Kalau dah tiap hari mengadap mi maggi tak bagus juga untuk kesihatan. Kalau dah suka sangat boleh saja buat sendiri dengan bahan-bahan mudah didapati. Memang sesuai lah menu ni dengan seruan kerajaan yang suruh kita duduk di rumah. Apa lagi korang yang hantu maggi tu boleh lah cuba.
Bahan-bahan mi
200 g tepung high protein b
100 g tepung gandum
200 g tepung semolina
170 g air + secubit garam
Adunkan bahan-bahan ini hingga sebati dan masukkan ke dalam mesin membuat mi.
Ads
Sup maggi
Ads
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
✳tumis naik bau
Sekeping isi dada ayam di dadukan
✳masukkan satu liter air
✳sayur hijau
✳Garam secukup rasa
✳perahan limau kasturi
✳pecahkan Telur
Ads
Jom cuba….
Kredit : Cbah Ahmad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sesekali jom kita tukar selera. Masak yee mee pula. Tak susah pun sebab lebih kurang sama dengan mi juga. Istimewanya yee mee adalah penyediaannya mudah dan rasanya sedap. Jadi, bolehlah cuba masak yee mee untuk keluarga tersayang nanti ya.
YEE MEE CANTONESE DAGING
BAHAN-BAHAN
2 biji bawang putih
250 ml stok rebusan tulang ayam
Lada sulah dan garam secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos soya cair
1 sudu besar minyak bijan
Sayur-sayuran
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan air)
1 tangkai daun bawang
1 biji telur ayam
1 ketul yee mee
100 gram daging siap masak (dihiris)
1 tangkai daun ketumbar
CARA MEMASAK
1. Tumis bawang putih dan masukkan stok ayam. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan lada sulah, garam, sos tiram, sos ikan, sos soya cair dan minyak bijan.
2. Masukkan sayur-sayuran dan kacau sup. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga pekat.
3. Masukkan daun bawang dan kacau lagi.
4. Matikan api dan masukkan telur. Pecahkan kuning telur dan kacau sedikit.
5. Masukkan yee mee dan letakkan daging. Tuang kuah dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Spagetti seafood aglio olio memang sedap kalau betul cara walaupun masakannya nampak simple. Puan Nurha Muhammad bermurah hati berkongsi resipi yang beliau buat untuk jualan dan ambil order dari rakan-rakan pejabat. Kini tiadah rahsia lagi, wajib cuba!
RESIPI SPAGETTI SEAFOOD AGLIO ALIO
BAHAN-BAHAN:
1 paket spagetti ( saya guna jenama san remo)
1kg seafood (udang & sotong)
1/2 cawan minyak zaitun
1 labu bawang putih dicincang halus
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsely flakes
3 sudu besar chili flakes (kurangkan jika xsuka pedas)
1 sudu teh blackpeper flakes
1 sudu teh garam
1 kiub pati ayam knorr
Tomato ceri
CARA MEMASAK:
1. Rebus air hingga mendidih. Masukkan 1/2 sudu besar garam halus & sedikit minyak masak. Bila air mendidih baru masukkan spaggeti . Masa memasak ikut arahan pada plastik spaggeti ye. Kalau san remo 12minit. Jangan tutup spaggeti ketika merebus utk elak banjir dapur anda.
2. Dalam kuali lain, masukkan minyak zaitun & tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan sotong, udang & kiub ayam. Kacau hingga masak.
3. Masukkan parsley, oregano, cili flakes,garam dan blackpepper . Kacau rata kemudian masukkan spaggeti dan kacau hingga sebati. Siap
4. Hiaskan dengan daun parsley (jika ada) & tomato ceri.
Bagi para peminat Asam laksa D’laksadi pasaraya tersohor, pasti tahu akan keenakannya. Bila lalu depan kiosk, semerbak bau harum kuah laksanya. Pekat, masam, masin memang lengkap. Siap dengan petis undang untuk menaikkan selera. Terasa nak cuba masak menu ala D’laksa ni untuk keluarga? Resipi perkongsian saudari Rozie Mnor ni boleh dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK ASAM LAKSA SEDAP ALA D’LAKSA
BAHAN-BAHAN: 1 tin sardin mackerel (cap ayam) – beli online disini 1 bungkus pes Asam Pedas Adabi – beli online disini 3 biji bawang merah sederhana besar – beli online disini 1 kuntum bunga kantan 1 genggam daun kesum Sedikit belacan – beli online disini 1 bungkus laksa basah – celur dalam 5-10 minit – beli online disini Air secukupnya Asam keping Bebola ikan secukupnya
BAHAN SAMPINGAN: Salad Bawang merah Limau kasturi Petis udang – jika suka – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Untuk menyediakan kuah laksa, kisar semua bahan tadi kecuali daun kesum dan bunga kantan hingga halus. 2. Masak semua bahan tadi dan masukkan air sesuai dengan kepekatan kuah yang dikehendaki. 3. Perisakan dengan garam dan gula (pilihan) dan asam keping. Boleh tambah serbuk perasa jika suka. 4. Masuk bebola ikan. Masak hingga kuah masak sempurna dan cukup rasa.
5. Bila kuah masak, hidangkan bersama laksa dan bahan-bahan sampingan. 6. Laksa ala D’laksa sedia untuk dinikmati.
Ketahui 10 kuasa luar biasa halia, superfood semula jadi yang bukan sekadar bumbu masak! Dari melawan kanser hingga membantu pencernaan, halia memberi 1001 manfaat kesihatan untuk tubuh anda.