
Petang-petang selalu teringin nak makan sesuatu yang ringan-ringan. Kalau hujan, nak keluar beli keropok lekor kan susah. Jom buat sendiri. Senang je. Rasa pun sedap.
KEROPOK LEKOR HOMEMADE
Bahan-bahan
500 gram isi ikan sardin
2 ulas bawang putih
Sedikit maggi cukup rasa
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
Air untuk merebus
Caranya membuat
1. Satukan isi ikan sardin, bawang putih dan maggi cukup rasa. Kisar sampai betul-betul halus.
2. Lepas tu campurkan dengan tepung ubi dan tepung gandum. Tambahkan sedikit air. Uli sampai menjadi doh dan dapat dibentuk.
3. Didihkan air. Rebus keropok lekor tadi sampai timbul atau terapung. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
4. Potong-potong ikut selera masing-masing dan siap untuk di goreng.
Resipi oleh Melia dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Buat Kentang Goreng Sedap. Cantik Macam Beli Tapi Sebenarnya Buat Homemade Je!

Makanan sejuk beku memang memudahkan kerja-kerja memasak namun kandungannya adakalanya tinggi garam, mengandungi msg, lemak tepu dan sebagainya. Oleh itu, jika anak-anak suka makan kentang goreng, anda sebenarnya boleh hasilkan sendiri. Menerusi perkongsian Mung Ris, beliau kongsikan resipi Homemade French Fries. Rupa sebijik macam kentang sejukbeku yang dibeli tetapi lebih sihat & tentunya jimat wang!
KENTANG GORENG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg ubi kentang
- 2 sudu makan jus limau nipis
- 1 sudu teh garam
- Air secukupnya
- 1 sudu makan tepung ubi kayu – untuk salut 150gm ubi kentang. Jika nak goreng banyak, gandakan jumlahnya. 1 kg kentang anggaran 7-8 sudu makan tepung ubi kayu.
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kupas kulit ubi kentang dan potong mengikut saiz yang bersesuaian.
2. Rendam potong ubi kentang di dalam air yang telah dicampur dengan jus limau nipis. Rendam selama 5 minit kemudian toskan.
3. Seterusnya, didihkan air yang telah dicampur dengan 1 sudu teh garam. Rebus ubi kentang tadi selama 4 minit sahaja.
4. Angkat dan tapis ubi kentang hingga airnya kering. Biar ubi kentang sejuk.
5. Masukkan 150gm ubi kentang ke dalam bekas berpenutup dan masukkan juga 1 sudu makan tepung ubi kayu. Goncangkan hingga ubi kentang bersalut sempurna.
6. Panaskan minyak masak dan goreng ubi kentang untuk kali pertama selama 4-5 minit sahaja. Angkat dan sejukkan.
7. Jika buat dalam jumlah yang banyak, lebihan ubi kentang yang telah digoreng kali pertama ni boleh disimpan dalam bekas dan disejuk bekukan.
8. Untuk gorengan kali kedua, masukkan ubi kentang tadi dan goreng selama 2 minit. Angkat dan rehatkan selama 4 minit.
9. Untuk gorengan terakhir, masukkan ubi kentang dan goreng selama 1 minit sahaja. Angkat dan toskan minyaknya. Pastikan goreng guna api besar.
Kredit resipi & foto: Mung Ris
Menu Cuti Sekolah, Aneka Snek Homemade Sedap Untuk Anak-Anak

Koleksi resipi snek yang ibu-ibu kena cuba. Maklumlah, bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka resipi snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
- NUGET AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN UTAMA:
6 keping dada ayam – dikisar halus (buang tulang dulu ya)
1 batang lobak merah – dikisar halus
Serbuk lada putih – beli online disini
Garam secukup rasa
Serbuk roti / breadcrumbs putih (anggaran 1-2 cawan) – beli online disini
1/2 sudu makan baking powder – beli online disini
1 telur
1 sudu makan mentega (unutk effect seperti lemak ayam) – beli online disini
BAHAN SALUT:
Serbuk roti / Breadcrumbs oren secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Kisar isi ayam. Masukkan dalam mangkuk yang besar, campurkan kesemua bahan-bahan utama. Sebatikan hingga semua bahan sebati.
