
Apa kata sesekali kita buat makaroni goreng untuk hidangan seisi keluarga. Mesti mereka suka sebab makaroni goreng ni memang ramai yang suka.
MAKARONI BAKAR
Bahan-bahan
Sedikit minyak jagung dan mentega untuk menumis
5 biji bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
3 sudu besar rempah kari
500 gram daging kisar (dicencang)
Garam secukupnya
1 tin susu cair ideal dan 1 tin air
Sedikit bawang goreng
2 cawan makaroni (direbus sampai lembut)
Sedikit parutan keju mozarella atau cheddar
4 biji telur ayam (dipukul)
Sedikit daun bawang atau sup
Cara membuat
1. Panaskan minyak jagung dan mentega. Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah sehingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar dan goreng sehingga masak. Perasakan dengan garam.
3. Masukkan susu cair, air dan bawang goreng. Kemudian dimasak sekejap.
4. Makaroni yang sudah direbus, ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.
5. Masukkan bahan daging yang sudah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni dan gaul rata.
6. Tambah keju.
7. Masukkan dalam dulang atau loyang pembakar. Tuangkan telur ayam di atas macaroni, tabur mozerella dan baki cheese kalau suka.
8. Taburkan daun sup atau daun bawang dan bawang goreng.
9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170°C atau hingga masak.
Tip:
Boleh tambah lada benggala, cendawan dan tomato yang dipotong dadu.
Kredit resipi dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sizzling Yee Mee Ala Food Court Sedap Buat berbuka

Isi Kandungan
ToggleSizzling yee mee ala food court ini tak kurang sedapnya. Sesuai dimasak untuk berbuka nanti. Mesti anak-anak teruja. Tak kalah sedap daripada yang biasa makan di food court. Lagi best kita boleh tambah bahan apa saja yang kita suka. Kalau ada sizzling plate tu lagi best. Tapi kalau tak ada tak mengapa.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Shai Anne Ahemed ini ye. Selamat mencuba!
Sizzling Yee Mee Ala Food Court
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk Kuah:
1 mangkuk ayam – potong kecil
10 biji cendawan shiitake kering -rendam dengan air panas kemudian potong empat bahagian – boleh beli online di sini
1 inci halia -hiris nipis – boleh beli online di sini
10 tangkai cili kering -potong – boleh beli online di sini
1 ketul kiub ayam – boleh beli online di sini
5 ulas bawang putih -cincang – boleh beli online di sini
1 sudu kecil serbuk lada hitam (dikisar sendiri)
3 sudu besar tepung jagung -dilarutkan dalam sedikit air –boleh beli online di sini
1 senduk kicap pekat
Sedikit gula – boleh beli online di sini
1 senduk sos tiram
Garam – boleh beli online di sini
Sesudu besar minyak bijan –boleh beli online di sini
1 liter air
Bahan-Bahan lain:
1 bungkus yee mee (Boleh jugak guna mee kuning, kueh tiaw & nasi putih pun sedap)
Telur
Pak choy
Cara Memasak:
Perap ayam dengan kicap pekat, sos tiram, minyak bijan, serbuk lada hitam dan juga kiub ayam. Ketepikan.
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi kemudian masukkan cili kering, tumis sebentar. Tutup periuk supaya ayam masak sepenuhnya.
Kemudian masukkan air, diikuti cendawan shiitake dan cendawan lain yang disukai.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Bila dah menggelegak, masukkan larutan tepung jagung, masak hingga kuah pekat. Tutup api.
Sediakan sizzling plate (jika ada), letakkan yee mee, curahkan kuah sizzling atas mee. Buka api dapur, masukkan sebiji telur dan pak choy. Masak sekejap hingga mee lembut.
Ulang proses ini bergantung kepada berapa banyak hidangan yg ingin disediakan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedap dan Mudah, Lasagna Daging Cheese Tertarik Ini Memang Padu!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Tahukah Anda Mi Wantan Berkicap & Kuah Sup Ni Memang Terlajak Sedap? Kena Cuba Walau Sekali.

Hidangan mi ringkas yang pastinya membangkitkan selera. Penyediaannya cukup mudah dan ringkas namun rasanya sangat memukau. Dihidangkan bersama hirisan ayam, wantan dan sup. Sangat sesuai dinikmati bagi anda yang inginkan kelainan.
MI WANTAN BERKICAP & KUAH SUP
BAHAN-BAHAN UNTUK MI KICAP:
- 200gm mi wantan basah | celur dan tos
- 2 sudu makan kicap pekat
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 sudu makan minyak masak
BAHAN ISIAN:
- 3 pokok sawi hijau | celur dan tos
- 150gm isi dada ayam | rebus dan hiris nipis
- 4 biji dumplim isi ayam | goreng
BAHAN SUP:
- 2 mangkuk air rebusan ayam
- 1 biji bawang putih | titik
- 1/2 biji bawang besar | hiris
- 2cm halia | hiris
- 1 kiub pati ayam
- Garam dan perasa secukupnya
BAHAN SAMPING
- Sambal kicap atau cili potong
- Hirisan limau nipis
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan mi wantan, kicap pekat, sos ikan dan minyak bijan. Gaul rata dan ketepikan.
- Seterusnya sediakan sup. Masukkan air rebusan ayam dalam periuk bersama bawang putih, bawang merah, halia.
- Renehkan di atas dapur hingga mendidih, kemudian perasakan dengan serbuk pati ayam, garam dan persa secukupnya.
- Setelah masak, tutup api dan tapiskan sup ke dalam mangkuk, ke tepikan.
- Untuk menghidangkan, masukkan mi wantan dalam mangkuk, kemudian hias atasnya dengan hirisan ayam, daun sawi, hirisan limau dan dumpling yang telah digoreng.
- Hidangkan bersama kuah sup dan hirisan cili jeruk atau sambal kicap. Ikut cita rasa.
INFO CHEF: boleh juga kuah sup dicampurkan terus di dalam mangkuk kuah. Ikut suka.
8 Resipi Bihun Goreng Mudah, Cepat & Sedap!

Isi Kandungan
ToggleBihun goreng hidangan simple dan mudah untuk dimasak sebagai hidangan sarapan atau minum petang. Masak bihun mungkin nampak mudah, tapi kalau tak cukup bahan boleh jadi hambar rasanya. RASA himpunkan lapan resipi bihun untuk anda cuba setiap satunya mempunyai cara yang berbeza. Jangan lupa untuk cuba semuanya!
BIHUN GORENG KICAP SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
- 400gm bihun
- Tauge
- Lobak merah – hiris
- 1 biji bawang besar – hiris
- 6 ulas bawang putih – diketuk
- 3 biji telur
- Sotong secukupnya
- Udang secukupnya
- Serbuk perasa
- Garam jika perlu
- Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS:
- 8 sudu makan kicap lemak manis – beli online disini
- 3 sudu makan kicap pekat – beli online disini
- 3 sudu makan sos tiram – beli online disini
- 3 sudu makan sos tomato – beli online disini
- 3 sudu makan sos cili – beli online disini
- 2 sudu makan sos ikan – beli online disini
(sukatan bahan boleh ubah ikut cita rasa masing-masing. Boleh tambah cili kisar jika mahu)
CARA MEMASAK
1. Rendam bihun sehingga agak lembut kemudian,toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng telur dan jadikan telur hancur. Apabila sudah sedikit garing, angkat dan ketepikan.
- Dengan mengunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah hingga keperangan.
- Masukkan kesemua bahan-bahan sos dan serbuk perasa. Gaul sebati.
- Setelah itu, masukkan udang dan sotong. Masak seketika.
- Akhir sekali masukkan bihun yang telah ditoskan tadi, lobak merah dan tauge. Gaul sehingg rata dan semua bahan masak sempurna.
- Bihun Goreng Kicap Seafood siap untuk dihidang.
