Menu kek antara yang digemari dan mudah disediakan. Rata-rata menyukai kek zaman mak kita dulu bukan hanya mudah buat malah tidak menjemukan. Boleh ikut langkah yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan:
Step 1
Mixkan bahan dalam mangkuk hijau hingga kembang/gebu (10-15 minit)
Step 2
Masuk telur 1 by 1 sampai habis. Mix hingga sebati.
Step 3
Masukkan tepung sikit² hingga habis (TJ kebushkan saja sekali gus😂). Mix sebati.
Step 4
Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 campurkan 2 sudu kecil serbuk koko. 1 lagi biarkan ori.
Masukkan selang seli 2 adunan ni ke dalam loyang sampai abes. Kali ni TJ taburkan choc chip (sesekali mengkhianat resepi 😝)
Panas kan oven 200c 15minit (kenali oven memasing, oven TJ jenis lambat panas🥴)
Step 5
Bakar 180c 45-50 minit. Dah ada bunyi keting keluarkan dan terbalikkan atas redai. Lepas tu terbalikkan semula.
Ok kek dah ready untuk di ngap. Kek paling mudah nak buat. Kalau malas memang jadi susah.😂🤣
credit : Tina Jair
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Mama Carey, Renyah Dibuat Tapi Tetap Ramai Peminat
Biskut ni kalau nak dibuat memang tangan kena seni. Nak buat biskut tu dah satu hal. Nak melukis atas biskut tu pun satu hal. Memang agak renyah nak buat biskut mama carey tapi biskut ni ramai peminat tau.
MAMA CAREY
BAHAN-BAHAN
200 gram mentega
110 gram gula aising
Secubit garam
1 biji telur ayam
300 gram tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
BAHAN AISING
1 biji putih telur
180 gram gula aising
1 sudu besar tepung jagung
Coklat emelco
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega, gula aising dan garam yang telah diayak. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
2. Masukkan tepung dan susu tepung yang dah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
3. Bungkus doh di dalam plastik dan masukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 15 minit.
4. Panaskan oven, keluarkan doh yang telah disejukkan tadi. Canai doh dan tekap dengan acuan.
5. Bakar adunan 150 c selama 10 minit sehingga separuh masak.
CARA MEMBUAT AISING
1. Pukul putih telur sehingga kembang.
2. Masukkan gula aising dan tepung jagung. Pukul bahan dengan highspeed sehingga adunan likat.
3. Masukkan dalam piping bag, dan piping ke atas biskut. Buatkan corak menggunakan coklat emelco.
4. Bakar sekali lagi selama 10 minit sehingga adunan masak. Sejukkan sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba!
Kek Coklat Kukus, Ringan Dan Lembut Teksturnya
Kek coklat kukus ini tak kurang sedapnya berbanding jika dibakar. Ia cukup mudah, lembut dan sedap.
Lagi menarik, tak perlu nak bakar, hanya guna pengukus je. So, bagi yang tak ada oven, jangan susah hati. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Noriza Awang Hamat ini ye. Selamat mencuba.
Kek Coklat Kukus
Bahan-bahan:
Bahan-bahan (kisar):
2 cawan serbuk koko
Dua cawan gula – boleh beli online di sini
2 cawan minyak masak – boleh beli online di sini
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
8 biji telur
Bahan Lain:
2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
Dua sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
*ketiga bahan ni diayak
Bahan Untuk Topping Coklat:
Coklat masakan – boleh beli online di sini
Sedikit Marjerin – boleh beli online di sini
Cara Memasak Kek C – coklat Kukus:
Dalam satu mangkuk, masukkan bahan yang dikisar berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu. Nak lebih mudah, kisar semua bagi sebati.
Sapu mentega pada loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang dikisar tadi.
Panaskan air kukusan terlebih dahulu. Kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk topping, satukan semua bahan dalam satu mangkuk dan masak secara ‘double boiler”. Kemudian tuang ke atas kek. Boleh hias dengan badam di atasnya kalau suka. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin
Orang kita memang suka menggunakan kelapa dalam masakan. Tak kiralah kelapa kering atau pun kelapa segar.
Jika anda penggemar kelapa, bolehlah cuba resipi kek kelapa yang dikongsi khas jauh dari Jerman.
Resipi yang dikongsi Julita Salleh ini, diperoleh daripada ibu mertuanya yang merupakan orang Jerman dan menetap di sana.
KEK KELAPA
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
250ml cream cheese @ whipping cream (saya cadangkan guna cream cheese lagi sedap sebab kawan-kawan dah cuba dan bandingkan dengan whipping cream)
150g gula – beli online di sini
250g kelapa kering
Secubit garam
Sedikit essen vanilla – beli online di sini
5g @ 7g (1 sudu besar) baking powder – beli online di sini
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick | Dapur Rasa Live
TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masukkan telur, gula, essen vanilla dan secubit garam dalam bekas. Kacau-kacau sebati.
2. Lepas tu, masukkan kelapa kering, kacau-kacau sebati.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Masukkan cream cheese atau whipping cream. Kacau sebati.
4. Simpan adunan tadi dalam peti ais selama 30 minit. Selepas 30 minit, keluarkan dan kacau-kacau.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Masukkan baking powder, kacau-kacau dan boleh masukkan dalam mould bakar. Sapu sedikit mentega pada mould dan letak baking paper.
6. Guna suhu 170C selama 35 atau 45 minit, tengok ketuhar masing-masing.
Kredit resipi: Julita Binti Salleh
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Wanita Ini Kongsi Tip Rahsia Buat Bahulu Menjadi Cantik & Lembut
Resipi Orang Lama Yang Sedap, Gulai Daging Tulang & Nangka Muda
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: