Segala ketidak tentuan telah terjawab. Umum mengetahui Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah berkenan menerima peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Bagaimanapun baginda berkenan melantik Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri Interim sementara menunggu pendirian baharu Perdana Menteri selaras dengan Perkara 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan.

Selaku Perdana Menteri sementara, beliau akan menguruskan pentadbiran negara sehingga Perdana Menteri dan ahli Kabinet baharu dibentuk. Rakyat hanya mampu menanti dan melihat perkembangan politik seterusnya dengan tenang. 

Inilah wajah Tun Mahathir yang kelihatan tenang dan menjalankan tugas seperti biasa. Dalam laman instagram chedetofficial, kata beliau ia adalah satu lagi hari biasa di pejabat ,”Just another day in the office”.

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini memulakan tugas sebagai Perdana Menteri Interim. Dr Mahathir dilihat memasuki Perdana Putra, yang menempatkan pejabat Perdana Menteri, pada pukul 9.29 pagi tadi..

 

https://www.instagram.com/p/B8-hHj5hPbX/

Dalam pada itu pihak media ynng bertunggu tangga di hadapan Istana dan gigih mendapatkan berita dan maklumat terbaru tentang perkembangan politik negara turut dikejutkan dengan keperihatinan Yang DiPertuan Agong , Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah

IKLAN

Baginda berkenan berangkat (turun padang sendiri ) mengurniakan makanan tengah hari MC D kepada petugas media yang membuat liputan di Pintu 2 Istana Negara.

Keperihatinan Yang Di Pertuan Agong Menyentuh Hati Rakyat

https://www.instagram.com/p/B8-2GUvn2kF/

Sebelum ini petugas media dikurniakan KFC.  Dalam keadaan begini kemurahan hati dan keperihatinan YDPA amat-amat dihargai.

IKLAN

Terima kasih Tuanku.

https://www.instagram.com/p/B88pxVrnaJR/

Pejabat Perdana Menteri dan Yayasan Perintis Malaysia juga turut prihatin menyediakan pelbagai jenis minuman dan makanan kepada kumpulan media yang berkumpul di hadapan pintu masuk pejabat berkenaan di Putrajaya.

Keperihatinan Yang Di Pertuan Agong Menyentuh Hati Rakyat

IKLAN

Penghantaran minuman dan makanan dilakukan oleh dua pegawai pejabat berkenaan pada jam 2.30 petang manakala wakil Yayasan Perintis Malaysia pada jam 2.50 petang di pintu awam dan pintu protokol pejabat pemimpin negara itu. 

Keperihatinan Yang Di Pertuan Agong Menyentuh Hati Rakyat

Bekas Menteri Pendidikan, YB Dr. Maszlee Malik juga sempat memberi air kotak kepada pengamal media sebelum memasuki Istana Negara.

Peranan wartawan dan petugas media sememangnya amat penting dalam menyalurkan maklumat terkini kepada rakyat.

Moga negara kita terus aman dan sejahtera. 

Sumber : Sinar Harian , Astro Awani

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI