Buat peminat K-drama, pasti terliur setiap kali tonton drama Korea muncul makanan Korea yang lazat dan grill/barbeku yang mempunyai pelbagai daging bakar yang juicy.Buat yang teringin menikmatinya tidak perlu travel ke Korea lagi.
Anda boleh merasai kesedapan barbeku ala Korea dengan berkunjung ke K-POP Grille di Citta Mall, Ara Damansara dan rasakan keaslian Korea grill seperti berada di tengah kota Seoul.
Yang menariknya, K-Pop Grille merupakan restoran barbeku yang menawarkan hidangan set barbeku asli menggunakan arang sebagai bahan pembakar dengan harga yang amat berpatutan, bertepatan dengan kehendak pengguna.
Terdapat dua jenis menu di K-Pop Grille, “Combo Set” untuk pelanggan yang datang berkumpulan dan “Solo Yakiniku” untuk mereka yang lebih selesa makan bersendirian.
DaeBlack PinkBig Bang Set
Bagi Combo Set, ia bermula dari harga serendah RM 79 hingga ke RM 129. Combo yang paling popular menjadi pilihan pelanggan adalah Combo Set “DaeBlack Pink” RM 89 yang boleh dinikmati 2-3 orang, combo yang kedua menjadi pilihan hati pelanggan ialah “Big Bang” RM 129 sesuai untuk 4-6 orang,”
Setiap set akan datang dengan beberapa pilihan protein seperti daging lembu potongan “short plate”, “striploin” dan potongan rusuk, terdapat juga daging kambing dihiris nipis, bahagian dada itik salai, ayam bahagian peha, udang harimau dan sotong Argentina bersaiz besar. Setiap potongan dihidangkan dalam hirisan nipis dalam kuantiti yang memuaskan bagi memudahkan masakan apabila dibakar.
Ads
Terdapat juga hidangan tambahan untuk setiap pesanan set dihidangkan seperti daun salad, kimchi, coleslaw dan timun masin. Bagi Solo Yakiniku set pula, ia sesuai untuk pelanggan yang datang secara individu kerana set ini direka khas untuk pelanggan yang ingin makan Korea Grill berseorangan. Set Solo Yakiniku bermula dari harga serendah RM30 sahaja.
K-Pop Grille menyediakan tiga sos yang direka asli daripada inspirasi rasa sebenar Korea Grill iaitu sos Samjang, sos Yakiniku dan sos Pineapple Lime Spice. Memang gabungan yang enak apabila daging atau ayam panggang dimakan dengan sos K-Pop Grille.
Pengasas K-Pop Grille,Tham Lih Chung daripada kumpulan Incite Innovations mempunyai rekod kejayaan yang kukuh dalam industri runcit, fintech dan F&B. Selain daripada K-Pop Grille, kumpulan Incite Innovations juga mempunyai beberapa lagi perniagaan makanan dan minuman seperti kafe berangkai Union Coffee dan Hope Coffee.
Union Coffee menawarkan pilihan kopi yang dipanggang oleh mereka sendiri dengan hidangan panas sepanjang hari, manakala Hope Coffee pula merupakan kafe khidmat pantas menawarkan kopi berkualiti pada harga yang berpatutan.
Buat anda yang ingin merasai hidangan barbeku Korea asli menggunakan arang tanpa berbelanja banyak, boleh ke K-Pop Grille.
Tempahan meja boleh melalui mesej ke facebook atau Instagram K-Pop Grille dan lokasi kedai adalah di Lot G-6, Ground Floor, Citta Mall, (berhampiran dengan pintu pagar parking masuk).
Karisotong ni kalau makan dengan nasi atau roti memang mantaplah. Masak homemade boleh makan bertambah-tambah sampai licin pinggan. Bahan rencah tu tumis sampai garing dan naik minyak, baru menjadi kesedapannya.
Resipi dariUmi Watie yang membahasakan dirinya Kak Chik ni memang senang aje buatnya. Umi gunakan sotong saiz kecil jadi tak payah potong. Katanya, “Kuah kari tu masuk dalam sotong, bila gigit terasa kuah kari merembes ke luar, memang sedap sangat.”
Lepas ni tak payah beli dari restoran mamak lagi, buat sendiri aje. Tengah PKPB makan kat rumah la kan. Jom masak…
Sedapnya Ayam Sweet Sour Chinese Style @ Ayam Masam Manis stail cina perkongsian saudari Helna Nadira ni. Lauk yang satu ini pastinya menjadi kegemaran anak-anak dek kerana rasanya yang tidak pedas. Para ibu juga pasti suka kerana cara masaknya sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Jom cuba masak hari ni untuk sajian keluarga tercinta.
CARA MASAK SWEET SOUR CHICKEN CHINESE STYLE
BAHAN AYAM:
Isi ayam
Kicap cair – beli online disini
Lada sulah – beli online disini
Tepung jagung – beli online disini
Telur
(sukatan bahan ikut jumlah ayam yang dugunakan. Untuk lebih mudah, boleh guna ayam popcorn readymade)
BAHAN SOS:
Nanas – dipotong kecil
Timun – dipotong dadu
Tomato – dipotong dadu
Lada benggala hijau dan merah – potong kecil
Sos tomato – beli online disini
Gula secukup rasa
Bawang putih – dicincang
2-3 hiris halia
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Dalam bekas bersesuaian, perasakan ayam dengan kicap cair dan lada sulah.
2. Campurkan tepung jagung dan telur. Gaul sehingga sebati.
3.Salutkan ayam dengan adunan tepung jagung dan telur.
4.Gorengkan ayam dengan menggunakan api sederhana sehingga keperangan. Untuk lebih mudah, boleh guna ayam popcorn segera.
5. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih.
6. Masukkan hirisan halia jika suka.
7. Seterusnya masukkan sos tomato dengan secukupnya. Sebatikan.
8. Tambahkan sedikit gula ke dalam tumisan sos tadi.
9. Masukkan juga sedikit air.
10. Bila sos kelihatan pecah minyak, masukkan semua buah dan sayur-sayuran (nanas, timun, tomato & lada benggala) yang telah dipotong tadi.
11. Tutup api dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata supaya ayam bersalut sempurna dengan sos.
12. Ayam Sweet Sour Chinese Style sedia untuk dinikmati.
Siapa yang tak kenal dengan Chef Sabri Hassan yang lebih 30 tahun terbabit dalam dunia masakan. Biarpun berstatus Master Chef dan boleh menyediakan pelbagai jenis masakan, masakan Melayu menjadi pilihannya untuk dikongsikan korang semua. Rugi kalau korang tak cuba, sebab memang sedap kalau dipadankan dengan nasi putih ataupun nasi bertumis.
.
RENDANG AYAM KAMPUNG MALINDO BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung | potong 16
80ml minyak masak
100gm pes cili
4 batang serai |titik
1 helai daum kunyit | hiris halus
6 helai daun limau purut
10gm bawang putih | kisar
60gm bawang merah | kisar
20gm halia | kisar
10gm kunyit hidup | kisar
500ml air
4 sudu makan kerisik
1 cawan santan kelapa
3 sudu makan gula perang
1 sudu makan serbuk perasa ayam
1 sudu makan garam secukup rasa
Hirisan halus daun kunyit | untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukan minyak, masukan bahan bahan yang dikisar kacau hingga naik bau.
2. Masukan pes cili dan kacau hingga pecah minyak.
3. Masukan ayam dan kacau hingga rata, kemudian masuk air dan kacau dan biar hingga isi ayam lembut dan empuk.
4. Kemudian masukan santan, kerisik dan bahan bahan lain.
5 . Akhir sekali masukan garam dan gula secukup rasa.
6. Tutup api dan masukkan dalam pinggan hiding dan taburkan hirisan daun kunyit.
7. Rendang Ayam Kampung Malindo sedia dihidangkan.
.
KAMBING KASMIRI
BAHAN-BAHAN:
2kg kambing | potong kiub 1 inci
80ml minyak masak
2 liter air
30gm bawang putih | cincang
60gm bawang merah | cincang
10gm Halia | cincang
10gm akar ketumbar
1 helai | daun pandan | ikat
10gm kulit kayu manis
2gm bunga lawang
3gm buah pelaga
2g bunga cengkih
4 sudu makan serbuk rempah kari daging
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan seruk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan putih
4 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3sudu makan kicap manis
3 sudu makan susu sejat penuh krim
4 sudu makan bawang goreng
400g ubi kentang potong dadu
2 sudu makan gula
1 sudu makan serbuk perasa ayam
2 sudu makan garam secukup rasa
BAHAN HIASAN:
2 biji buah tomato | dipotong dadu
20gm hirisan daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Panas periuk,masukan minyak, bawang putih, halia, bawang merah, daun kari, daun pandan, akar ketumbar, kacau hingga bau.
Masuk bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan kacau lagi,
Masukan daging kambing, kemudian kacau selama 10 minit hingga hampir masak.
Kemudian masuk serbuk rempah ratus dan kacau selama 3 minit, kemudian masaukan air.
Kacau hingga rata dan biar renih hinga daging kambing hampir empuk.
Masukan ubi kentang, sos cili, sos tomato, kicap manis, bawang goreng, kacau hingga rata.
Sekiranya kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air lagi.
Setelah kentang lembut dan empuk,masukan gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa.
Tutup api dan masukkan dalam pinggan hiding.
Hias dengan hirisan daun ketumbar dan tomato potong dadu. Sedia dihidangkan.