![Untitled design (5)](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-5-6.jpg)
Terasa nak makan mi? Sajian mi kicap ni paling cepat buat. Kalau anda ‘rushing’ nak ambik anak dari sekolah, kemudian nak masak lagi, nah…ini resipi yang sesuai cuba. 15 minit je dah boleh siap. Rasanya tentunya lebih sedap, kebersihan terjaga dan paling penting adalah hasil air tangan sendiri. Barulah suami dan anak-anak makin sayang.
MI KICAP EKSPRESS
BAHAN-BAHAN:
- 1 keping mi wantan ] rebus
- 250ml air
- 1 paket serbuk perencah sup ayam
BAHAN A (UNTUK MINYAK BAWANG PUTIH):
- 3 biji bawang putih ] racik halus
- Minyak masak secukupnya
BAHAN B (UNTUK SOS KICAP):
- 3 biji bawang putih ] racik halus
- 20ml minyak masak
- 1cm halia ]tumbuk
- 50ml kicap manis
- 50ml sos tiram
- 50ml kicap pekat
- 50ml cili sos
- 1 kiub pati bilis/ayam
- 5gm lada sulah
- Garam dan gula jika perlu
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat mi kicap; Celur pak choy hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
2. Letak mi wantan yang telah direbus terlebih dahulu ke dalam kuali atau mangkuk besar dan tuang sedikit minyak bawang putih. Untuk membuat minyak bawang putih: Panaskan minyak dalam kuali sebanyak yang anda mahu. Apabila cukup panas, tumis bawang putih kekuningan dan terbit wangi. Tutup api dan angkat. Ketepikan.
3. Tuangkan pula sos kicap. Untuk membuat sos kicap: Masukkan bawang putih dan halia, tumis hingga naik bau dan masukkan semua kicap, sos tiram dan cili sos dan sedikit air dan kicap pekat. Biar ia mendidih dan masukkan pati ikan bilis atau pati ayam. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu. Biar mendidih hingga kuah pekat. Biar sejuk. Ketepikan.
4. Masukkan sedikit perasa ayam . Gaul sebati.
5. Angkat dan hias dengan pak choy, ayam goreng, hirisan cili merah dan parsli. Sedia dinikmati.
ANDA JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI:
http://www.rasa.my/nampak-meriah-bubur-nasi-manado-sesuai-untuk-apa-saja-keadaan/
Nasi Goreng Daging Bersama Kacang Panjang. Makan Malam Ringkas Tapi Penuh Selera.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Spageti Aglio Olio Rasa Melayu Yang Sempoi, 15 Minit Siap !
![Spageti Aglio Olio Rasa Melayu Yang Sempoi, 15 Minit Siap !](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/09/6.jpg)
Teringin nak makan spageti tapi nak ikut tekak Melayu. Nah, ini dikongsikan resipi yang admin buat sendiri tau. Mudah sangat ye, boleh cuba tak sampai 15 minit siap dan tak perlu nak macam-macam bahan. Guna je sayur mayor yang ada dalam peti sejuk, tumis dan kacau gaul dah siap…
Nyam-nyam sedap boleh jadi hidangan sarapann esok ye.
SPAGETI AGLIO OLIO ALA MELAYU
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket spageti | rebus dan tos
- 1 keping dada ayam | hiris kecil
- 6 biji cendawan shitake | hiris
- 4 batang kacang panjang | hiris halus
- 1 biji tomato | potong dadu
- 1 biji bawang Holland | potong dadu halus
- 3 ulas bawang putih | cincang halus
- 10 biji cili padi | hiris halus
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- 1 sudu teh serbuk oregano | jika suka
- Garam, gula secukup rasa
- 4 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK STEP BY STEP:
Step1: Panaskan minyak tumis bawang merah, bawang putih dan hirisan cili hingga wangi.
Step 2: Masukkan hirisan cendawan dan kacang panjang, kacau rata.
Step 3: Seterusnya masukkan spageti, kacau rata dan masukkan pula tomato.
Step 4: Perasakan dengan garam, gula dan serbuk pati ayam, kacau lagi.
Step 5: Tambahkan pula dengan serbuk lada hitam dan serbuk oregano.
Step 6: Kacau rata. Setelah cukup rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Resipi Laksam Homemade, Sesuai Untuk Jamu Tetamu Di Rumah Terbuka
![Resipi Laksam Homemade, Sesuai Untuk Jamu Tetamu Di Rumah Terbuka](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/06/laksam-cover.jpg)
Mood berhari raya masih belum habis. HUjung minggu masih dipenuhi dengan undangan rumah terbuka. Laksam adalah makanan masyarakat Pantai Timur yang kuahnya rasa lemak-lemak. Memang sedap. Boleh dijadikan sarapan atau minum petang. Banyak dijual di pasar pagi dan pasar malam. Tapi kalau buat sendiri, lebih sedap dan puas makan. Kuah tu, buat pekat-pekat sikit.
Di samping kuah, laksam tu sendiri pun kena sedap. Nak tahu cara buat laksam? RASA kongsikan resipi laksam homemade. Jom cuba.
LAKSAM
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
5 cawan air suam
Sedikit minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan adunan sehingga sebati. Pastikan tepung tidak berketul.
2. Masukkan sedikit minyak masak dan sebatikan.
3. Panaskan pengukus. Sapu minyak masak pada talam.
4. Apabila pengukus sudah panas, letak talam dalam pengukus dan masukkan adunan laksam. Jangan masukkan semua sekali. Masukkan sedikit-sedikit. Tipis saja. Kalau tebal nanti laksam susah hendak digulung.
5. Tutup pengukus dan biarkan seketika. Lebih kurang 2 minit atau sehingga adunan tadi naik gelembung. Itu menandakan laksam sudah masak dan boleh diangkat.
6. Adunan ini cukup untuk lapan batang laksam. Kalau nak lebih, gandakan adunan.
TIP LAKSAM LEBIH CANTIK
a) Gulung laksam ketika laksam masih suam-suam kuku. Jangan gulung ketika panas. Kalau digulung ketika panas, laksam jadi menggerutu dan melekat-lekat pada talam.
b) Tak perlu oles minyak pada talam setiap kali hendak mengukus. Oles minyak hanya apabila talam sudah kering.
Selamat mencuba!
8 Resipi Spaghetti Yang Mudah, Sedap & Cepat Siap
![8 Resipi Spaghetti Yang Mudah, Sedap & Cepat Siap](https://cdn.rasa.my/2022/12/493258.jpeg)
Adakalanya jemu juga bila asyik makan nasi kan. Buat anda yang mahukan menu lain selain daripada nasi, boleh cuba koleksi resipi spaghetti ini.
Sama ada dimasak secara kering ataupun berkuah, hidangan spaghetti boleh juga mengenyangkan isi perut sekeluarga. Jom kita masak!
SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 peket spaghetti (500 gram)
400gm udang sederhana anggaran
400gm sotong
10 biji cendawan butang (optional – boleh letak jika suka)
5 batang cili padi hijau | dihiris
5 batang cili padi merah | dihiris
1 biji bawang holland @ bawang besar | dipotong dadu
7 ulas bawang putih | dicincang
5cm mentega
5 sudu besar minyak zaitun (kalau nak letak minyak masak pun boleh)
1 sudu kecil parsley
1 sudu kecil oregano
1 sudu kecil basil
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk cili @ chili flakes
Garam & serbuk perasa
2 senduk air rebusan spaghetti
CARA REBUS SPAGHETTI:
1. Masak air sehingga mendidih, gunakan periuk yang lebih besar supaya mudah untuk spaghetti kembang dan masak dengan sempurna.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan 2 cubit garam dan 2 sudu besar minyak masak. Kemudian, masukkan spaghetti.
3. Anggaran masak spaghetti selama 12-15 minit. Angkat dan toskan.
CARA MEMASAK:
1. Dengan menggunakan api sederhana, panaskan mentega dan minyak zaitun.
2. Masukkan bawang putih, masak sehingga sedikit kekuningan.
3. Masukkan bawang Holland atau bawang besar. Masak sehingga sedikit kekuningan.
4. Masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak. Masukkan cili padi, lada hitam, parsley, basil, oregano, serbuk cilia atau chili flakes, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
5. masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul sebati. Masukkan air rebusan spaghetti serta rasakan dengan secukup rasa yang diinginkan.
Kredit: Nurul Ateekah
CREAMY SALSA SPAGHETTI PEPPERONI WITH SALMON GRILL
(untuk hidangan 4 orang)
BAHAN A:
1 bungkus spaghetti atau apa-apa jenis pasta yang disukai
2 sudu besar mentega
Minyak zaitun
Bawang putih | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja)
Bawang merah | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja)
½ cawan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa)
1-2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu full cream
½ cawan cream cheese (saya guna jenama Tatura – kalau tak ada cream cheese, boleh guna cheese keping dalam 5-6 keping atau cooking cream)
BAHAN B:
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar chili flakes
1 sudub besar serbuk lada hitam
1 sudu besar herba campuran (mix herbs)
Daun parsley kering (agak-agak)
1-2 sudu besar air perahan lemon
Garam & gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti, kemudian toskan. Gaulkan bersama olive oil. Ketepikan.
2. Panaskan kuali. Masukkan mentega dan sedikit olive oil ke dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
3. Masukkan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa). Masukkan tepung gandum. Kacau sebati bersama tumisan.
4. Masukkan susu full cream. Kacau sampai likat. Masukkan cream cheese.
5. Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit untuk kawal kelikatan yang anda suka.
6. Tutup api dan kisar halus. Jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik.
7. Kemudian dah kisar, tuang kembali ke kuali asal. Pasang api sederhana. Masukkan semua bahan B ke dalam kuali bersama creamy sauce kisar tadi.
8. Jika nak lagi sedap, boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa. Saya tak letak sebab jarang masak guna bahan bersumberkan msg.
9. Kacau-kacau rata. Kalau terlalu likat, masukkan air. Kawal kelikatan mengikut selera anda.
10. Panaskan pan lain. Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yang anda suka (potong slice).
11. Masukkan pepperoni, sedikit lada hitam dan sos tiram. Kacau-kacau sampai agak garing.
12. Masukkan dalam kuah kita dalam kuali, gaul-gaul dan masukkan sekali spaghetti. Kacau-kacau, tambah air jika terlalu likat, ikut citarasa anda. Hidangkan. Tabur pasley+cheese powder. Siap.
Kredit resipi: Shida Razak KC
SPAGHETTI GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 ulas bawang holland | potong dadu
2 ulas bawang putih | potong dadu
500gm daging cincang
2 sudu cili kisar
1½ sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
1 cili merah
1 capsicum kuning
1 capsicum hijau
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang, kemudian masukkan daging dan masak seketika.
2. Masukkan cili boh, tumis-tumis. Masukkan sos tiram, cili. Kemudian masukkan garam dan gula.
3. Akhir sekali masukkan sayur. Gaul gaul. Dan masukkan spaghetti.
Kredit resipi: Aisyah Rahman
SPAGHETTI GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus spaghetti
Udang/ayam/sotong (kupas/potong & bersihkan)
4-5 biji telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dengan garfu)
3-4 ulas bawang putih | ketuk
2-3 sudu besar mentega (salted)
Daun kari
2-3 biji cili padi | potong (ikut kepedasan masing-masing)
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, tumiskan mentega dan bawang putih. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih.
2. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam dan gula. Gaul rata.
3. Masukkan spaghetti dan 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
VARIASI:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nanti muak.
3. Boleh guna resipi sama untuk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin. Udang/ketam/sotong/ayam diperap dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung jagung (jangan tambah air, nanti keras) dan digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resipi di atas.
Kredit resipi: Hani Mohamed
SPAGHETTI BUTTERMILK TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Mentega
1 labu bawang putih
1 sudu besar perencah tomyam
Daun Kari
Daun limau purut
Susu sejat
1 kiub pati ayam knorr
½ bungkus spaghetti
Chili flakes
1 sudu besar tepung jagung
CARA MEMBUAT:
1. Rebus spaghetti. Sementara tunggu spaghetti masak, panaskan kuali/pan. Masukkan mentega (ikut suka nak banyak mana).
2. Goreng bawang putih sampai naik bau (bawang putih tu dihiris dulu). Masukkan daun kari, daun limau purut, kiub pati ayam dan susu sejat. Kacau rata.
3. Masuk perencah tomyam. Kacau. Masukkan chili flakes. Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan spaghetti yang telah ditoskan. Gaulkan dan matikan api Sedia untuk dimakan.
5. Tak perlu letak garam sebab kiub ayam dan perencah tomyam dah masin. Kalau nak letak udang atau sotong, boleh je.
Kredit resipi: Jauhari zazul
SPAGHETTI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
1 peket spageti (boleh belaka jenama apa dan jenis pasta pun boleh)
2 ½ tin susu sejat atau susu kotak (kalau nak guna 2 tin susu, ½ lagi tu air pun boleh)
Marjerin + minyak (untuk menumis)
Daging cincang
Bawang merah | potong dadu
1 sudu besar tepung gandum
Cendawan & sosej
3 keping cheese slice
Lada hitam | kisar @ tumbuk
Perisa maggi cukup rasa
Garam & gula
Parsley & oregano (kalau tak ada tak apa)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti terlebih dahulu, sampai lembut dan letak 2 sudu besar minyak masak, untuk elakkan dari melekat masa sejuk.
2. Panaskan majerin + minyak. Tumis bawang hingga masak dan naik bau. Biarkan sedikit garing.
3. Masukkan tepung gandum, kacau lagi sekejap dan masukkan lada hitam serta daging. Kacau lagi sampai naik minyak.
4. Masukkan cendawan dan sosej, kalau tak nak letak pun tak apa. Masukkan susu.
5. Bila nampak susu dah naik wap menggelegak, masukkan cheese dan perasakan dengan gula, garam serta perisa. Kacau rata.
6. Akhir sekali, kalau ada herba kering, boleh masukkan. Lagi umpph rasa dia. Parsley atau oregano, boleh belaka, nak letak dua-dua pun beres.
7. Bila sejuk, kuah tu akan jadi lebih pekat ya, sebab ada gandum dan cheese. Jangan bimbang kalau dah masak nampak cair je, tunggu sejuk sikit, boleh makan.
Kredit resipi: Nurul Husna Mohamed Daud
SPAGHETTI AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | potong dadu
6 ulas bawang putih | potong dadu
1 tin cendawan butang | hiris nipis
Capsicum hijau & merah | potong dadu
Udang | dibuang kulit
2 sudu besar mix herbs
3 sudu besar chili flakes
1 kiub pati ayam (optional)
2 sudu besar serbuk lada hitam
500gm @ 1 peket spaghetti
Garam & olive oil
Parmesan Cheese
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti dahulu. Apabila dah masak, toskan.
2. Panaskan olive oil. Tumis bawang holland dan bawang putih sampai layu. Masukkan udang, goreng sekejap.
3. Masukkan mix herbs, chili flakes, serbuk black pepper dan kiub ayam. Goreng sekejap. Masukkan cendawan dan capsicum. Kacau.
4. Masukkan garam secukup rasa. Kacau lagi. Masukkan spaghetti yang telah direbus, kacau sebati.
5. Taburkan sedikit chili flakes dan parmesan cheese. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Adilah Jaafar
SPAGHETTI BOLOGNESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
1 paket spaghetti | direbus
1 biji bawang holland | potong dadu
½ peket isi daging cincang
1 botol sos pasta mushroom (adabi)
1 botol sos pasta asli (adabi)
3 sudu sos cili
2 sudu cili kisar
2 ulas bawang putih | potong dadu
1 biji tomato | potong dadu
Bebola daging atau bebola ayam (pilihan)
Sedikit cili padi dihiris (ikut nak pedas mana)
Sedikit blackpapper ajishio
Garam jika perlu & perasa tambahan (ajinomoto)
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang putih, cili kisar, bawang holland dan cili padi. Masuk daging cincang, sosej dan bebola daging atau ayam. Masukkan sedikit air, tunggu hingga masak.
2. Kemudian masukkan sos pasta, sos cili dan sedikit air, masukkan tomato yang dipotong dadu tadi.
3. Tunggu sehingga sos menggelegak. Letak sedikit blackpapper ajishio. Boleh tambah air jika nak kuah lebih dan boleh tambah garam jika perlu.
4. Tutup api dan hidangkan bersama mee spaghetti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidang.
*Spaghetti direbus hingga lembut, toskan airnya. Letak sedikit minyak.
Kredit resipi: Eniza M. Salim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
10 Resipi Mudah Ikan Masin & Bilis, Sedap Buat Lauk Tengahari
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: