh dan muatkan doh di dalam loyang 22.9 sm ( 9 inci) . Cucuk-cucuk doh dengan garfu.
9. Biarkan doh mengembang lebih kurang sejam. Pecahkan 2 biji telur dan kacau. Kemudian sapukan atau tuang telur ke atas doh. Hias dengan daun sup, cili merah dan bijan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas dibakar, boleh terus keluarkan roti dari loyang dan terbalikkan roti pada plastik atau kertas baking.
12. Paipkan sos dan mayonis dan taburkan chicken floss secukupnya. Roti hendaklah digulung waktu masih suam. Selepas digulung kemas, boleh potong roti dan dihidang.
Saiz hidangan : 5 ketul , loyang saiz 22.9 sm ( 9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Roti gulung dengan chicken floss,gaya menarik menggantikan bun.
Info Chef : Chicken floss juga boleh digantikan dengan inti tuna atau sardin yang telah digaulkan dengan sedikit mayonis. Anda boleh juga menggunakan serunding ayam atau serunding daging.
CINNAMON ROLL WITH CREAM CHEESE & MILK TOPPING

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula Kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji @ 100gm telur
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh | susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu teh pewarna hijau.
Bahan Tabur :
- 100gm gula perang
- 1 sudu teh serbuk kayu manis (cinnamon)
- *Gaul rata kedua-dua bahan
- Hirisan badam secukupnya | dibakar (roasted) terlebih dahulu
Bahan topping krim keju :
- 250gm krim keju
- 50gm gula aising | telah diayak
- 150ml susu cair atau susu penuh krim
*Pukul creamcheese dan gula icing sehingga lembut. Kemudian masukkan susu cair. Pukul rata.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata.
4. Kemudian keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai/permukaan rata untuk memudahkan kerja menguli menggunakan tangan. Uli lebih kurang 15 minit atau sampai doh licin.
5. Tutup doh dengan plastik atau kain dan biarkan selama 30 minit.
6. Selepas 30 minit, doh sudah mengembang, kemudian tepuk atau tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dalam doh.
7.Timbang doh seberat 500gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8.Tabur sedikit tepung pada meja. Gelek doh memanjang menjadi ukuran 30cm x 40cm.
9. Cairkan sedikit mentega. Sapu mentega menggunakan berus pada keseluruhan bahagian atas doh yang telah digelek.
10.Tabur rata serbuk kayu manis yang telah digaulkan dengan gula perang.
11.Gulung kemas doh. Potong doh menggunakan pisau gerigi pada 9 bahagian.
12. Susun doh yang telah dipotong di dalam loyang 20 sm (8 inci). Loyang hendaklah disapu marjerin atau dialas dengan kertas baking.
13. Biarkan doh mengembang bercantum.
14. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
15. Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh sapu bahagian atas roti dengan krim keju dan taburkan hirisan badam yang telah dibakar terlebih dahulu.
Saiz hidangan : 9 ketul , loyang saiz 20sm (9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Kaya dengan rasa rempah serbuk kayu manis dan lemak berkrim
Info Chef : Selain serbuk cinnamon dan gula perang sebagai taburan, boleh juga disapu krim coklat.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nasi Ayam Hainan Paling Senang Buat, Sukatan Untuk 10 Orang Makan

Menu nasi ayam memang disukai ramai, Cara membuatnya mudah maka resipi ini sering dibuat tambah pula bila tiba-tiba menerima kunjungan tetamu. Boleh buat untuk hidangan makan tengahari anda nanti.

Nasi Ayam (10 Orang Makan)
Bahan-bahan:
4 cawan beras wangi/Biasa
4 cawan air
4/5 paha ayam
1 bawang besar Holland (potong 4)
2 kiub ayam maggi
3 inci halia (potong halus)
2 sudu sos tiram
1 tangkai daun bawang
Cara memasak:
1. Campur semua, letak ayam, bawang, daun bawang d atas sekali.
2. Masak dengan api perlahan 25 minit atau sehingga nasi masak. Tutup kuali/periuk dengan penutup kuali naa..
3. Ayam boleh goreng utk bagi garing kulit atau biarkan stim dan boleh potong ikut suka.
Taugeh/ Sayur
4 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
2 sudu minyak
1. Bawang putih potong dadu, goreng dengan minyak.
2. Masukkan sos tiram, goreng sekejap.
3. Masukkan sayur
*Resipi ni tak perlu garam atau gula ya.
Kredit : Nadiah Halim
Resipi Nasi Briyani Simple & Daging Masak Kandar. Hidangan Untuk 7-8 Orang Makan
Cara Hasilkan Rempah Nasi Komok Homemade. Resipi Ori Dari Thailand
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
2 Resipi Lauk Sambal Ikan Patin dan Ketam Bagi Korang Yang Suka Pedas

Ikan patin dan ketam, kalau dimasak pedas-pedas memang sedap. Tak perlu lauk lain pun dah cukup untuk tambah selera makan. Tekak masyarakat kita memang terbiasa dengan lauk yang mempunyai cita rasa pedas.
Resipi ini sesuai untuk anda hidangkan ketika sibuk dan tiada banyak masa untuk memasak. Caranya ringkas dan memudahkan kerja. Selamat mencuba.
IKAN PATIN SAMBAL MERAUNG

Resipi olahan : FATIMAH BINTI NGAH
Bahan-bahan
3 potong ikan patin
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan-bahan kisar
3 kunyit (sebesar ibu jari)
5 batang serai
1 sudu teh garam
Sedikit air
Bahan tumis
5 biji cili padi hijau (ditumbuk halus)
1 biji bawang (dihiris)
2 sudu minyak masak
Sedikit air
Garam
Cara membuat
1. Bahan-bahan kisar dikisar halus menjadi pes.
2. Ikan dibersihkan dan ratakan pes kunyit yang telah dikisar halus dan perap selama 30 minit.
3. Setelah diperap, ikan digoreng secara terendam dalam minyak masak sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
4. Menggunakan kuali lain, panaskan minyak masak.
5. Tumis bawang dan cili padi yang ditumbuk sebentar.
6. Kemudian masukkan sambal dan sedikit air.
7. Gaul dan masak hingga garing.
8. Setelah garing masukkan ikan dan gaul rata sehingga menyalut keseluruhan ikan.
9. Perasakan dengan garam mengikut cita rasa.
10. Angkat dan sedia dihidangkan.
KETAM TELUR MASIN SAMBAL MERAUNG

Resipi olahan : FATIMAH BINTI NGAH
Bahan-bahan
4 ekor ketam
6 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng terendam
Bahan-bahan tumis
4 biji telur masin (direbus, korek isinya dan dilenyek)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
4 biji cili padi (ditumbuk halus)
4 biji cili padi (diketuk)
4 tangkai daun kari
2 sudu besar mentega
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar sambal
Cara membuat
1. Ketam dibersihkan dan dikukus sehingga masak.
2. Satukan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata.
3. Salutkan ketam dengan bancuhan tepung jagung dan goreng secara terendam dalam minyak sehingga ketam kuning keemasan. Angkat dan toskan.
4. Dalam kuali berasingan panaskan mentega.
5. Tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk serta cili padi yang diketuk dan daun kari sehingga harum.
6. Kemudian masukkan telur masin yang di lenyek tadi bersama susu cair dan sambal.
7. Gaul dan masak sehingga rata.
8. Masukkan ketam dan gaul rata hingga ia menyalut keseluruhan ketam.
9. Angkat dan sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

