Tentunya anda tahu bahawa terdapat pelbagai jenis bawang yang ada di pasar raya. Kadangkala kita sendiri pun keliru apakah kegunaan dan perbezaan bawang-bawang ini. Mana satu nak beli? Ternyata bawang sebenarnya mempunyai rasa yang berbeza dan meninggalkan rasa yang sedap dalam masakan kita. Jom kita ketahui apakah perbezaannya.

1. Bawang Kuning / Bawang Besar Holland

Digunakan untuk memberi rasa sedap kepada sup, masakan daging, tumisan yang menggunakan api yang tinggi (saute) dan stew. Jika di dalam resipi menggunakan bawang, bawang ini adalah bawang yang selamat untuk digunakan. Bawang ini memberi imbangan rasa yang lebih sedap dan lebih manis.

2. Bawang Merah

Dalam masakan Melayu memang banyak menggunakan bawang merah ini. Bawang ini selalunya boleh dimakan begitu sahaja seperti untuk penyediaan salad dan sandwic. Bawang merah mempunyai kulit berwarna ungu-merah dan mempunyai rasa yang paling lembut dan manis.

3. Bawang Merah Kecil (Shallot)

Selalu digunakan sebagai bawang goreng untuk hiasan soto, sup atau nasi goreng. Ia mempunyai saiz yang lebih kecil dan berbentuk bujur berbanding bawang merah. Rasanya lebih lembut dari bawang merah.

IKLAN

 

Sumber: FB Kerepek Bawang Dinda

 

Sumber: Kerepek Bawang Dinda

IKLAN

 

Anda sedang mencari BLENDER? Boleh cari DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

IKLAN

Petua Simpan Daun Sup Agar Kekal Segar & Tahan Lama

Beza Tepung Gandum Ros Ini Buat Ramai Orang Keliru, Nampak Sama Tapi Berbeza Tau

Cara Simpan Limau Kasturi Supaya Tahan Lama & Tidak Busuk

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official: