Kalau anda pernah menonton kartun Doraemon kegemaran anak-anak, pasti anda kenal dorayaki yang menjadi kesukaan Nobita watak kartun utama.

Macam ala penkek, tapi ini versi Jepun. Tapi istimewanya ada madu di dalamnya. Gebu dan lembut sedap dimakan panas-panas. Lapiskan pula dengan jem di tengah dua keping dorayaki. Jom semak langkah demi langkah seperti yang dikongsikan oleh Nuhaz Kitchen.

DORIYAKI :

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.

BAHAN-BAHAN :
• 3/4 cawan tepung gandum
• 1 sudu kecil baking powder
• 2 biji telur gred C
• 1/2 cawan gula halus
• 2 sudu besar madu
• 2 sudu besar susu segar
• 1 sudu besar minyak

CARA MEMASAK :
1. Satukan telur dan gula dalam bowl mixer.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
2. Mix menggunakan speed tinggi sampai berbuih.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
3. Sampai jadi macam ni

IKLAN

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
4. Masukkan susu segar.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
5. Masukkan madu. Kemudian mix sebati.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
6. Seterusnya masukkan tepung gandum dan baking powder.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
7. Masukkan minyak dan mix lagi sehingga sebati.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.

IKLAN

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
8. Panaskan non stick pan dan tuangkan adunan ke atas kuali. Tak perlu sapu minyak atau butter.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
9. Leperkan.
10. Masak menggunakan api kecil dan tutup kuali. Dalam 2 minit alihkan.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.
11. Dah siap bolehlah sapukan dengan jem.

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.

IKLAN

Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.

Kredit foto & resipi : FB Nuhaz Kitchen 

 Terima kasih :Nurhaziqah

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

ANDA JUGA AKAN TERTARIK PADA RESIPI INI :

Muffin Telur Berkeju Dengan Inti Ayam, Ramuan Agak-agak Aje.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI