
Wow! Hanya guna 3 bahan ringkas sahaja, anda boleh hasilkan kek keju yang lembut dan gebu. Ramai yang dah cuba tau. Malah resipi ni juga telah dikongsi hampir puluhan ribu kali di Facebook. Ha..Jangan tak percaya. Rata-rata yang dah ‘try’ tu bagi feedback yang bagus. Jom cuba! Mana tahu anda gemarkannya. Bolehlah buat untuk raya nanti.
KEK KEJU 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Langkah 1:
Langkah 2:
Langkah 3:
Hasilnya:
Kredit resipi & foto: Norlizah Mohd Yacob
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Lumut Kukus Sedap, Gebu & Super Lembut

Bagi peminat Kek Lumut Kukus, resipi perkongsian saudari Nor Hairiyah Hassim ni antara yang boleh dicuba. Nampak sedap kan? Menurut pemilik resipi, kek ini jika makin lama disimpan, makin sedap rasanya. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK LUMUT KUKUS SEDAP, GEBU & LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji telur (gred A)
- 250gm mentega tanpa garam ( unsulted butter – empunya resipi guna buttercup sahaja)
- 1 tin susu pekat manis
- 1 tin horlicks
- 1 cawan kaya – bekas kecil
- 1/2 tin nestum – kisar
- 1 tin tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 sudu makan perisa pandan
- Pewarna hijau secukupnya
( untuk sukatan tin, guna tin susu pekat manis)
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu. Setiap sebiji telur dimasukkan, putar dalam 2 minit.
2. Masukkan esen vanilla, perisa pandan dan pewarna hijau. Putar lagi hingga sebati.
3. Seterusnya, masukkan susu pekat manis, horlicks, kaya dan nestum.
4. Tambahkan juga tepung gandum yang telah diayak. Gaul hingga semua bahan sebati.
5. Tuang adunan Kek Lumut ke dalam loyang atau bekas bersesuaian. Jangan tuang sampai penuh sebab kek ini akan naik walaupun ia tak guna bahan penaik.
6. Tutup kek menggunakan aluminium foil atau plastic wrap. Hentak sikit loyang bagi mengeluarkan gelembung udara.
7. Panaskan air dalam periuk kukusan, letak loyang dan kukus guna api sederhana selama 3-6 jam. ( empunya resipi kukus selama 3 ½ jam sahaja.
8. Sejukkan kek dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nor Hairiyah Hassim
Kek Mangga Cheese Ni, Nikmat Sungguh Bila Dimakan Sejuk

Selepas makan malam, tekak teringin pemanis mulut pula. Dapat makan kek dengan lelehan cheese memang puas makan. Kombinasi mangga dan cheese memang tak muak makan. Simpan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap.
KEK MANGGA CHEESE
Bahan-bahannya:
1 sudu besar ovalette-beli online di sini
3/4 gula halus
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla-beli online di sini
2 sudu besar kordial mangga
1 sudu teh pewarna lemon yellow
1/2 cawan minyak jagung-beli online di sini
1/2 susu full cream
2 cawan tepung naik sendiri-beli online di sini
Cara membuat:
1.Mix ovallete, gula dan telur sampai kembang gebu.
2.Masukkan susu full cream, minyak jagung, esen vanilla, pewarna makanan (lemon yellow) dan kordial,mix sampai sebati.
3.Kemudian masukkan tepung naik sendiri dan mix sampai sebati.
4.Kukus kek 15 minit-20 minit
Topping Cream Cheese Leleh:
250 gram cream cheese
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan susu full cream
1/4 cawan susu pekat (suka manis boleh + susu pekat)
Cara membuat:
1.Mix kesemua bahan.
2.Hiaskan dengan potongan mangga dan filling mangga.
Kredit: Ummu Yusuf
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Resipi Masak Lemak Cili Api Ikan Kembung Campur Kacang Buncis
Agar-Agar Lumut Butter. Ikut Cara Ni Hasilnya Pasti Menjadi Elok
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Biskut Coklat Cip Rasa Orenlah Pulak, Sedap Aje Ngunyahnya

Biasanya bila buat coklat cip pastilah rasa coklat atau koko. Tapi Orange Chocolate Chip Cookies @ Biskut Oren Coklat Cip ni beraroma dan kaya dengan rasa oren .
Bagi mereka yang inginkan kelainan rasa bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea dalam FB Rasa Share Resipi ini. Untuk menyedapkan lagi biskut ini coklat cip, hirisan badam dan cornflakes menjadikan ia rangup dan nikmat dikunyah. Berbaloi dicuba.
ORANGE CHOCOLATE CHIP COOKIES
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 250gm mentega
- 160gm gula kastor
- 1 biji telur gred A
- 1 biji kuning telur gred A
- 1 sudu kecil esen oren
- pewarna oren
Bahan B ( diayak ) :
- 300gm tepung gandum
- 20gm tepung jagung
- 1/2 sudu kecil serbuk penaik
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 sudu kecil emplex
Bahan C :
- 150gm coklat cip
- 100gm hirisan badam
- 50gm cornflakes ( diramas halus )
.
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula sehingga sebati .
2. Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul rata .
3. Masukkan pula esen oren dan juga pewarna .
4. Kemudian satukan Bahan B ke dalam Bahan A .
5. Kacau sebati .
6. Akhir sekali masukkan Bahan C .
7. Kaup balik adunan sehingga semua adunan mesra .
8. Ambil sedikit adunan dan letakkan di dalam loyang pembakar .
9. Pastikan dijarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang ketika dibakar .
10.Ulang proses sehingga selesai .
11. Panaskan oven, bakar pada suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing .
12. Setelah masak , sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara .
.
Selamat mencuba ya.
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
FB : Rasa Share Resipi
NAK BELI OVEN PALING EFISYEN DAN TERBAIK, JOM BELI ONLINE DI SINI
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO MASAKAN INI :