Kuih tepung bungkus , rasanya lemak lemak manis memang sedap dinikmati. Kuih tradisi ini dieprbuat daripada tepung dan berinti kelapa. Lebih aroma rasa bila dibungkus pula dengan daun pisang. Boleh hidang untuk minum petang nanti.

Kuih Tepung Bungkus

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
4 cawan Santan fresh
1 sudu garam

Inti kelapa

1 biji kelapa (putih sahaja)
1 cawan gula merah
1 1/2 air
1/2 gula pasir
Secubit garam
2 helai daun pandan
1 sudu t. Gamdun

Cara memasak:

Kacau santan, Tepung Beras & Garam.. Masak atas api bg pekat..

Utk inti

Panaskan gula merah, gula pasir, daun pndan..Secubit garam.. Dah cair semua Masukan Kelapa kacau sebati….kering air.. Masukn tepung gandum… Inti buat siap2 sehari sebelum nk buat tepung bungkus

Kredit Resepi : iffat irdina