Tiada idea nak masak apa? Jom kita cuba resipi ikan goreng kuah masam manis yang dikongsi oleh Hana A Razak ini. Menunya cukup ringkas tapi membuka selera. Nak masaknya pun tidak susah. Jom kita lihat resipinya.
IKAN GORENG KUAH MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Ikan kembung | digoreng
2 sudu bawang putih dan bawang merah | dikisar
2 sudu cili | dikisar
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
Gula perang
Garam
Capsicum
Lobak merah
Bawang besar | dihiris
Daun limau purut | dihiris
Gula perang
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Kalau nak pedas, boleh tambah lagi cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
Ads
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan gula perang sedikit untuk menyeimbangkan rasa.
4. Tambahkan juga garam.
5. Kemudian, masukkan lobak merah, bawang besar dan daun limau purut.
6. Bila lobak merah sudah separuh masak, letakkan capsicum.
7. Dah cukup semua rasa, boleh tutup api.
Ads
8. Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam dan goreng sehingga masak.
9. Kemudian, masukkan ikan di dalam pinggan dan tuangkan kuah masam manis tadi.
Jemu asyik makan karipap berinti kentang dan keledek? Ha… apa kata ubah selera dengan menggunakan inti udang pula. Mudah, nampak ringkas tapi rasanya memang lebih sedap. Malah bentuknya karipapnya lebih comel dan montok. Macam mana ya saudari JJ Pau Mawar buat? Jom cuba!
Daging lada hitam ni sebenarnya sajian fusion yang paling popular. Walaupun asasnya masakan barat tetapi dengan tambahan cili padi, rasanya dah mengikut selera rasa orang Asia.
Anda boleh juga menambah sedikit tepung jagung (dicampur air) jika mahu kuah yang likat.
DAGING BLACK PEPPER BERAPI
BAHAN-BAHAN :
1/2 kg daging lembu |dipotong nipis
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar bawang besar+putih blend
2 sudu teh serbuk black paper
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kunyit
*Dikacau dan gaul sebati semua bahan
Bahan tabur kemudian :
1 biji bawang besar hiris
10 biji cili padi | ikut kepedasan
2sm halia | dimayang
CARA MEMASAK :
1. Kacau semua bahan sehingga sebati .Gaul semua bahan.
2.Tambahkan dengan air.Tutup kuali dgn penutup dan biarkan daging tu empuk
3. Bila daging sudah kering air, masukkan bawang besar dan halia yang di mayang, cili padi, terpulang sama ada nak potong cili padi atau letak sebiji-biji.
Kek lemon butter cheese oren, haa tu dia kek mentega keju berasa lemon dan oren. Berganda rasa zest dua buah citrus ni.
Paling best kek ni lembut dan senang mencair dalam mulut.Kek mentega plus keju memang super sedap lah kan Jom cuba resipi inovatif dan kreatif dari ZeeBasir ni.
1 cawan setengah tepung kek self rising diayak bersama 1 cawan tepung gandum.- (2 x diayak ya.)
CARA MEMASAK : 1. Campurkan bahan-bahan yang bertanda * pukul sampai kembang dan gebu. 2. Mula-mula pukul perlahan dalam mixer seterusnya laju sampai gebu. 3. Kemudian masukkan dua jenis susu tadi, sebatikan perlahankan kelajuan dan masukkan telur satu persatu, selang tiga hingga empat saat. 4. Masukkan separuh dulu tepung gandum berselang seli dengan parutan kulit lemon tadi dngan pukulan slow je…mati kan mixer dan tambah tepung yg selebihnya tadi kaup balik dengan spatula/senduk sahaja. 5.Sapu mentega pada acuan loyang dan lapik dngan baking paper. Tuang adunan ke dalam acuan tadi.
6.Panaskan oven 5 minit dulu suhu 180c. Kemudian turun kan suhu 170c. Bakar selama 45 minit api atas bawah. 7.Sementara nak tunggu oven tu panas, boleh hiaskan kek tu dngan hirisan buah lemon jika suka
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...