Kuetiau Ladna, Sedap Dimakan Pada Bila-Bila Masa

Share

Apabila terasa bosan dengan kuetiau goreng, apa kita cuba buat kuetiau ladna. Hidangan ini sedikit berkuah dan cukup lengkap dengan protein dan juga sayur-sayuran.

Jom kita lihat langkah demi langkah untuk membuat kuetiau ladna ini.

KUETIAU LADNA

Kuetiau Ladna, Sedap Dimakan Pada Bila-Bila Masa

LANGKAH DEMI LANGKAH CARA MEMBUAT

1. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan sebungkus kuetiau yang jenis halus.


2. Letak kicap anggaran 5 sudu besar. Gaulkan sebati. Angkat dan ketepikan.


3. Panaskan minyak masak. Tumis 4 ulas bawang putih yang dicencang halus sampai naik bau.


4. Masukkan isi ayam.


5. Letak sedikit lada sulah. Ini untuk hilangkan bau hanyir ayam.


6. Masuk udang. Boleh juga guna sotong.


7. Masukkan cili padi. Jumlah cili padi bergantung kepada tahap pedas yang anda suka.


8. Masuk lobak merah dan batang pak choy. Kacau lagi.


9. Letak 2 atau 3 sudu besar sos tiram.


10. Masukkan 4 cawan air.


11. Masukkan kiub ayam.


12. Masukkan cili merah dan cili benggala hijau.


13. Perasakan dengan garam ikut cita rasa.


14. Bancuh 1 sudu besar tepung jagung dengan sedikit air.


15. Pecah 2 biji telur ayam. Masuk dalam kuali. Kacau sikit-sikit je.


16. Masukkan sayur.

17. Siap.

18. Cara penyediaan, tuang kuah atas kuetiau yang telah disiapkan tadi.

Selamat mencuba!

Nampak sedap, kan?

Sumber: Liza Idris

IKLAN