Kuih kacau labu dan kacang pool ni memang cukup popular di kalangan bangsa Johor. Jika kacau labu berasaskan sayuran labu kacang pool pula gandingan daging dan kacang.
Masaknya mudah sangat, yang penting boleh menjadi sajianyang mengenyangkan. Warga kota dan negeri lain pun bolehlah cuba nanti.
1. KUIH KACAU LABU
Kredit foto : FB Marina Mustaffa
Bahan-bahan:
Ads
350 gram gula pasir
400 ml santan
500 ml air
50 gram tepung jagung | dibancuh sedikit air
1.5kg labu
5 biji telur | dipukul kembang
2 helai daun pandan
Garam
Buah ceri sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Masak santan bersama gula dan daun pandan hingga pekat. 2. Kemudian, masukkan telur, labu yang telah dibuang kulit, direbus dan dikisar halus bersama garam. 3. Kacau sebati. Sesudah itu, tuangkan bancuhan air tepung jagung ke dalamnya. Apabila sudah pekat, tuangkan adunan ke dalam loyang. Boleh dibekukan dalam peti sejuk jika suka. Bentukkan kuih mengikut acuan yang digemari. Boleh juga dihias dengan halwa atau buah ceri..
Resipi : Restoran D’Cengkih
Ads
2. KACANG POOL
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 tin kacang parang
300 gram daging cencang
1 tin kecil tomato puri
3 ulas bawang putih | dikisar
5 biji bawang merah | kisar
Satu biji telur – digoreng
3 sudu minyak
Garam dan gula secukup rasa
Hiasan:
1 biji limau kasturi – potong dua
1 biji cili hijau – hiris
1 biji bawang merah – potong kecil
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. 2. Masukkan daging cincang, masak hingga kekuningan 3. Kemudian, masukkan tomato puri. Kacau seketika. 4. Selepas itu, masukkan kacang parang, garam dan gula secukup rasa. 5. Kacau dan masak sehingga kuah menjadi pekat. 6. Angkat dan masukkan ke dalam pinggan. 7. Di atas pinggan, letakkan telur mata, kemudian hiaskan dengan hirisan limau kasturi, cili hijau dan bawang merah. 8. Boleh dinikmati bersama roti putih.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Teringin nak masak kek eh tiba-tiba baru perasan oven rosak pulak . Maklumlah guna oven pun jarang-jarang, mahu tak ‘mogok’ oven tu. Jangan panik, pengukus kan ada.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Samada kek buah , pandan, coklat, brownies apa sahaja jenis kek ia boleh dimasak menggunakan teknik kukus.
Jom cuba ‘kehebatan’ kek kukus dari Norbaini Rahwi, penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21 dengan koleksi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS PANDAN GULA MELAKA
Bahan-bahan : Bahan A :
Bahan B :
Bahan C:
Bahan D :
Bahan untuk topping :
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 15 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati 4 .Akhir sekali masukkan bahan D, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 bahagian.
Buat topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 2. Sapukan krim di setiap potongan dan ditaburkan kelapa kering dan disirakan gula Melaka. Lakukan sehingga bahagian atas. 3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara dua bahagian dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 15 sm @ 6 inci Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan :Rasa pandan yang mewah dengan krim, kelapa kering dan gula Melaka Anggaran kos: RM 15
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
Bahan B:
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersize 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan susu segar. Gaul hingga sebati 4. Masukkan minyak jagung,kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan esen vanilla 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan bahagian lagi digaul bersama coklat dan kopi emulco. 7. Sendukkan berselang seli dengan satu senduk/1/2 cawan ke dalam loyang. 8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasanya tidak ubah seperti kek mentega marble, menariknya kek ini hanya dikukus dan tidak dibakar. Anggaran kos: RM 15
BAHAN-BAHAN : Bahan A
Bahan B:
Bahan topping :
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati. 4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil. Anggaran kos: RM 20
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
Bahan B:
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 20 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2 .Masak gula halus sehingga perang dan larut, kemudian masukkan air panas secara perlahan-lahan. Gaul rata. 3. Masukkan mentega dan gaul rata. 4. Kemudian masukkan buah-buahan campur dan renehkan sebentar sahaja bersama dengan krim tartar dan baking soda. Sejukkan. 5. Setelah sejuk masukkan Bahan B dan gaul rata. 6.Kemudian masukkan telur dan pukul sedikit telur sebelum di campurkan ke dalam adunan. 7. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat emulco, di kacau hingga rata. 8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 4 jam. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 4 jam Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus ini tidak terlalu manis dan boleh di sejuk bekukan. Anggaran kos: RM20
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
Bahan B :
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak. 8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar. Anggaran kos: RM 15
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Orang dulu-dulu mereka lebih suka jika bahan rempah ratusnya digiling untuk mendapatkan pes yang sedap tetapi jika tidak cukup salah satu rempah ini maka tidak akan terhasil rempah kari yang sedap. Ikuti resipi yang Puan Normah kongsikan ini, datangnya dari emaknya lebih dari 50 tahun yang lalu. Cuba sukatan untuk pelbagai rempah yang disediakan ini.
