Satu lagi menu ayam mudah dan ringkas yang mak-mak boleh sediakan untuk seisi keluarga. Selain mudah, menu ini sangat sedap dan sesuai untuk anak-anak yang tak sukakan pedas, sesuai sangatlah dijadikan juadah berbuka. .
POPCORN AYAM MADU
BAHAN-BAHAN:
250gm isi dada ayam | dadu kecil
3 ulas bawang putih | cincang halus
1/2 biji bawang holland | hiris memanjang
2 sudu makan mentega
5 sudu makan tepung gandum + 1 sudu makan tepung jagung
BAHAN SOS:
1 sudu makan kicap manis
2 sudu makan madu
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan bijan yang telah disangai.
CARA MEMBUAT:
- Isi ayam dicuci dengan jus limau nipis, gaul rata. Kemudian cuci bersih dan toskan.
- Kemudian gaulkannya dengan campuran tepung dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
- Tumis bawang putih dan hirisan bawang holland dengan mentega hingga wangi.
- Seterusnya semua bahan sos, kacau hingga mendidih.
- Masukkan ayam, gaul rata dan tutup api.
- Taburkan bijan dan gaul rata.
Sedia dihidangkan.
By : @yoanitasavit
.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mudah Apam Mekar Mini Aiskrim Soda Yang Sedap & Gebu
Apam Mekar, antara kuih tradisional yang menjadi kegemaran ramai. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa, tak kira pagi atau petang.
Malah resipi nak buatnya pun mudah dan cepat disediakan. Tidak perlu menunggu lama untuk ngap terus masuk dalam mulut.
Jom kita cuba resipi yang dikongsi daripada Ci Yuk Muaayat.
RESIPI CARA BUAT APAM MEKAR MINI AISKRIM SODA
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1 cawan gula – beli online di sini
Sedikit ovalet – beli online di sini
1 sudu teh esen vanilla – beli online di sini
1 cawan air ice cream soda
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
Pewarna makan yang dibenarkan – beli online di sini
Acuan lompang saiz kecil
Paper cup saiz kecil
TONTON Minit Ekspress Special Bersama MAGGI®: Kari Ayam
TONTON Dapur Rasa Live: Daging Kerutuk
CARA-CARA:
1. Masukkan telur, gula, ovalet dan air ice cream soda di dalam satu bekas. Putar sampai putih gebu.
2. Kemudian, masukkan tepung gandum. Kacau lagi sehingga semuanya sekata. Bahagikan kepada beberapa bekas lain mengikut warna yang ingin digunakan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Titiskan pewarna makanan. Kacau sehingga semuanya sekata.
4. Susun paper cup di dalam acuan loyang. Tuang adunan secara berselang-seli dengan adunan asal dan adunan yang berwarna ke dalam paper cup.
[KLIK DI SINI SERTAI RASA MERDEKA: AISKRIM MALAYSIA TETAP DI HATI]
5. Kukus selama 10 minit dengan menggunakan api besar.
*Resipi ini akan menghasilkan 75 ketul apam mini
Kredit resipi: Ci Yuk Muaayat
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Sos Steamboat Homemade Ala Johnny’s. Sedap, Pekat, Memang Puas Hati
Anda dan keluarga suka makan steamboat? Kalau makan di restoran, harganya boleh tahan mahal. Kalau nak tahu, tahap keenakan sesuatu hidangan steamboat ni terletak pada sos pencicahnya. Jika sedap sos, makan sedaplah steamboat anda tu. Nak cuba buat sendiri sos steamboat homemade? Ini resipi sos yang anda kena cuba.
RESIPI SOS STEAMBOAT HOMEMADE ALA JOHNNY’S
BAHAN-BAHAN:
10 biji cili merah (cili besar)
4 ulas bawang putih – beli online disini
5 sudu besar minyak bijan – beli online disini
5 sudu besar sos ikan – beli online disini
5 sudu besar cuka epal – tak ada cuka biasa pun boleh
2 sudu besar sos tiram – beli online disini
2 sudu besar kicap lemak manis – beli online disini
1 sudu besar pati sunquick
1 sudu kecil tepung jagung – beli online disini
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar bijan – digoreng tanpa minyak – beli online disini
Sedikit daun ketumbar – dihiris halus
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili merah dengan bawang putih hingga halus.
2. Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos tiram, kicap dan sunquick ke dalam periuk
3. Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan 1 cawan air.
4. Masak hingga kuah agak pekat dan berkilat. Rasa garam dan gula secukupnya.
5. Sebelum tutup api,masukkan sedikit bijan yang telah digoreng tanpa minyak dan hirisan daun ketumbar.
BAHAN SUP STEAMBOAT ( STOK AYAM)
3 ulas bawang putih – ditumbuk
Sedikit minyak untuk menumis
2 ketul kiub pati ayam
Tulang ayam
Garam secukup rasa – jika perlu
Hirisan daun ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan airdengan secukupnya.
3. Bila dah mendidih,masukkan kiub pati ayam dan tulang ayam (kalau ada).
4. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Bila stok ayam ni dah masak,boleh la masukkan bahan-bahan steamboat ya.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Saba Natasha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pedas & Sedap. Sotong Phat Phet Thai Ni Memang Rugi Kalau Tak ‘Try’
Pedas & Sedap. Sotong Phat Phet Thai Ni Memang Rugi Kalau Tak ‘Try’
Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Durian Tak Habis Makan Boleh Di Buat Lempuk. Sedap Dimakan Begitu Saja!
Bila musin durian datang pelbagai juadah berkaitan durian akan tersenarai dalam menu harian. Tak lupa juga ‘Lepuk’ merupakan sejenis makanan yang diperbuat dari isi durian. Biasanya durian yang tidak habis dimakan atau kurang elok akan dimasak bersama gula atau nisan dan dimasak sehingga berjelira dan sebati. Lepuk sebenarnya dalam bahasa Malaysia baku dipanggil Lempuk dan ia merupakan sejenis penganan yang dibuat daripada durian dan dimasak dengan gula atau gula melaka atau gula kerek sehingga pekat.
Kadang kala buah durian mengkal akan dicampurkan bersama agar memberi rasa rangup kepada lepuk (menurut cita rasa). Lepuk kemudiannya akan dibungkus atau disimpan. Lepuk yang sempurna dimasak, (agak kering) boleh disimpan agak lama. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau bersama roti. Selamat mencuba!
RESEPI LEMPUK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 15 biji durian – ambil isinya sahaja
- Gula secukup rasa – agak2 ikut manis yg kita nak
CARA MEMASAK:
- masukkan kedua2 bhn kedalam kuali dan kacau dgn api perlahan..
- sentiasa kacau ye, kalau tak nnt dia hangit kat bahagian bawah tu..
- kacau hingga durian dah bertukar warna kecoklatan dan likat, maknanya berat bila dikacau..
- bubuh dalam bekas dan sejukkan..
- lempuk ni akan tahan lebih lama kalau simpan dlm freezer..
Kongsi resipi: intaidapur