Laksa merupakan sajian warisan yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. mempunyai aroma aroma nostalgia dengan rasa dan tekstur yang kaya, Laksa menjadi ikon tradisi masakan di Malaysia.
Untuk meneruskan rasa cinta dan teruja rakyat Malaysia terhadap Laksa, MAGGI® memberi penghormatan kepada warisan hidangan klasik Malaysia ini kerana ia memperkenalkan MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan yang serba baharu dengan rasa asli dan aroma yang tersendiri.
Ads
Pada acara pelancaran yang dipentaskan di rumah agam bertema vintaj, The Agam di Kuala Lumpur, Encik Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad berkata “Sebagai jenama yang mempunyai sejarah lebih 50 tahun dan ruang yang bermakna di hati Rakyat Malaysia, MAGGI® terus berbangga meraikan warisan kami dalam semua tawaran kami. Hari ini, kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada sambutan hidangan Laksa Malaysia yang meriah sambil mempersembahkan inovasi produk terbaharu kami yang memberi penghormatan kepada warisan masakan negara kita yang pelbagai dan tersendiri: MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan serba baharu kami.”
Hadir pada majlis pelancaran itu ialah dua personaliti makanan terkenal Malaysia – Chef Selebriti, Anis Nabilah dan Profesor Dr. Shahrim Karim, Profesor Makanan dan Budaya Warisan Malaysia di Fakulti Sains dan Teknologi Makanan di Universiti Putra Malaysia (UPM) – yang mempamerkan seni kulinari dan kepakaran mereka dalam menyediakan hidangan Laksa yang lazat sambil berkongsi sejarah dan evolusinya yang kaya.
Menelusuri asal usulnya, Laksa ialah hidangan yang berakar umbi dalam komuniti Peranakan, diilhamkan oleh warisan budaya Cina, Malaysia dan Indonesia di Asia Tenggara. Profesor Dr. Shahrim Karim berkongsi bahawa Laksa benar-benar hidangan ikonik Malaysia yang melangkaui budaya dan wilayah – berkembang menjadi pelbagai variasi yang kita ketahui dan nikmati hari ini – daripada Laksa Kari yang paling biasa kepada tawaran yang lebih inovatif seperti Assam Laksa, Sarawak Laksa, Nyonya Laksa and the Johor Laksa. “Jiwa Laksa terletak pada perisanya yang bersemangat dan aromatik. Laksa yang baik adalah mengenai tindakan mengimbangi antara pelbagai ramuan dengan pengadukan berterusan ke arah peringkat ‘pecah minyak’, yang penting untuk rasa Laksa yang sempurna yang memuncak kepada keenakan masakan yang sebenar,” tambahnya.
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengguna sedang mencari cara baharu untuk menikmati hidangan popular ini bersama keluarga dan rakan-rakan, dengan peningkatan trend penyediaan Laksa dengan cara “Goreng”. Mengambil inspirasi daripada trend ini, MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan serba baharu adalah sentuhan kreatif kepada tradisi Laksa Malaysia.
Ads
Cik Ivy Tan, Pegawai Eksekutif Perniagaan MAGGI®, Nestlé (Malaysia) Berhad menjelaskan, “Sebagai jenama isi rumah yang dipercayai di Malaysia, MAGGI® berhasrat untuk menyampaikan penawaran produk yang merangkumi citarasa Malaysia sebenar. Terima kasih kepada dedikasi berterusan dan kepakaran masakan Chef MAGGI® kami, kami telah memberikan sentuhan moden kepada Laksa semasa kami memperkenalkan inovasi terbaru MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan kami. Sesungguhnya, rahsia membuat Laksa yang baik terletak pada asasnya. Oleh itu, ciptaan baharu kami direka dengan teliti dengan adunan bahan-bahan aromatik utama, bunga kantan, daun kesum, lengkuas, bersama bahan-bahan segar: bawang besar, daun limau purut, serai, bawang putih dan halia, masak perlahan-lahan hingga ‘pecah minyak. ‘ untuk menyampaikan rasa tersendiri hidangan ikonik Laksa sambil mengekalkan resipi aslinya. Kami menerima hidangan warisan ini, dengan membolehkan anda menikmati Laksa Goreng yang lazat – pada bila-bila masa, di mana sahaja!”
Ads
Selaras dengan janji jenama kami untuk membantu rakyat Malaysia Memasak Perbezaan, MAGGI® terus memberikan pilihan makanan berkualiti tinggi untuk pengguna yang mencari hidangan yang mudah disediakan dan sedap. Mi MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan dibuat dengan 100% gandum Australia, yang merupakan sumber protein dan karbohidrat yang baik. Daripada mendapatkan bahan-bahan berkualiti tinggi kepada kawalan kualiti yang ketat, adalah komitmen MAGGI® untuk memberikan yang terbaik daripada dapurnya kepada pengguna.
Untuk maklumat lanjut tentang MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan, layari https://www.maggi.my/en/maggi-happenings
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Teringin nak makan masakan Penang? Tak perlu pergi jauh-jauh, singgah je di Sepiring untuk menikmati masakan Penang yang enak. Bermula sekarang hingga 15 September 2024, Sepiring menyediakan menu baharu iaitu Hokkien Prawn Mee dan Rosy Nyor Float yang pastinya memberi kepuasa yang tidak terhingga.
Menu terbaharu ini akan menyempurnakan lagi pengalaman makan dengan setiap suapan. Dedikasi Sepiring untuk menawarkan hidangan asli Penang berasal daripada keinginan mereka untuk berkongsi cita rasa sebenar salah satu destinasi kulinari yang terkenal di Malaysia.
Antara menu lain yang ada di Sepiring adalah Laksa Penang, sajian berkuah yang masam dan pedas; Pasembur, yang terdiri daripada campuran sayur-sayuran; Rojak Penang, makanan tradisi buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang dicampur dengan kuah rojak dan Cendol Sagu, pencuci mulut yang menyegarkan dengan agar-agar tepung beras berperisa pandan dengan sirap gula melaka.
Wong Kah Yong, Ketua Pegawai Eksekutif Sepiring Cafe Sdn Bhd, berkata Sepiring berhasrat untuk memastikan pelanggan dapat benar-benar menikmati keenakan hidangan Penang tanpa risau tentang kualiti hidangan.
Kini dengan pelancaran Uniquely Rasa Penang, Sepiring sekali lagi bersedia untuk menyediakan hidangan yang pasti menggamit cita rasa pelanggan. Jangan lepaskan peluang untuk menikmati selera Penang di keselesaan rumah anda atau kunjungi cawangan Sepiring terdekat dan nikmati sajian baharu yang cukup istimewa ini.
Mok Teh atau nama sebenarnya Zunita Adibah bt Mohamed Adib memang hebat memasak. Bukan sekadar ‘Chef’ di dapur restorannya tetapi juga Pengurus Syarikat IT yang pakar dalam bidang Teknologi Maklumat dan Komputer.
Pemegang Ijazah Sains Komputer dari Universiti Bradley , Illinois, Amerika Syarikat kini mengusahakan Restoran Mok Teh dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Teknologi Maklumat bersama suaminya Wan Ameer Ruzman.
Bersama suami Wan Ameer Ruzman dan ibu mertua Datuk Hjh Maimunah Abdul Wahab
Mereka belajar di universiti dan bidang yang sama dan keduanya minat dan pandai memasak. Walaupun Mok Teh berasal dari Terengganu tetapi cukup arif dengan masakan Negeri Sembilan juga.
Masakan nogori diwarisi dari ibu mertuanya Datuk Hjh Maimunah Abdul Wahab manakala kepakarannya dalam masakan Terengganu pastilah dari ibunya Allahyarhamah Toh Puan Halimah Tahar .
Berkerusi roda ibu Mok Teh, Allahyarmah Toh Puan Halimah Tahar
Kembalinya dari Amerika Syarikat Mok Teh pernah berkhidmat sebagai Pengatur Cara Analisis di sebuah syarikat swasta selama 10 tahun dan akhirnya bersama suami menubuhkan syarikat IT mereka sendiri sedari 1995 hingga kini. Menjurus kepada pendawaian komputer dan Perunding ICT.
Walaupun belajar masak agak lewat selepas tamat pengajian di universiti namun bukan calang-calang kehebatannya dalam masakan Melayu . Atas nasihat suami yang tidak mahu Mok Teh mensia-siakan bakat memasaknya akhirnya mereka menceburi perniagaan makanan yang bermula dari rumah dan akhirnya menubuhkan Restoran Mok Teh di Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang menyajikan sajian Terengganu.
Pembukaan restoran dua tahun ini adalah cadangan dari anak sulung mereka Wan Ameer Naqiuddin bekas graduan perakaunan yang mengurus operasi restoran, sementara urusan menu dan masakan dipegang oleh Mok Teh.
Anak sulung (kanan sekali) Wan Ameer Naqiuddin, pengurus operasi restoran
Jadi tiada istilah ‘lewat’ kalau nak belajar masak..Tengok Mok Teh ni walau belajar selepas universiti boleh juga jadi mahir memasak.
Antara sajian dari resipi ibu mertua
Nah,ini 4 resipi rendang Mok Teh yang dipelajari dari ibu mentuanya. Nak tahu hebatnya sajian ini kenalah cuba kan…
1. RENDANG AYAM CILI API
Bahan-bahan :
1 ekor ayam| dipotong 12
1 kilo santan
BAHAN A :
30 biji cili api
2 inci kunyit hidup
BAHAN B
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2.5 sm halia
2.5 sm lengkuas
7 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit
1 sudu kerisik
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12. 2.Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam. 3. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus. Lengkuas dihiris nipis. 4. Kesemuanya dimasukkan ke dalam bersama ayam tadi. 5. Apabila agak kering air, kemudian dimasukkan santan,serai, asam keping dan garam. 6. Masak sehingga agak kering, masukkan daun kunyit yang dihirs halus.
2. RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN :
1 ekor itik |potong 12
1 kilo santan
BAHAN A
20 biji cili api
5 sudu cili boh
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
BAHAN B
5 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit |dicarik carikkan
1 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Itik dibersihkan, disalai . 2. Kemudian itik itu dipotong 12.dan dimasukkan kedalam kuali. 3. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali. 4. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan. 5. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan C. 6. Masak sehingga agak kering.
3. RENDANG PUCUK UBI MAK LONG
BAHAN-BAHAN :
2 ikat pucuk ubi | pilih yang muda , basuh dan toskan
2 kg santan
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili api
3 inci kunyit
5 ulas bawang merah |dihiris nipis
5 batang serai | dititik
Garam
Asam keping
CARA MEMASAK: 1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis. 2 .Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak. 3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak. 4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering. 5. Angkat dan sedia dihidangkan
4. RENDANG CAMPUR MAMA
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A – Cuci dan Tos
250gm daging
250gm paru paru
250gm limpa
250gm jantung
250gm hati
BAHAN B – KISAR
250gm bawang merah
100 gm bawang putih
10 batang serai
50 gm halia
75gm lengkuas
50gm kunyit
100gmcili api | ikut kepedasan yang diingini
100gm cili boh| ikut kepedasan yang diingini
BAHAN C :
2 kilo santan
2 sudu makan kerisik
5 batang serai |diketuk
Garam secukup rasa
2 keping asam keping
Sedikit gula merah
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan 2. Bila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping dan kerisik. 3. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering.
Buat yang suka membeli belah di IKEA berita baik untuk korang yang kaki shopping khasnya buat mereka yang tinggal di utara tanah air. IKEA Batu Kawan, Pulau Pinang kini dibuka bagi memenuhi permintaan anda yang meminati hiasan dalaman.
Pada hari pembukaannya 14 Mac, penduduk tempatan berpusu-pusu datang untuk menjadi orang yang terawal datang ke stor ini. Difahamkan mereka sanggup berbaris seawal jam tujuh pagi di hadapan stor biarpun stor mula beroperasi pada jam 10 pagi.
Tawaran eksklusif yang diberikan kepada pengunjung pada hari pertama juga menjadi salah satu daya tarik. Dianggarkan lebih 25,000 pengunjung menyerbu gedung perabot dari Sweden itu selepas ia dibuka secara rasmi kepada orang ramai.
Penat berlegar di stor pastinya restoran IKEA menjadi tumpuan untuk membasahkan tekak dan menikmati signature dish iaitu bebola daging. Menerusi perkongsian terkini pihak IKEA Batu Kawan, lebih 32,000 bebola daging berjaya dijual pada hari pertama pembukaan cawangan tersebut. Bukan itu sahaja, jualan karipap juga mencecah hingga 23,600 biji pada hari yang sama. Wow ….teruja sungguh dengan pengunjung Utara ni.
Ruang yang luas memberi keselesaan buat pengunjung untuk meneliti 49 ruang pameran yang dilengkapi lebih 8,000 kelengkapan rumah.
Pengurus Stor IKEA Batu Kawan, A.Pathmalingam berkata, penduduk di negeri ini dan kawasan Utara sudah lama mengidamkan gedung IKEA mereka sendiri dan impian mereka menjadi kenyataan.
Majlis pelancaran itu disempurnakan oleh Ketua Menteri, Chow Kon Yeow dan turut dihadiri Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dan Pengarah Urusan IKEA Asia Tenggara, Christian Rojkjaer.
Pengarah Urusan IKEA Asia Tenggara, Christian Rojkjaer.
Bagi memastikan kelancaran pelanggan, IKEA Batu Kawan yang merupakan gedung keempat di negara ini turut dilengkapi 1,955 tempat parkir kenderaan selain kemudahan bas ulang-alik percuma antara Design Village yang disediakan dari pukul 11 pagi hingga 9 malam setiap hari.
Buat yang belum mengunjungi stor terbaru ini, boleh rancang perjalanan anda dan rasai pengalaman membeli-belah di sini. Kalau tak membeli pun boleh cuci mata sebagai terapi untuk diri.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...