Sekarang, apa sahaja  menu yang dicampurkan dengan telur masin, memang sedap, sebab itu ia menjadi kegemaran ramai sekarang ini kerana rasanya lemak-lemak masin penuh berkrim. Sos ini boleh dijadikan pencicah atau boleh juga digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Bayangkan sos telur masin dalam masakan seafood seperti udang dan ketam, memang terbaik dan ketagih. Kalau makan di restoran harganya agak mahal dan tak puas makan. Apa kata anda cuba masak sendiri kerana senang je nak membuatnya. Tak percaya ikut tip yang RASA kongsikan ini:-

Ini 8 Cara Buat Sos Telur Masin Yang Sedap,  Korang Boleh Cuba Ye.

 Rebus Telur Masin

Paling mudah dan cepat untuk menyediakan sos ini Sebaiknya, anda gunakan telur masin yang telah siap direbus, ia menjimatkan masa kerana boleh digunakan terus untuk sos campuran dalam masakan.

 Gunakan Hanya Kuning Telur

Pastikan anda menggunakan hanya bahagian kuning telur sahaja kerana bahagian ini lebih berkrim dan tidak terlalu masin berbanding bahagian putih. Oleh itu asingkan dengan cermat.

 Ini 8 Cara Buat Sos Telur Masin Yang Sedap,  Korang Boleh Cuba Ye.

Hancurkan Kuning Telur

IKLAN

Untuk mendapatkan tekstur yang lembut, halus dan berkrim, kuning telur yang telah diasingkan dari putihnya mestikan dikisar halus menggunakan mesin pengisar menggunakan garpu. Pastikan ia hancur sekata, tidak ada yang berketul-ketul.

Ini 8 Cara Buat Sos Telur Masin Yang Sedap,  Korang Boleh Cuba Ye.

Gunakan Mentega Bawang Putih  Sebagai Bahan Penumis

Enaknya rasa kuning telur masin membuatkan sos ini tidak perlu banyak campuran bahan untuk menumis, cukup sekadar menggunakan mentega dan bawang putih sebagai bahan penumis. Dengan tambahan dua jenis bahan penumis ini sos sudah menggoda rasa.

Masak Menggunakan Api Kecil

IKLAN

Sos telur masin mudah hangus, oleh itu masak sos  menggunakan api kecil sahaja dan sentiasa mengacaunya sehingga sos mereneh.

Tambah Susu Cair Penuh Krim

Dengan memasukkan susu cair penuh krim sos akan menjadi lebih sedap, berkrim dan sedikit pekat. Terus kacau rata di atas api kecil tanpa perlu tunggu mereneh. Jika terlalu pekat boleh tambah air suam sedikit demi sedikit hingga mendapat tekstur sos yang anda ingini.

Tabur Hirisan Daun Bawang

Setelah sos masak masukkan hirisan daun bawang sebagai penambah rasa dan aroma. Atau jika belum sedia dihidangan, masukkan dalam botol dan simpan dan peti sejuk. Bila ingin digunakan baru panaskan,

IKLAN

Ini 8 Cara Buat Sos Telur Masin Yang Sedap,  Korang Boleh Cuba Ye.

Campuran Dalam Tumisan

Jika tidak mahu dijadikan sos pencicah. Boleh masukkan sos ini dalam masakan seperti ayam, udang atau ketam goreng, terpulang pada selera. Tetapi anda perlukan sedikit mentega, tumiskan bawang putih cincang, hirisan cili dan daun kari, Kacau rata hingga wangi, kemudiana masukkan ayam, udang atau ketam yang telah digoreng. Tutup api dan gula rata.

Mudahkan? Lepas ini ada boleh cuba sediakan sendiri di rumah.