Home Hobi & Minat Petua Tak Nak Bagi Kunyit, Halia, Lengkuas dan Serai Cepat Kering. Simpan...

Petua Tak Nak Bagi Kunyit, Halia, Lengkuas dan Serai Cepat Kering. Simpan Sebulan Pun Masih Fresh!

Bahan-bahan memasak seperti lengkuas, kunyit, halia dan serai sememangnya digunakan setiap hari dalam masakan namun bukanlah dalam kuantiti yang terlalu banyak. Jika disimpan lama, ia akan menjadi kecut dan kurang enak untuk dimasukkan ke dalam masakan. Dah membazir kan? Jom cuba petua bagi mengekalkan kesegaran serai, halia, lengkuas dan kunyit perkongsian dari saudari Myna AR ini. Semoga bermanfaat!

BAHAN-BAHAN:

  • Serai
  • Lengkuas
  • Kunyit
  • Halia
  • Bekas berpenutup
  • Air bersih

CARA-CARA:

1.    Bersihkan bahan-bahan masakan diatas. Kemudian masukkan  ke dalam bekas.

2.    Masukkan air bersih dengan secukupnya. Tutup bekas.

3.    Simpan di dalam peti ais. Tukar air dua minggu sekali. Hasilnya, bahan masakan anda akan kekal segar dalam tempoh masa yang lama.

Kredit gambar & petua: Myra AR via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI