Terasa nak masak mi, asyik menggoreng aje jom buat mi berkuah, mi kari ala Cina yang sungguh special ni. Cuba check kat dapur ada tak bahannya, yang penting masa goreng perencah tu biar sampai terbit minyak dan wangi satu dapur. Barulah lebih sedap.

Jom kita follow resipi daripada Ahmad Shukri Shukor ni Via Masak Apa Hari Ini. Tengok bahan-bahannya pun dah tau sedap. Yang penting senang dibuat kan.

MI KARI STAIL CINA

IKLAN

BAHAN-BAHAN :

  • 100gm cili kering – rebus dan kisar
  • 3 biji bawang besar- dikisar
  • 3 ulas bawamgg putih – dikisar
  • 2 batang serai – diketuk
  • 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
  • 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  • 1 kotak kecil santan
  • Tauhu apung
  • Fish cake

Bahan Hiasan:

IKLAN
  • Telur rebus
  • Taugeh – celur
  • Sawi – celur
  • Sambal
  • Limau Nipis (potong separuh)

Bahan Sambal:

  • 300gm cili kering – rebus
  • 4 biji bwg besar
  • 3 ulas bwg putih

* Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
* Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula

IKLAN

CARA MEMASAK :
1 Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakan dgn garam.

6.Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong

Kredit resepi : Ahmad Shukri Shukor via masak apa hari ni