Bihun Goreng ‘Kosong’ Tetap Sedap
Bahan-Bahan (untuk 2-3 orang makan):
300 gram bihun (rendam dengan air panas, toskan) – boleh beli online di sini
1 paket perencah bihun goreng
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
Sedikit sos tomato
1-2 sudu makan kicap manis – boleh beli online di sini
Sedikit mushroom seasoning – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
1.Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kiub ayam. Ketepikan.
2.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga terbit wangi.
- Masukkan pula pes bihun goreng dan kacau sebati.
4.Tambah sedikit air. Biar ia menggelegak sekejap. Bolehlah masukkan bihun yang ditoskan tadi.
5.Tambah sos tomato, mushroom seasoning dan kicap manis. Tak perlu masukkan garam sebab dah ada stok ayam dan kicap. Gaul sebati. Tambah air lagi untuk melembutkan bihun (jika perlu).
6.Masak hingga bihun kering.Bolehlah angkat.
BIHUN GORENG CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
100gram Bihun 9untuk 2 orang makan) – rendam seketika dengan air sejuk
1 keping fish cake – hiris nipis
1 sudu makan cili boh
7 biji cili merah – hiris
1-2 sudu makan sos ikan
Sedikit daun kucai – hiris kasar
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tomato
Sedikit sawi – potong halus
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan Kisar:
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
6 biji cendawan Shiitake kering (saiz kecil) – rendam dengan air panas
CARA MEMASAK BIHUN GORENG:
1.Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Tumis hingga terbit wangi.
- Masukkan pula cili boh dan tumis lagi hingga terbit minyak. Kemudian masukkan air secukupnya dan hirisan fish cake
- Setelah itu masukkan batang sawi dan sos tomato. Gaul sebati. Setelah itu masukkan sos ikan.
- Kemudian, masukkan pula kicap cair dan bihun yang telah direndam dengan air sejuk tadi. Gaul sekata. Tambah air lagi jika perlu.
- Perasakan dengan garam secukup rasa. Tambah daun sawi dan daun kucai. Gaul lagi hingga bihun makin kering.
- Siap! Mudah je kan? Jangan lupa cuba tau! Kalau suka pedas, tambah hirisan cili padi. Gaul sebati.
BIHUN GORENG KAMPUNG
BAHAN-BAHAN:
½ bungkus bihun – direndam hingga lembut & toskan – beli online disini
2 1/2 biji bawang besar holland – dihiris dadu – beli online disini
10 ekor udang
Lobak merah – hiris (optional)
Kubis – dihiris (optional)
1 sudu makan sos ikan – beli online disini
3 sudu makan cili kisar – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
2 sudu makan sos tomato – beli online disini
4 biji cili merah – dihiris
BAHAN TUMBUK:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ikan bilis – beli online disini
BAHAN HIASAN:
Daun bawang – dihiris
Bawang goreng – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan tumis bawang besar holland.
2. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk.
3. Masukkan pula cili kisar dan udang.
4. Bila sudah pecah minyak masukkan sedikit air dan kacau.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato. Sebatikan.
6. Perisakan terlebih dahulu dan barulah dimasukkan bihun yang telah ditoskan.
7. Kacau hingga sebati dan rata kemudian masukkan pula sayur.
8. Apabila bihun sudah kering dan masak, bolehlah dimasukkan hirisan cili.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama taburan bawang goreng & daun bawang.
Kredit resipi & foto: Adilah Razak
BIHUN GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus bihun – rendam – beli online disini
Udang secukupnya
4 biji telur
Lobak merah – hiris
Daun sup secukupnya
1 sudu makan cukup rasa
BAHAN RENCAH:
Cili padi hijau
Bawang besar
Bawang putih
1 genggam ikan bilis – beli online disini
(jumlah ikut selera masing-masing)
CARA MEMASAK:
1.Kisar cili padi hijau, bawang besar, bawang putih & segengam ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai sedikit garing.
- Bila rencah sudah garing, masukkan udang. Selain udang, boleh juga guna isi ayam atau sotong. Boleh juga tambah fishcake jika suka. Sesuaikan ikut selera.
- Gaul rata udang bersama bahan tumis tadi.
- Ketepikan udang ke sisi kuali, masukkan telur. Kecilkan api supaya telur masak sedikit.
- Hancurkan sedikit telur tadi kemudian gaul rata bahan-bahannya.
- Seterusnya masukkan hirisan lobak merah. Gaul rata semua bahan-bahan.
- Masukkan bihun. Gaul rata hingga bercampur.
- Akhir sekali, tabur hirisan daun sup. Gaul rata dan biarkan seketika hingga berwap.
- Bihun Goreng Cili Padi sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Har Ryea
RESIPI BIHUN GORENG TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Bihun (1 kampit)
1 sudu besar bawang putih (dikisar) – beli online
2 1/2 sudu besar bawang besar
3-4 sudu besar cili kisar – beli online
2 sudu besar sos tiram – beli online
3 sudu besar sos cili- beli online
3 sudu besar sos tomato – beli online
Pes tomyam – beli online
Daun limau purut
2 batang serai
Minyak masak – beli online
Isi ayam
Sawi
Kubis
Tomato
Putik jagung (jika suka)
*1 cawan air
UNTUK HIASAN:
Hirisan daun ketumbar
Telur dadar (diracik halus)
CARA MEMBUAT:
1.Tumis bawang dan serai dalam dua batang.
- Masukkan cili kisar dalam 3-4 sudu penuh.Kemudian tumis sampai pecah minyak. Masukkan sos tiram 2 sudu, sos cili 3 sudu dan sos tomato 3 sudu.
- Masukkan isi ayam.
- Masukkan pes tomyam dalam 2-3 sudu besar. Kemudian masukkan gula 2 sudu besar. Rasa bihun tomyam ni memang kena balancekan rasa pedas manis masam.
- Masukkan satu cawan air. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan bihun. Bihun rendam terlebih dahulu. Jangan rendam lama. Rendam dalam 15 minit kemudian toskan. Pastikan bihun ni terendam dengan kuah tadi, tapi jangan terlalu terhapus bihun tu.
- Masukkan sayur-sayuran, dan daun limau purut.
- Kacau rata. Siap. Jangan lupa tabur hirisan daun ketumbar dan telur dadar yang diracik halus. Hidangkan.
Sumber kredit: Syahirah Omar
RESIPI BIHUN GORENG SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
1 kampit bihun (400 gm)
BAHAN UNTUK DIKISAR:
3 hingga 4 biji bawang merah
5 hingga 6 biji bawang putih –BELI ONLINE
1 sudu kecil lada hitam – BELI ONLINE
2 sudu makan udang kering
2 inci halia – BELI ONLINE
Cili merah untuk hiasan (dihiris nipis)
CARA MEMBUAT:
- Kisar lumat bahan untuk kisar.
- Buang kulit udang. Ketepikan.
- Rendam bihun supaya lembut.
- Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan minyak sehingga menjadi keemasan/brown.
- Perasakan dengam gula, garam dan serbuk perasa.
- Masukkan udang yang telah siap dibuang kulitnya.
- Masukkan bihun yang sudah ditoskan.
- Masukkan daun kucai dan serikan dengan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Habeebah Md Daud
CHAR MEEHOON SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
Bihun (untuk seorang makan) – direndam @ dicelur – beli online disini
1 biji telur
1/2 – 1 sudu makan cili boh yang dimasak – beli online disini
4 sudu makan bancuhan kicap (kicap cair, kicap karamel, kicap manis)
Sedikit daun kucai – hiris
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit kubis
1-2 ulas bawang putih – cincang
Udang secukupnya
Sedikit fishcake
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian pecahkan telur, udang dan fishcake. Kacau hingga masak.
- Bila sudah masak, masukkan bihun yang sudah dicelur. Gaul rata.
- Masukkan cili boh masak. Sebatikan.
- Seterusnya masukkan bancuhan kicap, hirisan kubis, kucai dan lobak merah. Kacau sebati dan bihun masak sempurna.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan LuQman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Bubur Ayam Penuh Menyelerakan. Makan Kosong Pun Ngam!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official