Masa kecik dulu, mak selalu minta saya hantar bahan ni pada sorang Mak Cik untuk di giling, Alhamdulillah lebih 50 tahun berlalu, saya masih ingat bahan-bahan ini.
BAHAN UNTUK BUAT REMPAH KARI IKAN:
UNTUK KARI DAGING/AYAM/SEBARANG SIPUT:
JIKA ADA YG SUKA MASUKKAN SERAI
CARA MEMASAK:
KONGSI RESIPI: Normah Bahari
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sekali sekala tukar selera masak sajian Cina memang sedap nih. Best kalau dapat makan lauk pauk yang dimasak stail depa. Cendawan, asparagus, akar teratai adalah sayuran yang sering menjadi bahan ramuan yang sungguh enak.
Dicampur makanan laut lagi lah bertambah lazat rasanya. Ni min kongsikan 4 hidangan Cina yang boleh meleleh air liur melihatnya.
1. SAUTÉED ASPARAGUS WITH SHIMEIJI MUSHROOM
BAHAN-BAHAN:
CARA-MEMASAK 1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang putih. Goreng sehingga bawang putih bertukar kekuningan. 2. Masukkan asparagus, lily bulb dan cendawan Shimeiji. Goreng lagi sehingga kelopak lily bulb bertukar menjadi lut sinar. 3. Masukkan garam, gula dan serbuk ayam secukupnya dan teruskan menggoreng untuk seminit lagi. 4. Tutup api dan angkat. 5. Sedia dihidangkan.
Info chef: Lily bulb merupakan akar tangkai (rootstalk) bunga lily dan mirip seperti bawang putih. Di dalam perubatan Cina, ia dikatakan berkhasiat membantu mengurangkan batuk dan sakit tekak.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Rasa segar sayuran Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
2. SAUTÉED SCALLOPS WITH ASSORTED VEGETABLES & MACADAMIA NUTS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan sweet pea, hirisan lobak merah, halia, saderi, lily Bulb, akar teratai dan kekapis. Kacau sekata kira-kira seminit. 2. Masukkan serbuk ayam, garam dan gula secukup rasa. Goreng kira-kira 30 saat. 3. Kemudian masukkan kacang macadamia dan teruskan menggoreng untuk 10 saat lagi. Tutup api dan hidangkan di dalam pinggan. 4. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi panas.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Tekstur kekapis yang agak kenyal bila dikunyah Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
3. DEEP FRIED SHIMEIJI MUSHROOM WITH SALTED EGG YOLK
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Di dalam satu mangkuk, campurkan tepung dengan air. Kacau hingga ia sebati. Celup sudu ke dalam adunan dan jika adunan boleh melekat pada belakang sudu, bermakna adunan sudah sedia). 2. Celup cendawan Shimeiji satu persatu ke dalam adunan tadi. 3. Panaskan minyak di dalam kuali hingga 190C. Goreng cendawan secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan dengan tisu dapur. Ulangi langkah hingga selesai. 4. Panaskan planta di dalam kuali dan masukkan serbuk kuning telur masin, serbuk ayam, gula dan keju parmesan. Kacau sekata. 5. Masukkan satu persatu cendawan yang telah digoreng ke dalam adunan tersebut dan goreng. 6. Hidangkan ketika panas.
Info chef:Cara membuatnya seperti membuat cendawan goreng celup tepung.
Saiz hidangan: 2-4 orang Waktu memasak: 40 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Sangat sedap Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Rebus dan goreng
4. SZECHUAN BEEF
BAHAN-BAHAN
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat. Angkat dan ketepikan. 2. Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika. 3. Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk. Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati. 4. Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi. 5. Angkat dan boleh dihidangkan panas-panas.
Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili padi.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Daging yang masih agak kenyal ketika dikunyah Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!