
Hari ni tekak terasa nak makan yang manis-manis. Jom kita buat karamel sagu berkrim. Sedapnya, lapisan bawah tak berapa manis. lapisan atas pula berkaramel. Alahai sedapnya, sejuk tekak menikmatinya.
KARAMEL SAGU BERKRIM
Bahan-bahan:
Loyang 4 inci
Kukus dalam kuali jer.didihkan dulu air kukusan
Untuk sagu:
¼ cawan sagu. Cuci toskan
Didihkan 1 1/2 cawan air
Masuk sagu kacau supaya sagu tak berketul
Bila sagu dah nampak jernih, tutup api.
Tuang sagu dalam penapis
Siram dengan air sejuk peti ais
Kacau, toskan.
Untuk karamel:
4 sudu besar gula
1 sudu kecil air
Masak hingga gula cair dan perang,tutup api
Tuang dalam loyang. Ratakan seluruh dasar loyang, ketepikan dulu.
Untuk adunan cream:
Masuk 2 biji telur ke dalam satu bekas
Pukul guna whisk atau garpu sekejap
Masuk 3 sudu besar gula
Kacau lagi hingga gula larut
Masuk
1 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanilla
Kacau rata, tapis.
Masuk sagu tadi, Kacau supaya sagu tak bercantum
Tuang dalam loyang karamel tadi.
Tutup dengan tudung periuk atau penutup loyang kalau ada
Masuk loyang dalam kuali.lapik bawah loyang tu
Tutup kuali dengan penutup
Kukus 30 minit
Dah masak. Jangan keluarkan lagi.Sejukkan dulu. Baru keluarkan dari loyang.Kalau nak lagi ummphh..tuang sos karamel sikit atasnya.
Kredit: Ieda jahaya
Buat Sendiri Aiskrim Honeycomb Ala Bubblebee. Sedap & Lebih Jimat
Resipi Puding Kastard Berkuah Koktail Yang Sangat Sedap & Mudah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
10 Resipi Biskut Raya Mudah & Paling Popular Yang Wajib Ada Bila Sambut Lebaran.

Pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun 10 jenis biskut yang dikongsi ni memang antara yang paling popular. Pendek kata, kalau tak ada memang tak sah. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya tahun ni, ini seleksi 10 resipi biskut raya mudah & paling popular yang wajib ada tahun ni. Anda boleh dicuba.
1. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega
- 1/2 cawan gula halus
- 2 biji kuning telur
- Sedikit esen vanilla
- 1 sudu kecil pewarna kuning
- 1 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 cawan tepung jagung
- 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK:
1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer.
3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata.
4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan.
5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut.
6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna.
7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.
Kredit resipi & foto: Reen Khan Shariff
2. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 100gm gula halus @ kastor
- 100gm tepung jagung
- 1 biji kuning telur gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
- Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
- 80gm nestum
- 1 biji telur ayam + sedikit pewarna kuning telur (untuk sapuan)
- Nestum untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan.
2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
NOTA: Panaskan oven dulu degan suhu 170 selama 20 minit kemudian semasa membakar turunkan suhu pada 160C.
Kredit resipi & foto: Hizar Harmiza Hashim
3. TAT NANAS KEJU
BAHAN KULIT:
- 150gm mentega tanpa garam
- 50gm marjerin
- 50gm gula aising
- 1/4 sudu teh garam
- 2 biji kuning telur
- 225gm tepung paling halus/superfine
- 35gm tepung jagung
- 25gm tepung susu
- 50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
- 50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
- 450gm nanas – parut
- 125gm gula pasir
- 1/8 sudu teh garam
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3cm kulit kayu manis
- 25gm keju cheddar-diparut
- 1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis.
Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.
2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata.
3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata.
4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali.
5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking
paper.
6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut.
8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak.
Kredit resipi & foto: Noraziah Yazid Nor Cookies
4. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
5. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat masakan
- 1 kotak cornflakes
- 2 sudu makan mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali.
2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa.
4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Min Hani
6. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan minyak sapi
- 6 cawan tepung gandum
- Gula aising secukupnya
BAHAN INTI KACANG:
- 1kg kacang tanah – bakar dan kisar
- 1/2kg gula – dikisar halus
- 1 sudu teh garam halus
- 1 senduk marjerin
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan inti kacang. Gaul rata dan pastikan doh boleh dikepal. Kemudian cubit inti dan gentel kecil.
2. Untuk membuat doh biskut, campur tepung dan minyak sapi. Uli hingga doh tidak melekat di tangan.
3. Setelah doh sebati, cubit sedikit dan balut inti kacang yang digentel tadi. Boleh bentukkan seperti biskut Almond London.
4. Letak biskut dalam cawan kertas dan bakar pada suhu 170C selama 35 minit.
5. Bila dah siap bakar, ayak gula ising diatasnya.
6. Simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Norliza Bonda
7. SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1/2 cawan susu pekat manis
- Pewarna kesukaan secukupnya
- 2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
- 4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk.
2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya.
4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
8. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
- 2 1/2 cawan tepung gandum -ayak
- 1/2 cawan gula icing – ayak
- 2 cawan kacang tanah kisar – goreng dulu tanpa minyak, barulah dikisar
- 1 cawan minyak jagung
HIASAN :
- Kuning telur
- Kacang tanah goreng
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula dan kacang kisar. Kacau sebati.
2. Tuangkan minyak jagung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga jadi doh yang boleh dikepal. Tak perlu habiskan minyak jika doh telah cantik.
3. Bulatkan doh, tekan sedikit dan letak kacang tanah di atasnya. Sapu kuning telur dan bakar hingga masak antara suhu 150’C – 180’C, masa antara 20 – 25 minit mengikut oven masing-masing.
4. Jika nak buat banyak, gandakan adunan.
Kredit resipi & foto: Suzi Yanti Md Hane
9. TAT NANAS GULUNG
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega
- 2 sudu makan minyak sapi
- 30gm gula icing
- 3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
- 1 sudu teh essen vanila
- 1 biji kuning telur
- Pewarna kuning lemon
HIASAN:
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu makan susu manis
- Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan.
2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: JJ Pau Mawar
10. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
- 250gm buttercup
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula aising
- 2 cawan tepung jagung
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- 1/2 cawan serbuk badam/almond ground
- 1 sudu teh esen vanila
- Badam biji secukupnya. Anggaran 160-170 biji (bakar dulu dalam ketuhar selama 20 minit)
- Cawan kertas secukupnya
- 500gm coklat masakan
- 2 sudu makan cocoa butter
- Badam cincang secukupnya – bakar terlebih dahulu
CARA MEMASAK:
1. Satukan buttercup, gula aising, kuning telur & esen vanila dlm bekas. Kacau sebati guna senduk kayu.
2. Masukkan serbuk badam, tepung jagung & tepung beras. Gaul rata.
3. Masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit. Jika doh dah ok, tak perlu habiskan. Jika doh masih lembik, tambah tepung gandum hingga dapat tekstur yang boleh dibentuk.
4. Ambil doh dan letakkan sebiji badam. Bentukkan bujur. Ulang hingga doh habis.
5. Bakar selama 20-25 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 180C.
6. Setelah masak, sejukkan biskut terlebih dahulu.
7. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double-boiler. Semasa cairkan coklat, tambah cocoa butter. Kacau sebati.
8. Celup biskut yang telah sejuk tadi ke dalam coklat. Masukkan ke dalam cawan kertas dan tabur badam cincang.
9. Simpan biskut dalam peti sejuk selama 5-10 minit.
10. Bila coklat dah keras, keluarkan dari peti sejuk dan simpan dalam bekas.
NOTA: 1 adunan ini akan dapat dalam 168 biji biskut.
Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim
Apam Pandan Gula Merah Lembut Gebu, Ini Cara Buatnya.

