Sakit gigi ! Huh boleh huru hara hidup dibuatnya, semuanya serba tak kena dan sakit memang tak tertahan. Sebelum jumpa doktor gigi apa kata anda cuba redakan sakit gigi dengan menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur. Tak cuba tak tahu, jadi anda yang selalu sakit gigi boleh manfaatkan bahan yang ada di dapur dan tidak perlu keluar rumah.

4 Bahan Dapur Boleh Redakan Sakit Gigi, Mesti Cuba!

GARAM:
Garam adalah bahan wajib ada dalam dapur dan diakui mampu meredakan sakit gigi terutama gigi berlubang. Cara mudah menggunakannya, larutkan garam dalam air suam kemudian kumur-kumur, tidak lama selepas itu, rasa sakit akan berkurangan. Logiknya kerana kandungan antioksidan dalam garam mampu mengurangkan bengkak serta melawan bakteria dan virus punca sakit gigi.

4 Bahan Dapur Boleh Redakan Sakit Gigi, Mesti Cuba!

IKLAN

LIMAU NIPIS:
Kandungan vitamin C yang tinggi dalam limau nipis baik meredakan sakit serta radang pada gigi dan gusi. Cara menggunakan, anda hanya perahkan jus limau nipis kemudian sapukan jus tersebut pada gigi yang sakit menggunakan kapas bersih.

4 Bahan Dapur Boleh Redakan Sakit Gigi, Mesti Cuba!

IKLAN

BAWANG PUTIH:
Bawang putih adalah bahan semulajadi yang kaya dengan manfaat kesihatan. Salah satu daripadanya boleh meredakan sakit gigi. Bawang putih mengandungi bahan semulajadi yang mampu membunuh bakteria penyebab sakit gigi. Cara menggunakan, anda hanya perlu kisar halus bawang putih, kemudian sapukan di bahagian gigi atau gusi yang sakit dan biarkan 10 minit.

IKLAN

4 Bahan Dapur Boleh Redakan Sakit Gigi, Mesti Cuba!

CENGKEH:
Kandungan anti-inflamasi, anestesi, anti bakteria dan antioksidan dalam cengkih mampu mengurangkan rasa sakit gigi kerana semua zat ini boleh membunuh bakteria penyebab sakit gigi. Cara menggunakan, anda hanya perlu kisar bunga cengkih kemudian lumurkan pada gigi yang sakit.
Apapun rawatan terbaik adalah dengan menjalani pemeriksaan gigi secara rutin dengan doktor gigi dan sentiasa mengamalkan penjagaan kebersihan gigi.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI