Bila teringin nak makan kuih muih zaman mak kita, maka terbayanglah kuih yang satu ini. Seri muka gula merah, bukan setakat orang tua…orang muda pun suka makan. Nikmatnya terasa bila buat sendiri, puas tak terkata.

SERIMUKA GULA MERAH

Bahan-bahan:

(loyang 9*inci nak rendah guna loyang 10*)
Bahagian bawah
2 cawan beras pulut(rendam 30minit)
2 1/2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan di ikat…

Cara memasak:
1.Panaskan kukusan hingga air mendidih…leser minyak dalam loyang saiz 9* @ 10*inci lapik plastik dlm loyang..
2.Masukkan semua bahan di atas…kukus selama 25mnt guna api besar.. dah masak buang daun pandan dan tekan2kan pulut dalam loyang…

Bahagian atas
3 cawan santan sederhana pekat
2 biji telur gred A(buh sebiji pun ok)
1 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam
3/4 cawan gula merah timbang
1/4 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 atau 2 sdb kicap manis

Cara
1.Satukan semua bahan bahagian atas..kacau guna whisk.. Tapiskan dalam periuk..

2.Masak sekejap atas dapur guna api perlahan sambil kacau2 guna whisk.. Sentiasa kacau yer..
Bila sentuh periuk dah rasa panas tutup api..

3.Tuang adunan atas pulut tadi dan kukus selama 25 minit guna api sederhana perlahan..setiap 10 minit buka tudung kukusan dan lap tudung kukusan… Supaya air x menitis atas kuih…ulang hingga siap..

4.Buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit tanpa tudung kukusan untuk keringkan air pada permukaan kuih..

5.Biarkan kuih sejuk.. Dah sejuk baru potong guna pisau plastik.. 😊

SELAMAT MENCUBA.

Kredit resipi: MARIANA ZAINAL