Menu minum petang hari ni kita buat special kek. Gerenti ramai yang suka nanti. Kek kotel berkrim ni sedapnya makan ketika sejuk. Memang lah sedap bila dilapisi dengan buah buahan. Makan pun tak rasa muak.

KEK KOKTEL BERKRIM

Bahan untuk kek:

5 biji telur(asingkan putih dan kuning)

Sebatikan kuning telur dulu (guna whisk je)

Masukkan

¼ cawan minyak jagung-beli online di sini

¾ cawan air

Kacau lagi hingga sebati

½ sudu kecil lemon jus atau sunquick pun boleh

Kacau sebati ketepikan dulu

Dalam 1 bekas, masukkan

1 cawan tepung gandum serbaguna-beli online di sini

¼ cawan gula kastor-beli online di sini

½ sudu besar baking powder-beli online di sini

½ sudu kecil garam

Gaul sebati dahulu

IKLAN

Masuk adunan kuning telur tadi

Gaul hingga tercampur rata

Ketepikan dulu

Mix putih telur sekejap hingga berbuih

Masuk ½ sudu kecil cream of tartar

Mix lagi hingga berbuih kecil-kecil

Masuk sedikit demi sedikit

¼ cawan gula.

Mix terus hingga jadi meringue(bila tonggeng telur tu tak jatuh)

Bila dah siap,masuk adunan putih telur tu sikit-sikit dalam adunan kuning telur tadi. Kaup balik hingga sebati

IKLAN

Panaskan oven 180 dan bakar kaedah water bath.Loyang untuk kek 8 inci.Loyang untuk isi air panas 10 inci.

Sapu loyang dengan minyak. Lapik baking paper.Tuang kek ke dalam loyang.Isi air panas ke dalam loyang 10 inci.Letak loyang kek ke dalamnya. Bakar selama 30 minit.

Untuk cream (masak guna non stick pan)

2 biji kuning telur-whisk sebati dulu

150ml susu cair

½ cawan susu pekat

Esen vanilla

Sebatikan semua bahan.

Masak api sederhana. Sentiasa kacau hingga nampak sikit pekat.

Masuk 11/2 sudu kecil tepung gandum.Bancuh dengan sedikit air.

Masuk dan kacau hingga nampak berkrim macam susu pekat.Tutup api.

IKLAN

Putar whipping cream hingga kental

Masuk cream . Kacau hingga tercampur rata

Siap ketepikan dulu

Bila kek dah masak,sejukkan dulu.Potong 2 bahagian.Letak lapis pertama dalam 1 bekas,tuang cream, tabur fruit cocktail.

Lerai lapisan ke dua kek.Sapu cream.tabur fruit cocktail.Dah siap sejukkan dulu, baru potong.

Kredit: Iedajahaya

Klik sini

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Jumpa Resipi Kek Batik Coklat Cheese Sedap, Terus Tak Pandang Yang Lain 

Kek Ombak Rindu Ni Harum Aromanya Kerana Ada Perasa Ros

Resipi Kek Lobak Merah Edisi Mudah, Guna Sukatan Cawan Je