Aoam antara kuih muih yang senang dibuat dan sedap, jadi untuk menikmat keenakan dan puas makan, jawabnya kena buat sendiri. Bahan yang digunakan mudah, murah dan senang membuatnya. Macam biasa resipinya dikongsikan di bawah ini. Apa penting kerajinan untuk membuatnya.
APAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN BANCUHAN YIS:
1/2 cawan air suam
4sudu besar gula | kalau nak manis boleh tambah
1peket yis
BAHAN LAIN:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa dan pewarna pandan
1 sudu besar gula merah
Kelapa parut| putih sahaja
Secubit garam
Air secukupnya untuk bancuhan.
CARA MEMBUAT:
- Satukan semua bahan bancuhan yis dalam bekas, kacau dan biarkan naik dan berbuih (kalau tidak naik makna yis rosak).
- Masukkan tepung dalam bekas, kemudian tuangkan bancuhan yis ke dalamnya.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga mendapat bancuhan pekat seperti susu pekat manis.
- Biarkan bancuhan naik 2 kali ganda.
- Bahagikan kepada dua bahagian, satu perasa pandan dan satu lagi masukkan gula merah dan kacau hingga gula hancur.
- Panaskan pengukus dan sapukan acuan dengan minyak masak.
- Sudukan adunan gula merah dalam acuan diikuti adunan perasa pandan hingga 3/4 acuan.
- Kukus selama 10 minit jika gua acuan kecil jika guna acuan besar, kukus selama 35 minit.
- Setelah masak hidang dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan kukus sekejap.
Kredit : masni bahari
Cokodok Pisang Lembut, Cantik & Bulat. Macam Ni Cara Buatnya.

Sedapnya makan cokodok pisang panas-panas. Bagi yang teringin sangat nak makan, ni ada resipi Cokodok Pisang sedap dan mudah perkongsian saudari Cik Pooja yang boleh dicuba. Menurut empunya resipi, resipi ni memang hasilnya lembut dan tak serap minyak. Pendek kata, pasti puas hati. Tengok gambar je pun dah dapat rasa sedap. Jom cuba.
COKODOK PISANG LEMBUT & CANTIK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
- 2 sudu makan marjerin
- 5 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi menggunakan jari. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi.
2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.
4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Kredit resipi & foto: Cik Pooja