17475177_xxl

Terdapat pelbagai produk penuras air di pasaran membuatkan ramai pengguna berfikir sejauh mana keperluannya di ruang dapur dan kediaman secara keseluruhan? Sebenarnya banyak kelebihan yang perlu diketahui melalui pemasangan penuras air ini. Apa yang pasti ia bukan sekadar menjadikan air minuman lebih segar dan sihat, malah memberi manfaat yang pelbagai kepada pengguna.

Jenis Penuras Air
Terdapat beberapa jenis penuras air di pasaran. Pastikan anda memilih jenis yang sesuai dengan situasi dan keadaan di kediaman anda.

  • Jag penuras

Bagi penuras air jenis ini, sesuai digunakan di lokasi yang tiada penuras air dan penggunaan dalam kuantiti yang tidak terlalu besar. Anda hanya perlu mengisi jag tersebut dengan air kosong. Biarkan air turun ke dasar dengan melalui penuras di dalam jag tersebut. Selepas itu air sedia diminum. Mudah dan praktikal.

  • Penuras kepala paip

Penuras kepala paip lazimnya dipasang pada kepala paip dan membenarkan anda mendapatkan air yang bersih melalui paip di dapur anda. Saiznya yang kecil dan fungsi yang membolehkan anda menutup penuras agar dapat menjimatkan penggunaan penuras. Ia dilakukan apabila anda memerlukan air biasa untuk kerja dapur.

  • Penuras bawah sink

Penuras jenis ini dipasang di bahagian bawah singki. Biasanya fungsi penuras bawah singki agak sama dengan penuras kepala paip. Yang membezakan cuma ia dipasang di bahagian singki dan nampak lebih kemas untuk ruang dapur. Kelebihannya ia mampu bertahan untuk jangka masa yang lebih lama berbanding penuras jenis jag dan kepala paip.

  • Penuras untuk kediaman

Penuras untuk kediaman berfungsi untuk menapis air bagi keseluruhan kediaman. Ia dipasang pada sumber air di satu-satu kediaman. Anda perlukan penuras jenis ini sekiranya bekalan air ke kediaman anda sangat teruk kualitinya. Hasilnya anda boleh gunakan air yang dituras bukan sahaja sebagai minuman, sebaliknya digunakan untuk masakan, mandi dan sebagainya.

Sejauh mana kepentingan penuras air

1.Penuras air menjadikan bekalan air lebih segar dan rasa yang lebih enak kerana bahan cemar sudah ditapis.

IKLAN

Kelebihan dan Manfaat Penuras Air

2.Pemasangan penuras air di dapur dan kediaman banyak membantu dari segi mengurangkan kos. Bayangkan berapa banyak air dalam botol yang tidak lagi perlu anda beli kerana memiliki penuras air yang menjamin kebersihan air.

3.Penuras air mampu mengurangkan pelbagai masalah kesihatan kerana kandungan klorin dalam air sudah ditapis.

Kelebihan dan Manfaat Penuras Air

IKLAN

4.Penuras air juga mengekalkan kandungan mineral dalam air di samping mengimbangi pH dalam air supaya tidak menjadi berasid.

5.Air yang bersih dapat diperoleh bukan sahaja untuk kegunaan minuman sebaliknya pelbagai aktiviti di dapur seperti memasak, membersihkan sayur dan buah dan sebagainya.

Kelebihan dan Manfaat Penuras Air

6.Kanak-kanak turut mendapat manfaat melalui air yang dituras. Ini kerana melalui air yang bersih dan sihat, tubuh kanak-kanak dapat membina sistem imun.

IKLAN

7.Penuras air dapat melindungi tubuh daripada menerima lebih daripada 2,100 jenis toksin yang terkandung dalam air biasa yang tidak dituras.

Sumber gambar: 123 royalty free

Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.

4 Cara Mudah Elak Daging Liat & Keras

Bahan Semula Jadi Boleh Dijadikan Bahan Mencuci Di Dapur

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI