Makaroni Goreng Keju. Menu ‘Breakfast’ Istimewa Yang Pasti Laris!

Share

Resipi perkongsian dari saudari Ziera Johari II

 

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm makaroni
  • 2 tin sos Cheese & Herbs prego
  • 2-3 ulas bawang putih | diketuk/dihiris
  • 1 biji lada benggala ( merah & hijau)
  • 1 tin cendawan butang | hiris
  • 1 paket sosej ayam | hiris
  • 2 kiub pati ayam
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak masak

 

CARA MEMASAK:

  1. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan kiub pati ayam. Kacau hingga hancur.
  2. Masukkan sosej dan cendawan butang. Goreng seketika. Tambah sedikit minyak jika berkurangan.
  3. Masukkan sos cheese & herbs. Kacau sebati.
  4. Masukkan makaroni yang telah direbus. Jika kering sangat, masukkan 1/4 cawan air masak. Kacau sebati. Tabur sedikit garam jika perlu.
  5. Seterusnya masukkan lada benggala.
  6. Untuk lebih rasa berkeju, boleh tambahkan sekeping keju cheddar. Kalau tak masukkan pun tidak mengapa. Sedia untuk dinikmati.

Nota: Jika nak buat separuh paket makaroni, boleh kurangkan separuh untuk semua bahan kecuali cendawan butang. Untuk rasa lebih sedap, boleh tambah isi ayam yang dipotong kecil.

 

Kredit gambar & resipi: Ziera Johari II

IKLAN