Menu kek antara yang digemari dan mudah disediakan. Rata-rata menyukai kek zaman mak kita dulu bukan hanya mudah buat malah tidak menjemukan. Boleh ikut langkah yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan:
Ads
Step 1
Mixkan bahan dalam mangkuk hijau hingga kembang/gebu (10-15 minit)
Step 2
Masuk telur 1 by 1 sampai habis. Mix hingga sebati.
Step 3
Masukkan tepung sikit² hingga habis (TJ kebushkan saja sekali gus😂). Mix sebati.
Step 4
Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 campurkan 2 sudu kecil serbuk koko. 1 lagi biarkan ori.
Masukkan selang seli 2 adunan ni ke dalam loyang sampai abes. Kali ni TJ taburkan choc chip (sesekali mengkhianat resepi 😝)
Ads
Panas kan oven 200c 15minit (kenali oven memasing, oven TJ jenis lambat panas🥴)
Ads
Step 5
Bakar 180c 45-50 minit. Dah ada bunyi keting keluarkan dan terbalikkan atas redai. Lepas tu terbalikkan semula.
Ok kek dah ready untuk di ngap. Kek paling mudah nak buat. Kalau malas memang jadi susah.😂🤣
Kek Keju Leleh Pandan gebu ni tentunya anda perlu cuba. Kombinasi yang sangat padan, sangat enak dinikmati bersama krim dan parutan keju. Memang sedap! Bagi anda yang suka sangat makan Kek Keju Leleh ni, boleh cuba resipi perkongsian saudari Ummydarwisha Mansor ni. Pasti puas hati.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Kadang lepas makan kita rasa nak makan sesuatu yang manis sebagai pencuci mulut. Nak buat sesuatu yang senang? Cuba buat agar-agar oreo ni. Guna 4 bahan saja. Tak perlu susah-susah. RASA kongsikan resipinya. Nanti boleh cuba buat.
AGAR-AGAR OREO
.
BAHAN-BAHAN
1 bungkus agar-agar tali
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 peket biskut Oreo
.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan 1200 ml air ke dalam periuk. Masak bersama agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau selama 5 minit. Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan.
4. Susun biskut dalam loyang. Tuangkan adunan agar-agar tadi.
5. Tunggu sejuk sekejap dan masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, potong ikut cita rasa anda.
Minum petang hari ni kita buat menu yang anak-anak suka, iaitu muffin koko. Tak susah pun buatnya jika cukup bahan-bahan di dapur. Nak sedap tambah lagi dengan chocolate chip. Jangan terlebih gaul untuk menghasilkan muffin yang gebu dan moist.Gula perang boleh digantikan dengan gula kastor yang dikisar halus.Buat lebih boleh sedekah pada jiran tetangga.
BAHAN A 2 biji telur 1 cawan gula perang 1 cawan susu segar 1 cawan minyak jagung 1/2 tsp esen vanilla
BAHAN B 2 cawan tepung gandum 1 tsp baking powder ½ tsp baking soda 2 tbsp dark powder cocoa ½ cawan choc chips
Cara membuat:
1. Satukan semua bahan A di dalam bekas. Kacau sebati. (guna whisk) 2. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. 3. Masukkan bahan yang diayak ke dalam bahan A tadi.Gaul rata. 4. Masukkan pula coklat chip. Gaul sedikit. 5.Tuang adunan ke dalam cup (3/4 penuh) dan taburkan chocolate chips di atas nya sebagai hiasan. 6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.