Tercari-cari resipi lauk yang sedap dan cepat dimasak? Bistik Telur perkongsian saudara Wan LuQmanni antara menu terbaik yang boleh anda cuba hari ini. Resipinya sangat ringkas tetapi rasanya memang membuka selera. Makan dengan nasi panas dan sambal belacan, waduh…enaknya. Jom masak-masak. Selamat mencuba!
CARA MASAK TELUR BISTIK SEDAP MACAM DEKAT RESTORAN
BAHAN TELUR: Daging atau isi ayam 1 ulas bawang putih – tumbuk Sos lada hitam secukupnya – beli online disini Sos tiram – jika perlu – beli online disini 2 biji telur gred A @ B 2-3 sudu air sejuk Secubit garam
BAHAN SOS: 5 sudu makan sos cili – beli online disini 3 sudu makan sos tomato – beli online disini 1 sudu teh kicap sotong / sos ikan – beli online disini 1 sudu makan sos labu – beli online disini 1 biji bawang putih – tumbuk 1 helai daun limau purut Hirisan cili dan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali bersesuaian.
Ads
2. Tumis bawang putih. Bila sudah garing sikit, masukkan hirisan daging.
3. Perasakan daging ikut cita rasa anda. Boleh letak sos lada hitam sahaja. Kalau letak sos tiram pun ok jangan banyak sangat tau nanti masin.
4. Bila daging sudah masak, angkat dan ketepikan supaya sejuk dulu.
5. Bila daging sudah sejuk, masukkan dalam telur yang telah dipukul. Masa nak pukul telur tu masukkan 2-3 sudu air sejuk dan secubit garam.
6. Panaskan minyak, bila dah panas tuangkan telur tadi. Tuang tinggi sikit untuk dapatkan telur yang kembang.
7. Bila telur sudah separa masak, balutkan macam dalam gambar. Goreng sampai telur garing dan rangup di sekeliling.
8. Untuk sos, tumiskan bawang putih.
9. Masukkan kesemua sos yang diperlukan.
10. Masukkan sedikit air ikut keinginan kita nak kuah banyak mana. Kemudia masukkan sos labu. Sos labu ini bertindak sebagai pewarna. Dia akan menghasilkan warna merah yang sangat cantik.
11. Masukkan kicap sotong.
12. Masukkan juga bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah. Jangan terlalu pekat ya.
13. Letak hirisan daun limau purut untuk wangikan kuah. Perasakan dengan garam, gula dan ajinamoto kalau nak, emngikutr cita rasa masing-masing. Kuah mesti ada rasa manis dan masam.
Ads
14. Taung kuah di atas telur yang digoreng tadi.
15. Hiaskan dengan hirisan cili, daun bawang dan taburkan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.
Tengok rupa muffin coklat ni yang merekah dan naik gebu pun dah tahu rasanya sure sedap. Tenggelam gigi bila mengiggitnya. Aroma coklatnya semerbak satu dapur.
.
Jom kita ‘membaking’ gaya Azlina Ina yang dikongsikan dalam laman FB nya Azlina Ina Fans. Walaupun wanita ini sendiri adalah usahawan bakeri dan pastri tapi wanita Muslimah ini sudi berkongsi ilmu masak dan resipinya.
Boleh cuba untuk minum petang nanti,dan kalau dibuat ‘door gift’ sure laku keras. Tak kisah majlis perkahwinan, hari jadi atau apa pun. Cubalah…
MUFFIN COKLAT CHIP BAHAN-BAHAN :
2 biji telur gred B
1/2 cawan mentega | dicairkan
Sedikit emulco coklat
1 cawan susu segar
Sedikit esen vanila
1 cawan gula halus
Secubit garam halus
1/2 cawan serbuk koko
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil soda bicarbonat
1/2 sachet serbuk kopi nescafe
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula satukan gula,telur dan esen serta emulco
.
2. Kocak sedikit pakai whisk, kalau tak ada senduk pun boleh juga.
.
3. Masukkan mentega yang dicairkan tadi,whisk lagi.
.
4. Kemudian tambahkan susu segar dan kacau sebati.
5. Masukkan pula tepung,serbuk koko,garam,nescafe sachet yang sudah diayak terlebih dahulu, masuk perlahan-lahan ke dalam adunan bahan-bahan yang dikacau tadi.
.
6. Adunan dan siap. Isikan dalam 1/2 cawan dalam cawan kertas. Tabur la coklat chips pilihan korang kekacang pun boleh.
7. Bakar suhu 170 masa 25-30 minit, panaskan oven terlebih dahulu.
.
8. Ini foto yang dah separuh bakar.
9. Siap bakar
Dah sejuk bolehlah dibungkuskan jadikan cenderahati untuk sebarang majlis.
Andai ke bazar ramadan atau pasar malam, sajian Ayam Percik Sos tentunya menjadi pilihan ramai. Makan panas-panas dengan kuahnya, waduh…sangat membuka selera. Anda suka makan Ayam Percik Sos macam ni? Saudari SuiSan Aliezsha ada kongsikan resipi yang beliau guna untuk berniaga. Selamat mencuba!
Nota: jumlah bahan bergantung pada jumlah ayam yang digunakan.
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
2. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar, ketumbar dan jintan tanpa minyak. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukup rasa.
3. Masukkan ayam. Masak hingga setengah masak.
4. Ambil ayam dan letak di atas dulang pembakar. Renjiskan minyak zaitun atau minyak masak.
5. Bakar guna air fryer pahu 200C selama 15 minit. Jika bakar guna ketuhar, guna suhu 180C dan bakar selama 20 minit. Masa mungkin berbeza mengikut af dan ketuhar masing-masing.
(Nota RASA: Boleh juga dibakar guna pemanggang ajaib atau arang)
6. Untuk kuahnya, panaskan kuali atau periuk. Masukkan kisaran cili dan bawang putih bersama sedikit air. Didihkan hingga cili masak.
7. Masukkan sos cili, gula, air gula merah dan tepung jagung.
8. Kacau hingga kuah menjadi pekat. Pastikan gula dan garamnya cukup.
9. Jika ada bijan, boleh tambahkan ke dalam kuah.
10. Siap dan bolehlah disiram ke atas ayam bakar tadi.
Sesekali sarapan dengan dengan menu sedikit berat tapi sihat. Menu ini memang sedap dan senang je cara membuatnya. Kalau korang dan keluarga menyukainya, bolehlah cuba, dah tentu ia lebih jimat dan boleh makan puas seisi keluarga kerana kalau makan kat kedai semangkuk Mi Wantan Sup pu boleh tahan.
MI WANTAN SUP BAHAN-BAHAN:
500gm mi wantan | celur dan tos
150gm sawi | celur dan tos
BAHAN SUP:
5 ulas bawang putih
1 keping dada ayam
4cm halia | hiris kasar
1 sudu makan lada hitam
2 sudu makan minyak masak
4 kuntum bunga lawang
6 cawan stok ayam
2 sudu besar kicap
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
Garam & gula secukup rasa
BAHAN WANTAN:
200gm daginag ayam cincang
¼ cawan daun bawang | hiris halus
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan air
200gm udang
20-25 keping pembalut wantan segera
CARA MEMASAK:
Tumbuk kasar bawang putih, halia dan lada hitam.
Panas minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan ayam dan masak hingga keperangan.
Keluarkan ayam (ayam ini perlu dicarik-carik atau hiris nipis).
kemudian tambahkan bunga lawang, kacau seketika.
Tuanagkan stok ayam dan perasakan kicap, sos tiram, sos ikan, garam dan gula secukupnya.
Tapis sup dalam periuk lain.
Sementara itu sediakan wantan.
Masukkan agam cincang, daun bawang, minyak bijan, garam, lada sulah, air dan tepung jagung dalam mangkuk besar.
Gaulkan hingga sebati, kemudian masukkan udang
Untuk membuat wantan, ambil satu sudu makan camrpurn tdi letak di atas kulit wantan.
Lembabkan hujung wantan dan lipat se[aruh se[erti mejadi tertelini,lakukan hingga habis.
Panaskan minyak, kemudian goreng wantan hingga habis
Masukkan mi wantan dalam mangkuk, hias di atasnya dengan wantan, ayam yang telah dicarik dan sawi yang dicelur.
Tuangkan sup ke dalamnya dan enak dihidangkan bersama cili potong.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...