Kali pertama terpandang karipap ini, saiznya menjadi perhatian. Memang besar. Malah lebih besar daripada tapak tangan orang dewasa. Sebab itulah nama diberikan sebagai Karipap Gergasi.

Gerai Mak Masak Cravers menampilkan karipap bersaiz besar. Karipap ini mempunyai tiga pilihan menu iaitu karipap gergasi inti ayam, karipap gergasi inti daging dan karipap gergasi inti telur. Semuanya dijual pada harga RM3 setiap satu.

Karipap Gergasi Istimewa, Inti Padat, Rangup, Sedap Dimakan Panas-Panas

 

Menurut empunya gerai, Siti Nur Hawa Binti Abu Samah, perniagaan karipap gergasi sudah bermula sejak Oktober 2018. Sambutan pelanggan juga semakin hari semakin menggalakkan.

“Karipap adalah kuih kegemaran dalam keluarga saya. Jadi memang kami kerap buat karipap untuk dimakan seisi keluarga. Kemudian cuba buat dan jual di gerai. Sambutan daripada orang ramai membuatkan saya makin serius dan buka gerai secara sepenuh masa. Selain karipap ada juga Portugese Egg Tart,” kata Hawa.

SEDAP DAN RANGUP

IKLAN

Karipap Gergasi Istimewa, Inti Padat, Rangup, Sedap Dimakan Panas-Panas

Doh karipap yang diadun dengan bahan-bahan sebati menjadikan Karipap Gergasi sedap dan rangup. Resipi yang digunakan untuk membuat karipap adalah resipi turun-temurun daripada ibunya, Puan Nor Anita binti Md Zain.

“Ibu saya memang pandai buat karipap dan selalu dapat pujian karipapnya sedap. Bahan inti ditumis lama dan mesra menjadikan rasa inti karipap itu sedap. Doh karipap pula apabila digoreng jadi rangup bila dimakan. Itulah sebabnya saya ikut resipi yang ibu saya berikan,” ujarnya lagi.

Hawa amat gembira kerana sambutan pelanggan sangat baik dan menggalakkan. Setiap hari akan dapat komen positif daripada pelanggan dan permintaan semakin tinggi dari sehari ke sehari.

IKLAN

 

Karipap Gergasi Istimewa, Inti Padat, Rangup, Sedap Dimakan Panas-Panas

FOKUS PADA BISNES

IKLAN

Sebelum fokus pada bisnes gerai Karipap Gergasi, Hawa adalah kakitangan perbankan dalam bidang jualan dan pemasaran. Namun minat kepada berniaga tidak pernah luput apatah lagi dia memang sudah mula berniaga kuih-muih bersama ibunya sejak kecil lagi.

Malah Hawa amat beryukur kerana mendapat sokongan daripada ibu, ayah, suami dan adik-adiknya.

“Saya memang suka berniaga dan dari kecil dah ikut ibu berniaga kuih. Saya berhenti kerja selepas saya rasakan cukup pengalaman dalam bidang jualan. Saya berhasrat mempraktikkan kemahiran membuat kuih yang saya belajar daripada ibu. Kemudian gabungan dengan kemahiran yang saya ada. Lagipun saya juga graduan UiTM dalam bidang Pentadbiran Perniagaan Antarabangsa. Ilmu yang saya ada dan minat berniaga, boleh saya fokus untuk naikkan Karipap Gergasi,” katanya lagi menutup bicara.

 

INFO GERAI
Nama gerai: Mak Masak Cravers
Pemilik: Siti Nur Hawa Binti Abu Samah & Muhammad Adib Izudin Bin Abu Samah
Lokasi: Bazar Makan Seksyen 19, Shah Alam
Waktu operasi: 12.00 tengah hari hingga 6.00 petang
Wajib cuba: Karipap Gergasi Daging

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI