
Hati teringin nak masak kek buatan sendiri. Kadangkala bila beli tak dapat sebagaimana rasa yang kita inginkan. Terlebih manis dan sebagainya. Ini min kongsi cara mudah buat kek span tanpa guna oven. Korang pasti teruja nak buat.
Resipi kek pandan span

5 biji (blend sehingga gebu)
Secawan gula halus
1 sudu kecil Pewarna hijau
1 sudu kecil penuh Ovelete
Bahan B (ayak sama)
2cawan gandum
1sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
Bahan C
Setengah cawan minyak
Secawan air masak pandan(bukan panas)
Cara memasak:
1.Ambil bahan blend masukkan ke dalam bekas bahan B dan kacau sebati (kacau manja secara manual saja)
2.Kemudian masukkan minyak kacau sikit then masukkan air kacau sebati “adunan mcm cair tak pekat”.
3.Masukkan ke dalam loyang (sapu minyak sikit supaya kek xmelekat bila dah masak nanti) dan kukus atau bakar sehingga masak (40 minit)
Kredit resepi: asieyaa asr
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Biskut Kacang Peas Mudah & Sangat Legend

Biskut Kacang Peas memang sangat sedap dan merupakan salah satu biskut raya yang jadi kegemaran ramai. Sangat ringkas sahaja resipi biskut ni. Rasanya yang lemak, rangup dan tidak terlalu manis, membuatkan rasa tak jemu menikmatinya. Resipinya cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Cubalah. Saudari Afieza Ariffin ada kongsikan resipinya. Sangat berbaloi untuk dicuba sempena Aidilfitri tahun ni. Pasti lebih meriah raya anda. Buat sendiri ni lebih jimat. Sekali buat dapat berbalang-balang. Jom cuba!
CARA MEMBUAT BISKUT KACANG PEAS SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN:
1 kg kacang peas kisar
1 kg tepung gandum – beli online disini
3 cawan @ 500gm gula icing – beli online disini
700ml/gm minyak mazola – beli online disini
1 sudu kecil garam halus – beli online disini
Telur kuning & campur sedikit pewarna kuning untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Di dalam bekas, campurkan garam bersama tepung kacang peas. Gaul.

2. Masukkan tepung gandum dan juga gula.

3. Gaul sebati hingga seperti ini.

4. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.

5. Bila doh sudah sempurna, boleh guna sudu untuk membentuk kuih atau boleh juga guna apa-apa acuan yang digemari. Susun dalam dulang pembakar.

6. Tekan bahagian tengah menggunakan straw besar dan sapu bancuhan kuning telur.

7. Bakar biskut selama 15 minit atau sehingga masak. (boleh guna suhu 170C)

Kredit resipi & foto: Afieza Ariffin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Sayur Masak Bening Yang Sedap, Ringkas & Mudah Masak
Chef Kongsi Resipi Daging Goreng Thai Yang Sedap & Mudah Masak
Resipi Murtabak Daging & Kuah Cuka Bawang Macam Di Bazar Ramadan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Orange Chiffon Cake, Aroma Oren & Gebu Gabas

Hinggu ni nak masak apa ya. Jom buat kek pulak, anak-anak mesti suka ni. Kita cuba buat kek chiffoun pulak. Kaya dengan rasa oren
Lembut aje bila gigi bersentuhan dengan kek ni.
RESEPI ORANGE CHIFFON CAKE FLUFFY.

.
BAHAN-BAHAN :
Loyang : 7″ removable loose pan
Bahan A :
- 32gm minyak
- 65gm jus oren
Bahan B :
- 68gm tepung kek
- Secubit garam
Bahan C :
- 4 biji kuning telur
Bahan D :
- 4 biji putih telur
- 50gm gula
- Secubit cream of tartar/ cuka
CARA PENYEDIAAN :
1. Panaskan bahan A di atas kuali dengan apai kecil hingga panas. Matikan api.
2. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan bahan C dan gaul hingga menjadi adunan yang halus.
4. Pukul bahan D menjadi meringue tahap soft peak sahaja. ( jangan sampai stiff peak)
5. Masukkan 1/3 daripada meringue tadi kedalam adunan kuning telur dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan adunan kuning telur ke dalam baki meringue tadi dan gaul menggunakan spatula hingga sebati.
7. Bakar dalam oven yg sudah di panaskan terlebih dahulu.
Bakar :
180°C : 15 minit
Minit yg ke 14, buka dan keluarkan kek dan hiris bahagian atas kek, ( rujuk gambar) ambik masa seminit sahaja untuk hiris, masukkan semula dan sambung bakar pada suhu
150°C : 35 minit atau hingga masak. ( bergantung oven masing2)
Bila dah masak, tunggu sejuk baru keluarkan dari loyang.

.
Selamat Mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kek Pandan Gula Melaka , Sedap Dimakan Bila Bila Masa.


Kek yang sedap dengan aroma daun pandan yang segar dan rasa gula Melaka pada buttercream menambahkan kelazatan rasanya. Lembut manis memang sedap dijadikan pencuci mulut mahupun untuk dimakan masa moreh di bulan Ramadan nanti.
Paling lazat buttercream frosting di atasnya turut diberi rasa karamel pandan yang dititiskan sedikit di atasnya. Jom kita ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Huzzaeen Rosli ini.
KEK PANDAN GULA MELAKA
BAHAN KEK:
- 200gm tepung gandum – beli online DI SINI
- 1/2 sudu teh baking powder- beli online DI SINI
- 125gm unsalted butter
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh esen vanila – beli online DI SINI
- 200gm gula castor – beli online DI SINI
- 2 biji telur gred A
- *75gm santan kotak – beli online DI SINI
- *25gm air
- *2 sudu besar jus pandan – beli online DI SINI
- *pewarna hijau – beli online DI SINI
- (*campur sekali)
CARA MEMBUAT:
- Panaskan oven.
- Ayak tepung dan baking powder.
- Pukul mentega, vanilla dan garam hingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga gebu.
- Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
- Masukkan campuran santan, air, jus pandan dan perwarna.
- Masukkan tepung dan gaul sebati.
- Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dalam acuan dan bakar sehingga masak. Suhu 160c selama 25 minit.


GULA MELAKA SWISS MERINGUE BUTTERCREAM FROSTING
BAHAN KARAMEL:
- 50gm gula Melaka dihancurkan
- 2 helai daun pandan
- 1/8 cawan air
CARA MEMBUAT:
- Untuk menyediakan karamel, campurkan gula melaka, daun pandan dan air dalam periuk.
- Masakkan sehingga gula larut.
INFO: Sediakan awal dan biarkan sejuk.

BAHAN BUTTERCREAM:
- 3 biji putih telur
- 110gm gula castor – beli online DI SINI
- 150gm unsalted butter
- Secubit garam
- 1 sudu teh esen vanila- beli online DI SINI
CARA MEMBUAT:
- Campurkan putih telur, gula dan garam dalam bekas kalis panas dan boiler. Pastikan gula larut..
- Pukul adunan telur hingga kental.
- Perlahankan mixer dan campur mentega sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
- Campurkan karamel gula melaka dan pukul hingga sebati. Boleh tinggalkan baki sedikit jika suka.
- Sedia dipaipkan ke atas kek.
*Baki gula karamel boleh dititiskan dititiskan atas permukaan kek (butter cream) untuk rasa lebih ummph.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Puan Huzzaeen Rosli
FB : Huzzaeen Rosli
ANDA SEDANG MENCARI OVEN TERKINI NAK MEMBAKAR KEK, JOM BELI ONLINE DI SINI.
ANDA MUNGKIN MEMINATI VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Jejaka Ini Kongsi Cara Buat Kek Span Pandan Paling Mudah & Dijamin Menjadi! Boleh Pakat Cuba.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

