
Buntu nak masak apa? Kuetiau Theng penyelamatnya. Menu sup ringkas, guna sedikit sahaja bahan, tapi boleh buat makan bertambah.
Bahan pun mudah dan murah sahaja. Menu berkhasiat pula tu. Di samping dapat berjimat-cermat, dapat juga menghangatkan tubuh apabila menghirup kuah sup panas itu.
Jom kita cuba resipi perkongsian daripada Aisyah Amirah ini. Sebagai seorang pelajar, hidangan ini mesra poket juga bagi pelajar yang sedang berjimat-cermat sepertinya. Paling penting, mudah, murah dan sedap, katanya.
BAHAN SUP:
Kuetiau
Halia – Boleh beli online di sini
Bawang putih – Boleh beli online di sini
Ayam
Air
Kiub ayam – Boleh beli online di sini
Garam
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan-bahan di atas ke dalam periuk sekaligus.
Kemudian, tambahkan kiub ayam dan garam.
Bila dah menggelegak, keluarkan isi ayam dan carik-carikkan.
BAHAN GARLIC OIL:
Bawang putih – Boleh beli online di sini
Minyak
CARA MEMASAK:
Goreng bawang putih yang telah dipotong kecil-kecil sehingga golden brown.
Jangan lama sangat, nanti pahit.
BAHAN CILI KICAP:
Cili
Minyak bijan – Boleh beli online di sini
Kicap – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Cili dipotong kecil. Kemudian, campurkan minyak bijan dan kicap.
BAHAN TAMBAHAN:
Fish cake (digoreng)
Sawi pakchoy (dicelur)
Daun bawang (dihiris)
CARA MEMASAK:
Gorengkan fish cake, celurkan sawi pakchoy dan hiriskan daun bawang jika mahu.
Cara hidangan, letakkan kuetiau dan susun ayam yang telah dicarik, garlic oil, cili kicap, sawi pakchoy, fish cake, dan daun bawang.
Kemudian, boleh tuangkan kuah sup panas tadi.
Sedia untuk dihidangkan.
Kredit: Aisyah Amirah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Mudah Je Buat Keropok Bawang, Nasi Dan Bawang Putih Wajib Ada
Resipi Nasi Arab Sedap dan Paling Senang, Guna Bahan Di Dapur Saja
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuetiau Goreng Sedap, Resipi Simple Tanpa Perlu Letak Garam & Gula

Suka makan Kuetiau Goreng? Resipi Simple perkongsian saudari Mariana Zainal ini pastinya boleh anda cuba. Cukup mudah dan ringkas. Tak perlu menggunakan garam dan gula dalam masakan tapi rasanya tetap mantap! Jomlah cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
RESIPI KUETIAU GORENG SIMPLE TANPA LETAK GARAM & GULA
BAHAN-BAHAN:
- 2 paket kuetiau (lebih kurang 1kg) – basuh & toskan
- Sedikit hirisan daging – boleh ganti dengan udang, sotong atau ayam
- 2 peket bebola ikan – potong, goreng sekejap dan toskan
- 3 keping tauhu – potong, goreng sekejap dan toskan
- Taugeh
- Daun kucai
- Kicap masin secukupnya – beli online disini
- 1/2 botol sos cili – boleh lebihkan jika kurang rasa – beli online disini
- 3 sudu besar sos tiram – beli online disini
- 1 sudu besar sos ikan (optional) – beli online disini
- 2 biji telur
BAHAN KISAR HALUS:
- 10 tangkai cili kering – beli online disini
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih – beli online disini
- Sedikit air
- 2 senduk minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Masukkan bahan kisar ke dalam kuali tanpa minyak kerana minyak sudah dimasukkan semasa kisar bahan tadi. Masak hingga naik minyak dan cili kisar masak elok.
2.Masukkan daging dan masak hingga daging lembut. Boleh guna daging batang pinang untuk menjimatkan masa.
3. Masukkan sos cili dan renjiskan kicap masin. Jumlahnya hingga agak-agak gelap sahaja.
4. Masukkan sos tiram dan sos ikan. Kacau rata.
5. Pecahkan telur. Kacau sekejap dan masukan bebola dan tauhu. Kacau rata.
6. Masukkan kuetiau. Gaul sebati. Jika warna kurang gelap dan kurang rasa, renjiskan lagi kicap masin. Sesuaikan ikut selera.
7. Akhir sekali masukkan taugeh dan daun kucai. Kacau sekejap dan terus tutup api. Boleh tabur daun sup dan cili merah jika suka.
8. Kuetiau Goreng Simple sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Resipi Baby Pancake Viral. Mudah Je, Dah Sejuk Pun Masih Lembut
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa
8 Koleksi Resipi Mi & Bihun, Sedap & Tak Menyesal Masak.

Asyik makan nasi je, apa kata sekali sekala kita tukar pada mi atau bihun untuk hidangan utama keluarga.Malah ini idea bagus untuk hidangan tetamu yang berkunjung ke rumah. Tambahan pula semua menu ini disukai oleh ramai rakyat Malaysia. Berikut RASA kongsikan lapan menu mi yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Anda boleh cuba salah satu kerana kesemua menu ini sangat sedap dan mudah disediakan.
MI GORENG MAMAK
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning
- 40gm bawang merah kisar
- 30gm bawang putih kisar
- 20gm cili boh
- 30gm kuah kacang segera
- 100gm bebola ikan hiris
- 100gm fish cake | hiris
- 100gm isi ayam potong dadu
- 50gm udang
- 1 keping tauhu | goreng hiris nipis
- 3 biji telur
- 50gm tauge
- 50 sawi | potong
- Minyak masak secukupnya
BAHAN KUAH KACANG:
- 300gm kacang tanah
- 500gm bawang merah kisar
- 300gm bawang putih kisar
- 30gm udang kering
- 500gm cili boh
- 3 liter air
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Untuk memasak kuah kacang; kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Kemudian dikisar halus bersama udang kering.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga terbit bau.
- Masukkan cili boh dan tumis hingga masak. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan air. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak.
- Masukkan cili boh satu sudu makan dan tumis sehingga masak.
- Masukkan kuah kacang yang telah dimasak tadi dan masak sehingga sedikit kering.
- Masukkan mi kuning bebola ikan, fish cake dan isi ayam.
- Pastikan bahan-bahan mentah sudah masak.
- Masukkan tauhu goreng, tauge dan sawi.
- Pecahkan tiga biji telur di tengah kuali, biar seketika barulah digaul sekata.
- Angkat dan sedia dinikmati panas-panas.
CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
- 1kg kuetiau
- 150gm udang
- 50gm bawang putih kisar
- 50gm cili boh
- 30ml kicap cair
- 10gm lada putih
- 1 biji telur
- 30gm tauge
- 50gm kucai
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
MI SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 1liter air 2gm bunga lawang
- 5 helai daun limau purut |kisar
- 2gm biji pelaga
- 2gm kulit kayu manis
- 50gm bawang merah | kisar
- 30gm bawang putih | kisar
- 5gm halia
- 1/2 paket rempah sup
- 1 batang serai | titik
- 5gm jintan manis
- 5gm jintan putih
- 5gm serbuk lada hitam
- 50gm isi ayam
- 20gm serbuk ketumbar
- 10ml minyak masak
- 400gm nasi impit | rebus
- 100gm bawang goreng | hiasan
- 30gm tauge | hiasan
- Sedikit hirisan cili merah | hirisan
- Garam dan perasa secukupnya
BAHAN SAMBAL KICAP CILI PADI:
- 20gm cili padi merah/cili api
- 5gm bawang putih
- 150ml kicap lemak manis
- 5ml air limau nipis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan tiga sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air biar sehingga mendidih. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5.Biar mereneh dan tutup api.
6. Untuk membuat sambal kicap, kisar semua bahan. Seimbangkan rasanya.
7. Untuk menghidang, masukkan mi ke dalam bekas. Masukkan potongan nasi impit. Tuang kuah soto dan hiaskan dengan bawang goreng,hirisan cili merah, tauge di atasnya. Sedia dinikmati.
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg bihun | rendam dan tos
- 10ml minyak masak
- 50gm bawang merah kisar
- 30gm bawang putih kisar
- 5gm lada putih
- 5gm lada hitam
- 100gm isi ayam potong dadu
- 100gm udang
- 100gm sotong
- 50gm lobakmerah hiris panjang
- 10gm daun bawang hiris panjang
- 1 biji telur
- 10gm cili merah hiris
- Sedikit daun kucai | hiris
- Sedikit tauge
- Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2. Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3. Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4. Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati.
MI LADNA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 10gm halia kisar
- 30gm bawang putih kisar
- 100gm isi ayam
- 50 sotong
- 50gm udang
- 50gm sawi
- 5 biji cili padi | belah dua
- 50gm lobak | hiris
- 50gm bunga kobis | potong
- 4 biji cendawan butang dalam tin | hiris
- 500 liter air
- 30ml sos tiram
- 5ml minyak bijan
- Sedikit tepung jagung
- Minyak masak secukupnya
- Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumis halia,bawang putih yang dihiris halus.
2. Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
4. Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
5. Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayur.
6. Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
BIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1kg bihun | celur
- Minyak masak secukupnya
BAHAN PES:
- 30gm bawang merah
- 20gm bawang putih
- 20gm cili merah
- 30gm cili kering
- 10gm lengkuas
- 2batang serai | ketuk
- 8gm udang kering
- 5 helai daun limau purut
- 10gm belacan | bakar
- 30ml air asam jawa
- Gula dan garam secukupnya
- 5 liter air
BAHAN SUP:
- 100gm ayam
- 100gm udang
- 50gm sotong
- 15gm bawang besar hiris
- 10gm bawang putih hiris
- 10gm lengkuas
- 1 biji buah tomato | belah empat
- 10ml sos ikan
- 5ml limau nipis
- 10 biji cili padi | belah dua
- 15gm daun ketumbar | racik
- 50gm bunga kubis | potong
- 50gm lobak | potong
- 5 biji cendawan butang dalam tin | hiris
- Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Semua bahan pes tom yam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
3. Masak sehingga menjadi pes tom yam.
4. Masukkan air.
5. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tom yam. Biarkan mendidih.
6. Tuang kuah tomyam ke atas bihun yang siap dihidang.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
- 1kg mi kuning | celur
- 20gm bawang putih | kisar
- 30gm bawang merah | kisar
- 100gm isi ayam
- 100gm udang
- 50ml kicap pekat
- 5gm lada hitam
- 30ml sos tomato
- 30ml sos tiram
- 500ml air
- 10gm cili merah | hiris nipis
- 40gm bawang goreng
- 1 biji telur
- 50gm bunga kubis | potong
- 30gm sawi | potong
- Sedikit tepung jagung
- Minyak masak secukupnya
- Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
0. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan toskan. Ketepikan.
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
2. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
3. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
4. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
MI BAKSO
BAHAN-BAHAN:
- 1kg kuetiau
- 150gm udang
- 50gm bawang putih kisar
- 50gm cili boh
- 30ml kicap cair
- 10gm lada putih
- 1 biji telur
- 30gm tauge
- 50gm kucai
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.
Koleksi Resipi Pasta Ikut Rasa Tekak Orang Malaysia, Baru Best!

Isi Kandungan
ToggleGabungan bahan masakan timur dan barat ini buatkan tekak orang Malaysia boleh diterima. Walaupun bukan semua berminat dengan masakan pasta ni, tapi hasil dari gabungan fusion lebih diterima ramai. Jom cuba beberapa resipi istimewa yang RASA kongsikan untuk kamu.
MACARONI PHAD THAI
Bahan-bahan:
- 160 gram makaroni – rebus dan toskan
- 2 biji bawang merah – potong dadu
- 4 ekor udang – buang kulit
- 1 ekor sotong – hiris
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji telur
- ½ senduk sos tiram
- 1 sudu besar stok udang
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh stok ayam
- 3 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:
- Panaskan kuali, tumis hirisan bawang merah sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan udang dan sotong.
- Kacau sebati dan masukkan serbuk cili serta telur. Kacau sekata.
- Selepas itu, masukkan sos tiram, stok udang dan bahan perisa yang lain.
- Akhir sekali masukkan makaroni. Kacau seketika dan angkat.
- Sedia untuk dinikmati.
SPAGHETTI PESTO SEAFOOD
Bahan-bahan:
- 160 gm spageti – rebus
- 2 biji bawang merah – potong dadu
- 4 ekor udang – buang kulit
- 1/2 ekor sotong – hiris
- 1 sudu makan stok udang
- ½ sudu teh garam
- ¾ sudu teh serbuk lada hitam
- ½ sudu teh marjerin
- 2 sudu makan pes pesto
- 1 sudu makan minyak masak
Bahan-bahan Pes Pesto:
- 200 gm ulam raja/pegaga
- 200 gm daun kesum
- 200 gm daun ketumbar
- 2 biji bawang merah – dihiris
- 4 biji bawang putih – dihiris
- 3 helai daun serai
- 1 Sudu makan ikan bilis – dikisar
- 1 cawan kecil minyak matahari
- 2 biji limau – ambil jus
- 2 genggam cili hijau
- 2 sudu makan sos ikan
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh stok ayam
- ½ sudu teh serbuk lada hitam
- ½ sudu teh gula
Cara Memasak:
- Untuk membuat sos pesto, hiris semua bahan kecuali bahan perasa.
- Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga sebati.
- Siap dan simpan pes pesto di dalam peti sejuk sebelum digunakan.
- Untuk memasak spageti, panaskan kuali, tumis bawang merah sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
- Masukkan stok udang dan bahan perisa yang lain. Kacau sebati.
- Selepas itu, masukkan spageti yang telah direbus bersama marjerin.
- Akhir sekali masukkan pula pes pesto. Tutup api dan kacau hingga sebati.
- Angkat dan sedia dinikmati.
SPAGHETTI FRUITY DE’ MARE
- Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus dan tos - 1 sudu teh bawang merah – dikisar
- 4 ekor udang – buang kulit
- 1 ekor sotong – hiris
- 3 sudu makan tomato puri
- 1 sudu makan krim masakan
- ½ sudu teh stok ayam
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu makan minyak masak
- Daun parsli – hiasan
Cara Memasak:
- Panaskan kuali dan tumis bawang sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak.
- Selepas itu, masukkan bahan perisa yang lain bersama tomato puri.
- Diikuti dengan krim masakan. Gaul sebati.
- Angkat dan hiaskan dengan daun parsli.
SPAGHETTI CHICKEN CARBONARA
Bahan-bahan:
- 160 gm spageti – rebus dan tos
- 1 senduk sos carbonara
- 1 sudu makan isi ayam yang dipotong dadu
- 1 sudu makan cendawan Shitake – dihiris
- 2 biji bebola ayam – digoreng
- Daun parli – hiasan
Cara Memasak:
- Masukkan pasta yang telas direbus tadi ke dalam pinggan. Ketepikan.
- Dalam kuali, masukkan sos carbonara, isi ayam, cendawan shitake dan bebola ayam. Masak seketika.
- Selepas itu, angkat dan hidangkan di atas pasta tadi.
- Hiaskan dengan daun parsli. Sedia dinikmati.
Resipi: Harmony Zone Puncak Alam, Selangor (En. Zawari Yahya Udni & En. Farizal)
CUBA JUGA RESIPI PASTA SEDAP INI:
Resipi Pasta Spiral Goreng. Sesuai Dijadikan Sarapan & Bekal Anak Ke Sekolah.
http://www.rasa.my/nak-makan-pasta-sedap-tapi-nak-resipi-senang-hah-pasta-carbonara-mayones-ni-memang-terlajak-mudah/