
Macam mana hebat pun kuih moden, pasti kuih tradisi juga jadi kesukaan seperti bahulu, lompat tikam dan sago gula Melaka. Keenakan rasa kuih tradisi memang tiada tandingan. Kuih cara juga antara kesukaan ramai sama ada kuih cara manis mahupun berlauk.
KUIH CARA
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
2 cawan air pandan (10 helai blend)
1 biji telur
1 sudu makan minyak masak
Sedikit garam/pewarna hijau
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan sampai sebati
2.Panaskan acuan
3.Sapu minyak atas acuan
4.Tuang adunan tunggu sekejap baru letak sedikit gula dihabagian tengah adunan tadi.
5.Cungkil adunan guna lidi nampak kekuningan, adunan menjadi pejal bole angkat.
Siap untuk dihidang.
Kredit: Vee Muhamad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Buat Samosa Sayur Berdaging Yang Sedap

Teringin makan samosa tetapi tak tau macam mana nak buat? Kami kongsikan cara buat samosa menggunakan kulit popia yang cukup mudah. Jika anda ikut step-by-step ini, gerenti jadi. Boleh juga buat lebih dan frozenkan. Bila nak makan, boleh terus goreng sahaja. Boleh juga dijual kepada rakan-rakan sebagai pendapatan tambahan.
SAMOSA SAYUR BERDAGING
BAHAN-BAHAN:
- 20 keping kulit popia
- 1/2 cawan daging kisar
- 1 cawan hirisan kubis
- 1 cawan parutan lobak merah
- 1 biji bawang merah | potong dadu halus – beli online DISINI
- 2 ulas bawang putih | cincang halus – beli online DISINI
- 1 sudu makan sos tiram – beli online DISINI
- Garam dan gula secukupnya
- Sedikit lada sulah – beli online DISINI
- Minyak masak | untuk menumis
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.
2. Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.
3. Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
4. Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan. Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi, kemaskan lipatan dengan menyapu sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.
5. Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng samosa hingga kuning keperangan.
6. Siap.
Jika anda mencari KUALI NON STICK, boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Koleksi Resipi Kuih Muih Pedas Yang Wajib Dicuba. Gerenti Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Kuih Peria Ala Mama Sofea, Sedap Aje Mengunyahnya

Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.
Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.
KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung pulut
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan segar
- sedikit garam
- air secukupnya
- pewarna pilihan
- inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata.
2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam .
3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh .
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan .
5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah )
6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah .
7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah .
8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur .
9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis .
10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit .
siap
.
Kredit Foto & Resipi : Farisha Sofea
JOM SEMAK RESIPI NI JUGAK :
Kerepek Gunting & Kuih Siput, Dua Menu Satu Resipi Aje, Rangupnya
DAN JUGA RESIPI INI :
Kuih Muih Orang ‘Lama’. Dulu Bakar Dengan Sabut, Sekarang Masuk Oven Aje
VIDEO INI PUN MENARIK JUGAK :
Karipap Inti Sardin, Saiz Lebar Memang Puas Makan

Karipap antara kuih yang disukai ramai. Tidak kira dihidang untuk sarapan mahupun minum petang. Inti di dalamnya boleh dipelbagaikan sama ada letak ayam dan kentang, sayuran ataupun sardin.Kalau beli pun belum tentu rasanya kena dengan cita rasa. Lebih baik buat sendiri. Apa yang penting dohnya sedap dan rangup.Boleh ikut cara puan Jamilah Nordin. Saiznya yang besar juga buat korang puas makan.
Kulit Karipap
Bahan-bahan:
500g tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin/butter
1-2 sudu teh garam
175ml air ais(kurangkan @ lebihkan ikut keperluan)
1 sudu besar air kapur jernih
1 sudu besar shortening masukkan dalam minyak semasa menggoreng
Cara membuat:
1.Panaskan minyak,marjerin dan garam.
2.Tuangkan dalam tepung yang dah diayak, gaul rata.Dah agak sejuk gaul sebati dengan tangan,masukkan air kapur.
3.Tuang pula air ais sikit-sikit sampai jadi doh yang elok molek.
4.Boleh guna terus atau nak perap 1/2 jam dulu pun boleh.
Bahan inti sardin
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar -potong dadu
3 ulas bawang merah(tumbuk)
2 ulas bawang putih(tumbuk)
1 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah kari daging/ikan
5-6 biji ubi kentang(dadu)
daun bawang secukupnya
daun kari
gula,garam/perisa secukup rasa
sikit air asam jawa
minyak untuk tumis
Cara memasak:
1.Tumis bawang yang dah ditumbuk, masukkan daun kari, dah naik bau masukkan bawang besar,cili kisar dan rempah kari.
2.Dah cukup garing masukkan ubi kentang.
3.Tambah air secukupnya dan biar sampai ubi hampir empuk, baru masukkan sardin yang dah dilenyek.
4.Sesuaikan garam,gula dan perisa secukupnya ikut keperluan.
5.Masak sampai kering dan masukkan hirisan daun bawang.
6. Siap untuk dihidang.
*minyak untuk goreng karipap jangan lupa masukkan 1sudu besar shortening.
Kredit: Jamilah Nordin
Resipi Kuih Asam Gumpal. Menu Minum Petang Mudah Buat Masa PKP