Menentukan menu apa setiap hari kadangkala membuatkan rasa buntu. Resipi ini praktis dan mudah disediakan. Terutama buat mereka yang masih belajar memasak dan teraba-raba apa yang mahu dihidangkan buat keluarga, resipi mudah ini boleh membantu anda. Bahan-bahan yang digunakan tidak rumit dan banyak. Ringkas dan penyediaannya juga mudah.
Bahan-bahan
Ayam dipotong sederhana besar
Serai (diketuk)
Daun limau purut
Pes tomyam
Beberapa biji cili api (ikut tahap kepedasan masing-masing)
Bawang holand
Secukup rasa
Garam
Gula
Cara-cara:
Goreng ayam kemudian angkat dan asingkan.
Panaskan minyak dan tumiskan pes tomyam.
Masukkan ayam beserta serai, daun limau purut dan cili api.
Kemudian gaulkan hingga sebati.
Biarkan sehingga kering. Kemudian masukkan bawang holland yang dipotong bulat.
Sedia dihidang.
Ikan bilis sambal petai.
Bahan-bahan
Ikan bilis
Kentang
Petai
Lada kering (dikisar)
Bawang besar (dikisar)
Garam
Gula
Cara-caranya
Goreng ikan bilis sehingga garing kemudian asingkan.
Goreng kentang yang dipotong dadu kemudian asingkan.
Panaskan minyak, kemudian masukkan lada kering yang telah dikisar bersama bawang besar tadi.
Biarkan sehingga kering. Masukkan garam dan sedikit gula.
Setelah itu, masukkan ikan bilis dan kentang yang elah digoreng tadi. Kacau sehingga sebati. Masukkan petai.
Siap dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas.
Ads
Kari daging bersama kentang
Bahan-bahan
Daging
Sedikit minyak masak
Santan
Kentang
Serbuk kari
Lada kering
Bawang merah
Daun kari
Cara-caranya
Panaskan minyak.
Tumiskan lada kering yang digaul sebati bersama rempah kari daging dan daun kari.
Masukkan daging, kemudian kacau.
Biarkan sehingga naik bau.
Masukkan santan. Tambahkan sedikit air.
Kemudian masukkan kentang.
Akhir sekali, taburkan sedikit garam dan juga gula.
Siap dihidang
Sambal ikan masin terbang
Bahan-bahan
Ikan masin terbang
Lada kering (dikisar)
Bawang (dikisar)
Garam
Gula
Cara-caranya
Panaskan minyak da gorengkan ikan masin terbang sehingga garing.
Setelah itu, masukkan lada kering dan bawang yang telah dikisar tadi.
Biarkan sehingga kering.
Masukkan sedikit garam dan gula.Kemudian kacau.
Masukkan ikan masin terbang tadi.
Sedia dihidang.
Kerang bercili
Ads
Bahan-bahan
Kerang (direbus)
Lada kering (dikisar)
Bawang (dikisar)
Sos cili
Sos tiram
Daun kari
Garam
Gula
Cara-caranya
Panaskan minyak ke dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar. Masukkan sedikit sos cili dan sos tiram. Kacau sehingga naik bau.masukkan daun kari, garam dan sedikit gula.
Kemudian masukkan kerang yang telah siap direbus tadi. Kacau sehingga sebati.
Siap dihidang.
Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak kedalam kuali.
Masukkan bahan yang telah dikisar. Biarkan sedikit kering.
Masukkan garam dan gula.
Kemudian masukkan sotong.
Siap dihidang.
Cara-caranya
Panaskan minyak. Masukkan bahan yang di kisar.
Masukkan daging.
Tambah sedikit air. Masukkan kicap, garam dan juga sedikit gula.
Biar sehingga kering.
Setelah kering, masukkan bawang yang dipotong bulat itu tadi. Kacau dan sedia dihidang.
Kredit resipi: sudugarfoo lunch box
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Memang wajib jika makan soto kena ada sambal kicap untuk menambah rasa keenakan soto. Sambal kicap nampak mudah tetapi kena betul bahan ramuannya untuk dapat rasa yang padu.