2. Canai ikut ketebalan yang disukai kemudian cetak guna bentuk yang anda sukai. Jika guna pencetak (acuan), basahkan dulu pencetaknya setiap kali sebelum diterap pada ayam supaya tidak melekat.
3. Ambil kepingan ayam tadi dan salut dengan serbuk roti berwarna oren.
4. Panaskan minyak dan goreng nuget hingga masak.
5. Jika mahukan nuget yang berkeju, boleh tambah kepingan keju ketika mengisar isi ayam.
INFO:
1.Resipi nuget ini menggunakan telur kerana ia akan menjadikan nuget jadi lebih lembut.
2. Lada putih dan garam harus diletakkan dengan secukup rasa. Barulah rasanya lebih enak seakan menggunakan stok ayam.
3. Letak baking powder untuk bagi kesan gebu menggelembung seakan nuget ayamas.
4. Letak serbuk roti dalam adunan nuget supaya supaya tekstur nuget tidak terlau mampat.
5. Nuget boleh dibentuk ikut cita rasa masing-masing.
Kredit resipi & foto: Habibah Badar Bajrai
2. CHEESY WEDGES HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi kentang secukupnya – bersihkan & potong baji – beli online disini
1-2 kiub pati ayam – beli online disini
Garam secukup rasa – beli online disini
Tepung goreng serbaguna pedas secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ubi kentang dan potong ikut saiz dan bentuk yang diingini.
2. Masukkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam dan garam. Rebus ubi kentang seketika.
3. Toskan ubi kentang dan biarkan sejuk dan kurang basah.
4. Gaul ubi kentang dalam bekas berisi tepung goreng serbaguna. Susun dalam dulang.
5. Susun ubi kentang dalam beg plastik dan sejukbekukan semalaman. Lagi lama kentang disimpan, lagi sedap rasanya.
6. Untuk menikmati, panaskan minyak dan goreng ubi kentang hingga garing.
7. Nikmati bersama sos cheesy wedges segera.
Kredit resipi & foto: Nabilah Mamat
3. SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka)
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar – dihiris nipis – beli online disini
3 ulas bawang putih – beli online disini
Sedikit garam
1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam) – beli online disini
Sebiji telur
3 sudu tepung jagung – beli online disini
1/2 sudu teh daun oregano – beli online disini
Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai lumat.
2. Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk mudah dipaipkan dalam plastik.
3. Kaub balikkan adunan supaya sebati.
4. Masukkan bahan kisar ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan separuh sahaja jangan penuh takut nanti akan terkeluar ikut belakang.
5. Gunting bahagian hujung plastik.
6. Picitkan ke dalam plastik aiskerim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskerim itu telah dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
7. Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim dengan kemas.
8. Jika tidak suka guna plastik, boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
9. Caranya mudah sahaja. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun pisang atau aluminium foil.
10. Adunan yang telah siap dibungkus.
11. Masukkan gulungan sosej ke dalam pengukus dan kukus dalam15-20 minit.
12. Setelah siap boleh diangkat dan sejukkan sosej.
13. Buka pembalut sosej.
14. Panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
15. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau bakar dalam ketuhar.
16. Sosej yang telah siap digoreng. Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Rosmirah Yussof
4.ROTI PIZZA SOSEJ MINI
BAHAN DOH:
250ml cawan air suam
1 paket yis mauripan – beli online disini
1 sudu teh gula – beli online disini
1 sudu teh susu pekat manis – beli online disini
4 cawan tepung gandum – beli online disini
1 biji telur
1/4 sudu teh garam – beli online disini
1 cawan marjerin – beli online disini
CARA MEMBUAT DOH:
1. Campurkan gula dan susu pekat manis ke dalam bekas berisi air suam. Kemudian masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
2. Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung gandum, marjerin, garam dan telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi seakan serbuk roti.
3. Kemudian masukkan campuran yis yang telah kembang tadi. Tuang sedikit demi sedikit.
4. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan. Kemudian tutup doh menggukan kain atau plastik dan biarkan selama 20-30 minit supaya doh naik 2 kali ganda.
BAHAN TOPPING PIZZA:
Tomato puri
Sayur campur
Sosej – beli online disini
Keju cheddar atau mozarella – beli online disini
Sos cili – beli online disini
Mayones – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian.
2. Susun atas dulang, sapu sos dan letak topping ikut cita rasa masing-masing.
3. Bakar dalam ketuhar pada suhu 190C selama 20 minit atau hingga masak (empunya resipi guna oven kecil). Waktu memasak mungkin berebza mengikut ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Natasha Jeffrey
5. POTATO SMILES
BAHAN-BAHAN:
4 biji ubi kentang
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung jagung
4 sudu makan serbuk roti
1 kiub pati ayam
Garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus kentang bersama kiub pati ayam hingga empuk.
2. Kemudian lenyek kentang hingga sebati. Campurkan tepung gandum,tepung jagung & serbuk roti.
3. Perasakan dengan garamdan uli hingga menjadi doh. Jika adunan lembik, tambah sedikit tepung jagung.
4. Canai adunan(jangan terlalu tebal) & tekap menjadi bentuk bulat.
5. Lubangkan mata guna straw dan buatkan mulut guna hujung sudu.
6. Goreng dalam minyak yang sederhana panas. Sedap dimakan panas-panas & dicicah dengan sos serta mayones.
Kredit resipi & foto: Ayza Nur
6.BABY PANCAKE VIRAL
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum – beli online disini
200gm susu full cream – beli online disini
35gm mentega – beli online disini
35gm gula kastor – beli online disini
2 sudu teh baking powder – beli online disini
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla powder
1 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan ke dalam blender dan sehingga sebati dan tak berketul.
2.Kemudian tapis adunan supaya tekstur pancake lebih halus.
3.Tuangkan adunan ke dalam botol acuan.
4.Panaskan kuali. Sapukan sedikit mentega.
5.Masak pancake ikut saiz kesukaan masing-masing lebih kurang 10 minit. Masak guna api perlahan sahaja. Lakukan hingga habis adunan.
6. Akhir sekali boleh letak topping mengikut citarasa masin-masing. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Dayang Zuhaila
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Roti Rangup Inti Berlauk. Menu Simple Untuk Sarapan & Makan Malam.

Di laman sosial, terdapat banyak menu ringkas dan mudah yang anda boleh cuba. Sebagai contoh, Roti Rangup Inti Berlauk perkongsian Mleisya Scarf Comel Sokmo ni. Daripada roti sandwic biasa, anda boleh ubah jadi hidangan luar biasa sedapnya! Jom cuba. Anda pasti suka.
ROTI RANGUP INTI BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
- Roti sandwic
- Tepung goreng sebaguna
BAHAN INTI:
- Telur – goreng hancur tanpa minyak
- Ayam – rebus & cincang halus
- Sosej – rebus & potong nipis
- Daun ketumbar@ daun sup – hiris halus
- Lobak merah – hiris nipis
- Mayones secukupnya
- Serbuk lada hitam @ serbuk lada putih secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil tepung goreng serbaguna dan bancuh dengan air hingga jadi bancuhan agak pekat. Adun hingga sebati. Tepung ini akan digunakan untuk mencelup roti.
2. Satukan telur hancur, isi ayam, sosej, daun ketumbar dan lobak merah dalam bekas.
3. Kemudian masukkan mayones serta serbuk lada hitam @ lada putih dengan secukupnya. Gaul rata.
4. Ambil roti dan potong dua. Kemudian letak inti berlauk tadi.
5. Lipat kemas dan salut dalam bancuhan tepung yang telah dibancuh awal tadi.
6. Kemudian golekkan roti dalam bekas berisi tepung gorengan serbaguna yang kering.
7. Panaskan minyak dan goreng roti hingga garing dan berwarna keemasan. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan roti. Goreng guna api sederhana.
8. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mleisya Scarf Comel Sokmo