Seringkali terlupa jam bila merebus telur?, Telur separuh masak jadi telur kahwin! Masak telur ommlete tapi tak sama macam makan di hotel? Hal sebegini selalu berlaku diantara kita. Bukan tak pernah buat tapi ilmu yang betul tak sampai atau malas nak ambil tahu, punca masakan selalu tak menjadi. Paling penting untuk memasak telur, timing kena betul baru boleh hasilkan telur goyang yang sedap, tak percaya tanya peminat telur. Jom kita cuba belajar dan hadam sampai pandai.

 

 

 

Bangun pagi tidak tahu hendak sarapan apa, boleh buat telur setengah masak. Sangat senang tidak sampai 10 minit,  selepas itu taburkan sedikit lada hitam dan kicap.

 

Wani faham antara benda paling susah nak buat, telur setengah masak. Betul kan?

Wani pun mengalami masalah yang sama dulu laa. Sebab selalu terlebih masak jadi lah telur rebus. Hahahaha!

Lepas ikut step ni, setiap kali buat je confirm jadi!

So korang boleh guna je 4 langkah ni confirm jadi punya lah telur setengah masak ni. Wani yakinn!

 

LANGKAH-LANGKAH:

IKLAN

Sebelum itu pastikan telur dalam ROOM TEMPERATURE atau suhu bilik. Jika simpan dalam peti ais keluarkan dulu bagi suhu bilik baru masukkan dalam periuk.

1. Masak air sampai mendidih (air dalam periuk kena banyak sampai telur betul-betul tenggelam)
2. Bila sudah mendidih boleh tutup api
3. Masukkan telur dalam air mendidih tadi (jangan tutup periuk)
4. Set timer phone anda 6 MINIT. Selapas itu siap!

 

 

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Wani Mustafa

 

IKLAN

 

Kongsi resipi: Kuali Terbalik

 

IKLAN

Cara buat omelet yang gerenti jadi dan sedap!

Posted by Kuali Terbalik on Monday, 29 January 2018

 

ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI:

Petua Kupas Telur Rebus Yang Mudah. Guna Cara Ni Kulit Serta Isi Telur Tak Melekat. Licin Elok!

Sarapan Scrambled Eggs Ala Jamie Oliver Dalam 3 Minit Sudah Siap

Jimat, Murah & Pantas Telur Hancur Pedas Power Memikat

Senang Sangat Omellete Udang Brokoli Untuk Anak-Anak Tersayang

Wajib Cuba Telur Goreng Juicy Spicy Ni! Sedap Hingga Menusuk Kalbu