SAMBAL KICAP BIHUN SOTO
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang besar dipotong kasar
1 labu bawang putih
15 tangkai cili hijau besar
33 tangkai cili merah
1 botol kicap pekat
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
Info: Jika ingin lagi pedas boleh tambahkan cili padi
CARA MEMASAK:
Semua bahan dipotong kasar-kasar
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih terlebih dahulu hingga naik bau.
Selepas itu baru masukkan bawang merah. Tumis hingga layu.
Kemudian masukkan semua cili. Goreng sampai semua layu. Selepas itu matikan api.
Bila semua bahan sudah sejuk. Baru masukkan dalam blender. Masukan satu sudu gula dan 1 sudu kecik garam.
Masukkan kicap dan kisar hingga halus. Jika tidak mahu terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
Nak buat hidangan barat yang sedap dan mudah? Korang boleh cuba dua hidangan ni. Memang senang sesangat nak buat. Yang penting resipi ni istimewa lagi-lagi kalau dihidangkan waktu cuti-cuti panjang macam ni. Boleh makan ramai-ramai sebab ahli keluarga semua berkumpul kan?
BOLOGNESE TARTLET
Bahan-bahan
10 keping kulit pai
10 keping keju cheddar
1 mangkuk serbuk kentang putar
1 mangkuk sos bolognese
1 tangkai daun parsli
Cara Membuat
1) Sediakan kulit pai.
2) Letak kepingan keju cheddar yang telah dipotong kecil.
3) Letakkan sesudu sos bolognese yang telah dipanaskan.
4) Bancuh serbuk kentang putar bersama air panas hingga tahap kekentalan yang diingini.
5) Masukkan bancuhan kentang putar ke dalam beg paiping yang sudah berisi nozzle
bintang.
6) Paipkan kentang putar ke atas kulit pai yang telah berisi sos bolognese.
7) Bakar sebentar di dalam oven pada suhu 180C selama 5 minit.
8) Hiaskan dengan daun parsli.
BEEF BOLOGNESE PIZZA
Bahan-Bahan
1 keping doh piza
5 sudu besar sos bolognese
10 biji bebola daging
½ biji nanas (dihiris)
½ biji lada benggala
10 biji tomato ceri
Keju cheddar secukupnya
Cara Membuat
1) Siapkan doh piza. Boleh guna doh piza siap guna di kedai bakeri atau gunakan roti sebagai asas doh.
2) Sapukan sos bolognese daging ke atas doh.
3) Susun secara sekata bebola daging yang telah dihiris separuh.
4) Susun juga hirisan nanas, lada benggala dan tomato ceri.
5) Taburkan keju cheddar yang telah disagat menutupi keseluruhan permukaan piza yang telah dihias dengan sayur-sayuran tadi.
6) Bakar di dalam ketuhar selama 10-15 minit dengan suhu 180 C atau sehingga doh kelihatan keperang-perangan.
Biasanya telur masin dibuat menggunakan telur itik. Ha..Jangan tak tahu, guna telur ayam pun boleh tau. Hasilnya memang sama macam telur itik. Sedap! Tengoklah kuning telur tu. Berminyak je.
Menurut empunya resipi, untuk 30 biji telur masin telur ayam gred B ni, kos yang digunakan hanyalah lebih kurang RM10. jimat! Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
TELUR AYAM MASIN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
30 biji telur ayam gred B
1kg garam kasar
Air secukupnya (anggaran hingga telur tenggelam)
CARA-CARA:
1. Masukkan garam kasar dan air dalam periuk.Masak hingga garam larut.
2. Padamkan api dan biarkan air garam tadi sejuk sepenuhnya.
3. Masukkan telur ke dalam bekas bersesuaian. Kemudian tuang air garam hingga menenggelamkan telur.
4. Tutup bekas dan biarkan di tempat gelap selama 14 hari.
5. Bila dah cukup tempoh, tukar air rendaman dengan air biasa. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk. Bila nak makan, baru keluarkan dan rebus seperti biasa.
INFO: Petua nak bagi telur kuning jadi warna oren. Masa peram pastikan simpan bekas telur di tempat yang gelap. Lagi gelap lagi bagus. Empunya resipi simpan dalam kabinet dapur.